Доступність посилання

ТОП новини

Замкнений цикл чи нова фаза конфлікту: що змінює в українській ситуації другий президентський Указ про розпуск парламенту?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Кирило Булкін, Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Євген Корнійчук – народний депутат (фракція Блок Юлії Тимошенко); Вадим Колесніченко – народний депутат (фракція Партія Регіонів)

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Сьогодні трагічна дата української історії. 21 рік тому вибухнув реактор четвертого блоку Чорнобильської АЕС.

Найсерйозніша за всю історію аварія на атомній станції означала не лише жертви й смертельні захворювання серед ліквідаторів аварії, але й 330 тисяч тих, хто був змушений залишити свої міста та села, 5 тисяч дітей, уражених раком щитовидної залози, багато мільйонів постраждалих, які й досі живуть з острахом втрати здоров’я та засобів до існування. Такі дані ООН.

Звісно, ми сьогодні мали б насамперед говорити про цей болючий клубок проблем. Але політичні реалії в Україні, на жаль, втручаються у наші плани. Тому після короткої паузи в пам’ять про жертв Чорнобиля актуальне з українського сьогодення у “Вечірньої Свободи”.

Хвилина мовчання

Юлія Жмакіна: Новий Указ Президента про розпуск парламенту і нова постанова Верховної Ради про визнання його незаконним. Святослав Піскун втретє стає Генеральним прокурором. Євген Жовтяк вдруге главою Київської ОДА і його вдруге Ющенко звільняє.

Що змінює в українській ситуації другий президентський Указ про розпуск парламенту? Якими будуть наслідки подій сьогоднішніх?

Шановні гості, що в житті змінює другий Указ Президента? Вадим Колесніченко: Для Президента? Він поставив себе взагалі за рамки Конституції і правового поля України. А в житті парламенту та України жодним чином нічого не змінює, бо цей Указ неможливо виконати.

Сам Президент 20 числа вже це повідомив ЗМІ. Він дослівно сказав наступне: дійсно, неможливо в 60 днів провести вибори, треба провести зміни до ряду законів. І перелічив, які. Ці зміни не зроблені. Сьогодні ті ж самі граблі на той самий лоб.

Євген Корнійчук: Другий Указ, на мою думку, підтверджує легітимність позиції Президента.

Хоча я глибоко був переконаний, як юрист-правознавець, у тому, що і посилання на 102 статтю Конституції, яка дає досить широкі повноваження Президенту щодо розпуску парламенту, має право на життя.

На сьогоднішній день Президент послався на 90 статтю, адже він активно критикувався нашими політичними опонентами з так званої парламентської більшості. Було порушення створення коаліції. Він на це послався.

Я думаю, що, скорегувавши свій перший Указ, він надав точності формулювань і справедливості тій позиції, яку він займає.

Юлія Жмакіна: І переніс дату перевиборів.

Кирило Булкін: З нами на зв’язку фахівець конституційного права і експерт Харківської правозахисної групи Всеволод Речицький.

Пане Речицький, як Ви з юридичного боку оцінюєте новий Указ Президента про розпуск ВР?


Всеволод Речицький: Другий указ стосовно розпуску ВР є значно більш коректним саме в юридичному сенсі, ніж перший указ. Фактично він створює предмет для дискусій в КСУ. Бо, відверто кажучи, перший Указ створював лише штучний предмет для дискусій.

Таким чином, я думаю, Президент чи, принаймні, юридична служба Президента, спрацювала на цей момент значно краще, ніж перший раз. Принаймні, в КСУ є про що говорити.

Що стосується, так би мовити, фактичної сторони справи, то я думаю, що треба було б звернути увагу на те, що Конституція не опікується взагалі долею коаліції після створення Кабміну, бо там немає жодної статті про долю коаліції, про те, як вони голосують, з ким вони голосують. Це є слабке місце Указу.

Я думаю, що цей Указ буде так само оскаржений в КСУ. Я думаю, що КСУ тепер буде думати. Але тут дійсно є предмет для юридичних розмірковувань, тому що Президент посилається на статтю 90 частини першої. Стаття 90 відсилає його фактично до 83 статті. А 83 стаття – це порядок формування коаліції. Там дійсно були порушення. Я думаю, що тут вже є інтрига.

Але не переконаний, що, так би мовити, юридичної матерії указу достатньо для того, щоб Президент виявився врешті-решт правий.

Юлія Жмакіна: Шановні гості, хто реально сьогодні керує державою?

Євген Корнійчук: За Конституцією, Президент, я нагадую, є найвищою посадовою особою держави.

Ми схвалюємо його бажання взяти ініціативу політичну на сьогоднішній день у свої руки. Він це продемонстрував вчорашнім Указом, сьогоднішніми призначеннями.

Юлія Жмакіна: Але парламент і уряд йому не підкоряються...

Євген Корнійчук: Парламенту немає.

Юлія Жмакіна: А уряд є. Гроші видає.

Вадим Колесніченко: Стосовно уряду, то я думаю, що уряд отримує гроші за свою роботу, тому він має підпорядковуватися всім законам....

Юлія Жмакіна: Тобто, за Вашою версією, Президент керує державою?

Євген Корнійчук: Безумовно!

Вадим Колесніченко: Виконавча влада належить Кабміну. Кабмін сформований ВР. Представники “НУ” та БЮТ отримують зарплату, тому вони є діючими депутатами.

Юлія Жмакіна: Пане Корнійчук, Ви отримуєте зарплату?

Євген Корнійчук: З моменту розпуску парламенту місяця не пройшло. За цей місяць я зарплату не отримував.

Вадим Колесніченко: Візьміть відомість на зарплату – всі отримали зарплату.

Юлія Жмакіна: Зрозуміло. А державою керує...?

Вадим Колесніченко: У нас немає такого поняття. У нас парламентсько-президентська республіка.

Юлія Жмакіна: Вибачте, керує, то, значить, відповідає...

Вадим Колесніченко: Відповідає!

Юлія Жмакіна: Відповідає. Хто “черговий” по державі?

Вадим Колесніченко: Відповідає за здійснення виконавчої влади Кабмін на чолі з головою уряду, Прем’єр-міністром Віктором Януковичем.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Коаліція готуватиме подання до Конституційного Суду стосовно вже нового Указу Президента про розпуск парламенту і перенесення виборів на 24 червня • Віктор Ющенко поновив на посаді Генпрокурора Святослава Піскуна • Україна запросить ОБСЄ спостерігати за достроковими парламентськими виборами • Новий указ свідчить, що Ющенко готовий на компроміс – євродепутати • Ющенко переносить вибори і сподівається на компроміс між опозицією та коаліцією. Естонія розпочала розкопки біля пам’ятника радянському солдатові у Талліні (Огляд європейської преси)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG