Доступність посилання

ТОП новини

Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії


Людмила Пилип Рига, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Керівник групи латвійсько-українського співробітництва в Саеймі Латвії Андрій Клементьєв вважає, що політичні лідери України повинні взяти на себе відповідальність за кризову ситуацію в країні і не втягувати в протистояння український народ. За його словами, нестабільна ситуація в Україні заважає веденню конструктивного діалогу латвійських парламентаріїв з депутатами Верховної Ради.

Андрій Клементьєв занепокоєно спостерігає за ситуацією в Україні, оскільки, за його словами, „ця політична гра, це політиканствo, ці майдани вже переходять усі рамки нормального сприйняття. Україна – це європейська країна, а влада в ній змінюється, вибачте, частіше, ніж в африканських країнах”.

На думку керівника групи латвійсько-українського співробітництва в латвійському парламенті Андрія Клементьєва, дострокові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні.

„Це лише спроба однієї з гілок влади зберегти свої діючі позиції. Ми добре розуміємо, що президент на момент розпуску парламенту стане лідером країни і за ним залишаться усі права керувати країною. Цим моментом хоче скористатися пан Ющенко для того, щоб, можливо, відновити свої політичні позиції, що похитнулися. Я не прихильник ні Ющенка, ні Януковича, ні Тимошенко. Я розумію – вибір громадян України! Однак у даній ситуації всі три лідери, втягнуті в конфлікт, на жаль, не думають про населення, вони всю відповідальність перекладають на людей”, – так сприймає події в Україні Андрій Клементьєв.

„Ми знову не розуміємо, що відбувається в Україні”

Він також наголосив, що внутрішньополітична нестабільність в Україні заважає роботі латвійсько-української міжпарламентської групи: „На моєму робочому столі лежить лист нашої міжпарламентської групи про те, щоб запросити українських депутатів до Латвії для проведення консультацій та надання допомоги і передачі досвіду у здійсненні реформ у юридичній та соціальних сферах. Зараз цей лист треба покласти під сукно і знову очікувати нових виборів, нових депутатів і починати все з нуля. Тільки-но ми виходимо на якийсь рівень, як ланцюг розривається, і ми знову не розуміємо, що відбувається в Україні. Тому я до питання розпуску парламенту ставлюся негативно, оскільки народ уже один раз висловив свою думку”.

„Політика – це мистецтво компромісу”

Представник Саейму Латвії вважає, що можливим виходом з ситуації, що склалася в Україні, є добровільна відставка усіх політичних лідерів.

„Цим людям, які не можуть домовитися, хто, як, і за що відповідає в країні, необхідно піти з політичної сцени. Необхідно надати можливість прийти іншим лідерам, які будуть менш амбітними та компромісними, тому що люди, які зараз при владі, вирішують свої власні проблеми. Я не бачу в них зацікавленості вирішити проблеми громадян. Політика – це мистецтво компромісу”, – наголосив Андрій Клементьєв, керівник групи латвійсько-українського співробітництва в латвійському парламенті.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG