Доступність посилання

ТОП новини

«Політичні туристи» залишаються?


Леся Штогрин Київ, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Прибічники антикризової коаліції обіцяють у разі потреби провести в Києві все літо і осінь. Щоправда, поняття такої «потреби» у всіх різне.

Наметове містечко прихильників коаліції біля ЦВК.
У наметовому містечку під стінами Центральної виборчої комісії збираються дочекатись перемоги Партії регіонів на виборах. Однак у те, що голосування відбудеться в червні, віри немає. А тому жити в наметах люди налаштовані й до зими.

Хтось говорить, що залишиться хоч до вересня, хоч до зими, комусь і до Нового року — «без проблем». У містечку кажуть, що самі обрали собі такий шлях, і цей шлях «правильний». Вони переживають «за своє майбутнє і за майбутнє своїх дітей». Їхній аргумент— «Батьківщина в небезпеці!»

У наметах прихильників антикризової коаліції на Майдані Незалежності в Києві не ночує майже ніхто. Тут чекати збираються не виборів і не домовленостей, а рішення Конституційного Суду. І не приховують, що хотіли б почути від нього засудження Указу Президента про розпуск Верховної Ради.

А в майже порожньому наметовому містечку під стінами Верховної Ради ще не встигли переорієнтуватися разом зі зміною політичної позиції лідера Партії регіонів і не зняли плакати з гаслами «Виборам — ні!» та «Перевибори — це зрада народу».

Тут виборів чекати не збираються — кажуть, можна обмежитись якимись остаточними домовленостями.

Відпочинок завдяки політиці

А поки таких домовленостей іще не досягли, можна з задоволенням проводити в Києві відпустку, розповідає мешканець наметового містечка з Донеччини Сергій. Тим паче, каже він, що і приїзд до Києва, і подорож додому бере на себе міський осередок Партії регіонів, і витрачати на це гроші не потрібно.

«Зараз нарешті потепліло. Зараз тепло, просто чудово в Києві. Я думаю, ми можемо спокійно тут бути ще дуже довго, до холодів — запросто. Мені тут дуже цікаво. Я вперше взяв активну участь у житті, побачив Київ, Майдан, Маріїнський парк, облаштувався в ньому. Побачив сакуру вперше, наприклад. Просто чудово», — каже донеччанин.

Питання, яким чином прибічники антикризової коаліції їхатимуть додому, їх не цікавить — у цьому їм спробує максимально допомогти партія. За словами координатора одного з наметових містечок Наталі Пересипкіної, це робиться і через регіональні відділення партії, і бізнесмени їм допомагають.

Нових учасників акцій із Донецька наразі не відправляють

Наразі точно сказати, скільки людей живе у наметових містечках прихильників коаліції, не може ніхто. За спостереженнями кореспондента Радіо Свобода, за місяць їхня кількість зменшилися більш як удвічі. Порожні ж намети не прибирають, а просто обережно зачиняють.

І, як повідомив Радіо Свобода речник Донецького відділення Партії регіонів Ігор Чичасов, поки що там не планують знову вивозити людей до Києва для участі в акціях на підтримку Партії регіонів. А як буде далі, вони вирішуватимуть за наслідками політичних домовленостей.

Матеріали до теми:

• Діти революції • “Сухий” Майдан... Київська влада обмежила продаж міцного алкоголю в центрі міста під час проведення масових політичних акцій • "На людей подивитись, себе показати!" Новий вид туризму по Україні у розпал політичних сварок вигадала українська влада • Хто заробляє на політичних туристах?
XS
SM
MD
LG