Доступність посилання

ТОП новини

Президент України призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту


Водночас Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з проханням перевірити конституційність цієї урядової постанови. Також у вівторок Президент окремим указом виключив зі складу РНБОУ спікера Олександра Мороза Натомість глава держави ввів до РНБО в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка і начальника головного управління, командувача внутрішніх військ МВС Олександра Кіхтенка. А прем''єр-міністр Віктор Януковавич, виступаючи у вівторок у Верховній Раді, заявив, що держава опинилася перед небезпекою


Водночас, за повідомленням прес-служби глави держави, Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з проханням перевірити конституційність цієї постанови Кабінету Міністрів.

На думку Віктора Ющенка, в преамбулі постанови уряд вирішив питання про відповідність Конституції акту Президента, чим фактично перейняв на себе повноваження, які за Конституцією належать винятково Конституційному Суду.

Крім того, йдеться в указі, Кабмін, заборонивши Міністерству фінансів виділяти кошти на позачергові вибори, фактично саботував положення указу Президента в частині забезпечення фінансування дострокових парламентських виборів.

У вівторок Президент також окремим указом виключив зі складу РНБОУ спікера Олександра Мороза

Натомість глава держави ввів до Ради національної безпеки й оборони виконувача обов’язків голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка й начальника головного управління, командувача внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ Олександра Кіхтенка.

Раніше представник Президента у Верховній Раді Роман Зварич повідомив, що Віктор Ющенко розглядає можливість проведення засідання Ради національної безпеки й оборони.

Указ Президента України про припинення повноважень парламенту опублікував в «Офіційному президентському віснику». Відтак Указ набув чинності.


У понеділок увечері Віктор Ющенко підписав указ про припинення повноважень Верховної Ради та проведення дострокових виборів 27 травня. Глава держави заявив: «Я підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України V скликання. Я ухвалив це рішення у відповідності до положень Конституції України, обов’язків Президента України, з дотриманням необхідної конституційної процедури».

Опозиція вже заявила про узгодженість позицій, яким форматом підуть на вибори. Юлія Тимошенко: «Ми абсолютно узгодили всі позиції про те, яким форматом ми підемо на вибори. Формат, який дозволяє нашим всім політичним силам іти в повній політичній координації зусиль, ми будемо діяти як одна команда».

Кабінет міністрів уночі з понеділка на вівторок на екстренному засіданні проголосував за вже згадану постанову, в якій назвав Указ Президента про розпуск парламенту антиконституційним. Не голосували за це рішення міністри закордонних справ Арсеній Яценюк та оборони Анатолій Гриценко.

А прем''єр-міністр Віктор Януковавич, виступаючи у вівторок у Верховній Раді, заявив, що держава опинилася перед небезпекою: «Єдиний спосіб уникнути її і спробувати виправити фатальну помилку президента – дочекатися рішення Конституційного суду щодо відповідності його указу чинному Основному Закону. Доки таке рішення Конституційного Суду не буде винесене, Верховна Рада, Уряд мають працювати в звичному режимі, і цьому не повинні чинитися жодні перешкоди».

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Віктор Ющенко не міг вчинити по-іншому, вважають у Польщі • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG