Доступність посилання

ТОП новини

СТРАСНИЙ ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ. ЯК ПОЗНАЧИТЬСЯ РОЗПУСК ВЕРХОВНОЇ РАДИ НА ЖИТТІ ПРОСТОГО УКРАЇНЦЯ?


Надія Шерстюк, Микита Моісеєв Страсний тиждень перед Великоднем, за прогнозами оглядачів, обіцяє бути по-справжньому пристрасним і гарячим. Політика у житті українців знов стала головною темою. Чи правильно вчинив Президент, розпустивши Раду? Чи зможуть політики порозумітись, а якщо ні — до чого це призведе? Як розпуск парламенту позначиться на житті простих українців?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи правильно вчинив Президент, розпустивши парламент. Чи змінить це рішення ваше життя?
Людмила, 51 рік, службовець:
- Може, і правильно, занадто зухвало поводить себе Янукович. Але прийдуть, певно, ті ж самі. На жаль, не віриться у краще життя.
Ігор, 35 років, інженер:
- Я думаю, що нічого не зміниться. Знову прийдуть до влади ті ж самі. Нічого не буде кращого. Тим більше,що уряд Юлії Тимошенко показав свою повну недієздатність.
Юрій, 26 років, підприємець, Кривий Ріг:
- Так, правильно, бо коаліція була сформована не на домовленості фракцій депутатських, а на перекупі окремих депутатів. Взагалі то Ющенко повинен був розпустити парламент, коли перейшла в коаліцію фракція Мороза.
Ольга, 37 років, економіст:
- Дуже правильно, всі українці, які дбають про нашу державу, можуть лише підтримати нашого Президента, якого фактично зневажили.
Леонід, пенсіонер, 56 років:
- Категорично ні, треба працювати. Бюджет наповнювати. А не робити безлад у державі.


Мітингувальники з обох таборів

Безпеку на вулицях української столиці, куди потроху з"їжджаються прихильники коаліції з регіонів, гарантують правоохоронці. Міністр внутрішніх справ Василь Цушко сказав, що наразі міліціонерів вистачає, а якщо буде потрібно більше — залучать до патрулювання підрозділи “Беркут”. За мітингувальниками біля Верховної Ради, Секретаріату Президента та Кабміну спостерігала кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин:

Скандування: “Не розводьте балаган! Вибори не треба нам! Не потрібно воювати, краще разом працювати!”

Кор. — Про указ Президента щодо дострокового припинення повноважень ВР та дострокові вибори більшість мешканців наметового містечка в Маріїнському парку Києва дізнались ще вчора, але спали, як самі кажуть, спокійно. Прихильники коаліції національної єдності впевнені у своїх силах, вони вважають парламент легітимним і кажуть, що житимуть у наметовому містечку, скільки потрібно буде. Ба, більше, від життя на природі вони отримують задоволення.

Раїса Андріївна, пенсіонерка з Харкова
Раїса Андріївна, пенсіонерка з Харкова: “Ми ж любимо це все — намети, людей наших. До нас навіть солов”ї прилітають! Збираємося тут бути, поки не відстоїмо своє право! Поки імпічменту не буде, і “косу” приберем!”.

Підтримати Президента у його рішенні вирішили члени політичної партії "ПОРА" і громадської організації "Народна самооборона".

Пікет "Пори" біля Секретаріату Президента
Сьогодні зранку вони поставили біля Секретаріату Президента кілька наметів і розгорнули власні прапори.

Олександр Фіщук, представник "Пори": “Я сам із Городища Черкаської області. Все наше місто підтримує вибори. Тому що це не парламент! Це зрада виборців. Те, що відбувається у Києві ми, прості люди, відчуваємо на шкурі власній. Скуповувати за гроші депутатів, за яких голосували живі люди, живі програми стояли — це порушення Конституції”.
Олександр Фіщук


Кількість наметів прихильників коаліції національної єдності постійно зростає. Принаймні, так стверджують самі мешканці наметового містечка. Прихильників "Пори" і "Народної самооборони" не більше кількох десятків, і сьогодні ввечері вони підуть спати додому. Слухати

На Майдані Незалежності теж планують проводити акції протесту. 3-го квітня близько 14 години туди мають підтягнутися прибічники соціалістів та комуністів. Людей поки небагато, а чи планують вони розбивати там наметове містечко на місці, з’ясовував кореспондент Радіо Свобода Микола Закалюжний.
Майдан Незалежності близько 14 години


Кор.. На Майдані зібралося кілька сотень людей. В основному, це студенти, пенсіонери. За їхніми словами, вони прийшли сюди зі власної волі... У центрі Майдану Незалежності розташовані намети прихильників Компартії, але зараз у цих наметах ніхто не перебуває.

