Доступність посилання

ТОП новини

У Сочі відбулася зустріч керівників Росії та Німеччини


Вперше канцлер Німеччини Анґела Меркель відвідала Росію в якості голови «великої вісімки» і ЄС. Головна тема недільних переговорів двох керівників - проблема енергетичної безпеки. На прохання держсекретаря США Кондолізи Райс, Анґела Меркель обговорила з Владіміром Путіним тему врегулювання близькосхідного конфлікту.


Уперше канцлер Німеччини Анґела Меркель відвідала Росію в якості голови «великої вісімки» і ЄС. Як повідомили у відомстві керівника уряду, Меркель планувала представити Путіну основні пункти програм головування Німеччини у двох організаціях. Вона звернула увагу президента на пріоритетність східноєвропйеського і центрально-азійського напрямків у зовнішній політиці ЄС на найближчі півроку. Саме тому Німеччина зацікавлена в найскорішому підписанні нової угоди про партнерство і співпрацю.

А. Меркель заторкнула тему енергетичних взаємин між Брюссеелм і Москвою. Мова, зокрема, йшла про ратифікацію Європейської енергетичної хартії і про недавній нафтовий конфлікт навколо трубопроводу «Дружба». Якщо Росія й надалі хоче вважатися надійним постачальником енергоносіїв до Європи, то їй належить навчитися краще працювати з клієнтами – таке побажання висловила Меркель Путіну від імені країн ЄС.

«Перш ніж ухвалювати рішення, які торкаються інтересів європейського покупця, необхідно, щонайменше, проконсультуватися з ним», – заявила канцлер Німеччини невдовзі після закінчення російсько-білоруської «нафтової війни».

На думку спостерігачів, під час переговорів президенту Путіну було нелегко переконати пані Меркель в тому, що Росія залишатиметься ключовим і надійним постачальником енергоносіїв, особливо в контексті того, що трапилося з Білоруссю. Головний редактор журналу «Росія і глобальні проблеми» Федір Лук’янов заявив для Радіо Свобода: «Я думаю, про це буде дуже багато розмов, оскільки ЄС дуже стурбований, а Росія відверто засмучена цими враженнями. Напевно, що Путін спробує заспокоїти Меркель і переконати, що це побіжне ускладнення, і воно вже вирішене».

За два дні до поїздки в Сочі канцлер Німеччини провела консультації з держсекретарем США. На прохання Кондолізи Райс, Ангела Меркель обговорила з Владіміром Путіним тему врегулювання близькосхідного конфлікту. Вашингтон закликає форсувати переговори в форматі «близькосхідного квартету». Наступну зустріч міжнародної четвірки, до якої входять ЄС, США, ООН і Росія, К. Райс запропонувала провести вже 2 лютого.

Матеріали до теми:

• Візит канцлера Німеччини до Росії: в центрі уваги - енергетична безпека. • Російський "Газпром" хоче повністю контролювати компанію "ЄвроПольГаз", якій у Польщі підпорядкований Ямальський газопровід. • Німеччина хоче розширити співпрацю з країнами Чорного моря і Центральної Азії. • ЄС закликає Росію і Білорусь стати надійними енергетичними партнерами. • Канцлер Німеччини: Росія руйнує довіру до себе.
XS
SM
MD
LG