Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Польща проведуть «Євро-2012». Як реагують регіони?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 18 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна і Польща виграли тендер на проведення фіналу чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012». Таке рішення сьогодні в місті Кардиффі, у Великобританії, оголосили члени виконкому УЄФА після таємного голосування. Вісім міст обох країн — це Київ, Львів, Донецьк, Дніпропетровськ, Варшава, Познань, Гданьськ, Вроцлав — за 5 років будуть приймати треті за престижністю спортивні змагання світу.

Так виглядатиме готель для гостей ЄВРО у Дніпропетровську
А це - майбутній стадіон для фінальних матчів
У Дніпропетровську про рішення УЄФА дізнаються близько другої години. Спочатку— ті, хто переймається найбільше, — футбольні уболівальники, потім — новину починають обговорювати на вулицях, у транспорті.

Перемозі українсько-польської заявки вже радіють дніпропетровці

Андрій не вважає себе фанатом футболу, але за успіх країни щиро порадів. Каже, впевнений, що українські футболісти посядуть на чемпіонаті 2012 року не останнє місце, а Дніпропетровськ зможе гідно прийняти гостей і учасників змагань.

«Зможе. У нас дуже гарне поле, я чув, будується. Якщо його добудують, можна буде і всесвітні, і які завгодно змагання проводити», – наголосив Андрій.

До прийому гостей «Євро-2012» у Дніпропетровську розпочали готуватися ще рік тому. У лютому минулого року розпочали реконструкцію стадіону «Металург», на якому мають провести частину фінальних матчів.

Влада і будівельники стверджують, що стадіон буде першим в Україні, котрий повністю відповідатиме вимогам УЄФА, — понад 30 тисяч місць для глядачів, сучасне покриття, модернізований вхідний вузол, каси, магазини для сувенірів, автостоянки.

Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко каже, що роботи триватимуть у темпі «гонки», але до вересня цього року стадіон відкриють.

Підготовка до «Євро-2012»: залаштункова частина

За 5 років у місті має з’явитися щонайменше п’ять 4-5-тизіркових готелів, у які було б не соромно поселити гостей чемпіонату. Один із них тепер будуть споруджувати неподалік від будівлі Дніпропетровської міськради замість раніше запланованого офісного комплексу. Міський голова Дніпропетровська впевнений — з цим теж упораються.

Іван Куліченко: «Ми ведемо роботу, аби виконати вимоги УЄФА до 2012 року. Місто однозначно матиме готелі необхідного рівня і якості».

Однак за лаштунками усіх цих приготувань вже почали розгорятися конфлікти. Невдоволені передусім мешканці кварталів поблизу запланованих новобудов — стадіону та готельних комплексів.

Частина — має сумнів у тому, що такі об’єкти взагалі принесуть користь місту, частина — занепокоєна тим, що багатоповерхові будинки перекриють сусідам кисень і сонячне світло. Міська влада вже організувала для спілкування інвесторів із мешканцями громадські слухання, однак спроби порозумітися поки не мають успіху — кожна зі сторін залишається при своїй думці.

Матеріали до теми:

• Україна та Польща прийматимуть Чемпіонат Європи з футболу в 2012 році • “Українське євро” - Україна разом із Польщею будуть господарями Чемпіонату Європи з футболу 2012-го року! • Ляпас від УЄФА змусив італійців замислитися • Україна та Польща радіють з перемоги у царині футболу • На Чемпіонат Європи з футболу 2012 року їхатимуть до України і Польщі • Хорватам ввижається рука української мафії. А угорці розчаровані рішенням чиновників • Віталій Кличко: ЄВРО 2012 в Україні – це дуже велика відповідальність • Президенти України та Польщі підтримують у валійській столиці спільну заявку своїх країн на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року
XS
SM
MD
LG