Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті пройшли дебати щодо ситуації в Україні


Наталія Вікуліна Страсбург-Брюссель, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Інституції Євросоюзу продовжують з тривогою стежити за ситуацією в Україні, а європарламентарі кажуть, що ЄС міг би надавати більшу підтримку молодій українській демократії. Про це йшлося на дебатах у Європарламенті, присвячених ситуації в Україні.


Українські політичні сили мають показати поміркованість і бажання до діалогу, заявив Гюнтер Глозер, державний міністр МЗС головуючої в ЄС Німеччини. Він заявив, що Євросоюз із занепокоєнням стежить за ситуацією в Україні. За його словами, сторони повинні запобігти ескалації конфлікту. Всі промовці висловлювали надію, що Україна незабаром вийде з кризи.

Один із комісарів Єврокомісії Владімір Шпідла сказав: “Дуже важливо, щоб нинішню кризу Україна розв''язала. Єврокомісія уважно стежить за розвитком останніх внутрішньополітичних подій в Україні”.

Владімір Шпідла зазначив, що Євросоюз не повинен втручатися у кризу, але має спостерігати за розвитком подій.

Як саме можна допомогти Україні?

Учасники дебатів говорили також про те, як Євросоюз може допомогти Україні. Про це заявили кілька промовців. Голова Комітету у закордонних справах Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський заявив, що нині для Європи настав час надавати Україні більшу підтримку: “Ми могли зробити більше,щоб запобігти цій кризі, зокрема, ми могли б надавати більш суттєву моральну і фінансову підтримку, щоб допомогти Україні позбавитися від дуже важкої політичної спадщини радянського минулого”.

Голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Адріан Северин вказав, що Євросоюз не зробив багато, щоб запобігти демократичному дефіциту, який і призвів до сьогоднішньої кризи.

А євродепутат Чарльз Таннок заявив, що якби Україні надали перспективу вступу до Євросоюзу, то країна мала б величезний стимул до стабільності.

Парламентар Єжі Бузек закликав ЄС проводити політику відкритих дверей для України, назвавши її найближчим стратегічним партнером ЄС і майбутнім членом Євросоюзу.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко переніс позачергові вибори до Верховної Ради на 24 червня • Моя політика: що потрібно, аби якісно “перезавантажити” українську політику? • Опозиція та коаліція за столом • Білоруський опозиціонер: «З політичного погляду Ющенко робить правильні кроки» • ПАРЄ закликала Україну вирішити конфлікт через вибори або через компроміс • “Двійка всім”: чи вплине на українських політиків резолюція ПАРЄ?
XS
SM
MD
LG