Як це було...

Події з другого на третє квітня були щільними і напруженими, Спочатку, після тривалих консультацій з головами фракцій до журналістів вийшов Президент Віктор Ющенко і зачитав власний указ. Буквально за кілька хвилин до того позачергово зібрався парламент, а точніше, представники більшості. Вони ухвалили низку постанов, але головне повідомлення пролунало з вуст голови Верховної Ради Олександра Мороза: “Сьогодні немає жодних правових підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради”.

Ще однією постановою, яку ухвалив парламент, було звільнення нинішнього складу Центрвиборчкому. Замість комісії Ярослава Давидовича парламентарі затвердили іншу : на чолі із Сергієм Киваловим. Опозиція вже висловила з цього приводу невдоволення, адже згідно з 85 статтею Конституції членів ЦВК Рада призначає на посади та звільняє виключно за поданням Президента. Кабінет міністрів теж фактично відмовився визнавати указ Президента, ухваливши відповідну постанову, і вже сьогодні про це звітував у парламенті Прем’єр Віктор Янукович: “Ми змушені констатувати, що горезвісний указ Президента про розпуск парламенту має на меті узурпацію влади”.





Реакція Заходу і Росії

Політичне протистояння в Україні вже вийшло за кордони держави — указ Віктора Ющенка коментують і на Сході, і на Заході. Нинішні події нагадують протистояння Бориса Єльцина у 93 році з тодішнім російським парламентом — такі коментарі дають російські ЗМІ та політики, каже оглядач Радіо Свобода Віталій Портников. Нагадаємо, тоді танки обстріляли будівлю Білого Дому, де засідали депутати. Народні депутати капітулювали, а невдовзі на референдумі була затверджена нова Конституція, яка посилювала владу Президента. Віталій Портников: “Путінська Росія, нинішня, як вважають російські спостерігачі, — це результат виграшу президента над парламентом. Російські спостерігачі наголошують: Україна стає схожою на Росію зразка 93 року, і якщо Президент Ющенко виграє цю боротьбу з парламентом, ми побачимо путінську Україну вже невдовзі”.

Сергій Лавров
(© epa)
Офіційна Москва вже прокоментувала події в Україні. Міністр закордонних справ Федерації Сергій Лавров заявив, що Росія сподівається на вирішення проблеми виключно у законному полі. Водночас, він не виключив участі Росії у врегулюванні політичного конфлікту: “Головне слово тут належить українській стороні. Якщо участь буде українською стороною затребувана, за Росією затримки не буде”.

Щоправда, Сергій Лавров не уточнив, що він має на увазі під "українською стороною" і яким чином може бути здійснене таке "сприяння".

Олександр Рар
(© RadioSvoboda.Ua)
Україна не склала іспит на зрілість, і навіть сама ідея парламенської республіки може бути провалена, вважає німецький політолог Олександр Рар.

Олександр Рар: “Зараз криза неминуча, і, можливо, Україна знову повернеться до президентської влади. Потрібен один авторитет. Можуть бути подвійні вибори – парламентські і призиденські”.

Ханне Северінсен
(© RadioSvoboda.Ua)
Доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен не поспішає робити висновки стосовно конституційності указу Президента щодо розпуску парламенту: “Я не можу судити, чи оголошення про нові вибори суперечать Конституції України. Це можна було зробити у серпні минулого року. Не знаю, чи можна це зробити зараз. Але думаю, що Конституційний Суд України має діяти як Конституційний суд і дуже швидко ухвалити рішення з цього приводу.”

Американське дипломатичне відомство відреагувало на указ Президента щодо розпуску Верховної Ради миттєво — у поширеній заяві США закликають політиків дотримуватись спокою, каже кореспондент Радіо Свобода у Вашингтоні Сергій Куделя: “Державний департамент поклав усю відповідальність за дії протестувальників на їхніх політичних лідерів. Державний департамент США ухилився від оцінки політичних позицій Президента України, ВР та Кабміну”.

А тим часом Конституційний Суд почав розгляд подання про законність розпуску Верховної Ради.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій • Президент України призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Віктор Ющенко не міг вчинити по-іншому, вважають у Польщі • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Перший день розпущеної Ради • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG