Доступність посилання

ТОП новини

Хто заробляє на політичних туристах?


Євгенія Вятчанінова Київ, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Політичні туристи, інакше кажучи, мітингувальники, заполонили центр Києва, де на майданах та вулицях (поруч із пам’ятниками архітектури) розташовані численні крамниці. Цікаво, які ж із них уже «відчули» на собі матеріально та морально черговий Майдан?

Не хлібом єдиним живе людина. Однак, голод, та ще й на Майдані, не тітка
Крокуємо Хрещатиком. По обидва боки вулиці – купа крамниць та яток. У деякі з них ми заглядаємо і з’ясовуємо ставлення працівників цих закладів до політичних туристів.

Прибуткові ятки – продуктові ятки

Не хлібом єдиним живе людина. Однак, голод, та ще й на Майдані, не тітка. Каже пані Любов, продавець однієї з продуктових яток на Хрещатику. У неї нема відбою від покупців, зокрема із політичною символікою: “За рахунок того, що велика кількість людей на Майдані, змінився продаж тільки хот-догів. В основному, люди хочуть їсти бутерброди, хот-доги, піццу. Ну, і просять пиво, горілку, але не можна продавати”.

Кому політичний туризм не на руку, так це магазинам одягу обабіч Хрещатика, каже продавець однієї з таких крамниць Тетяна Комар. За її словами, мітингувальники заходять лише для обміну грошей. Відтак – продажу жодного: “Тим, що більша кількість людей, вони просто відлякують справжніх покупців. І покупців нема, як і виторгу”.

Книга і українська музика – неходовий товар

Невдоволений політичними туристами і Вадим Вігор, продавець української музики біля будівлі Поштамту: “Продаж не збільшився, навпаки – зменшився, тому що нормальні люди намагаються обходити Майдан стороною, не бачити, що тут твориться. Люди, які перебувають на Майдані, переважно питають за “Бутиркою”, шансоном, тими піснями, що зараз крутять на радіо і забивають ними ефір і голови. Про українську музику може не знає навіть половина, що вона існує. Людей те не цікавить – саме цих, що на Майдані зараз ”.

Українська музика не усякому до смаку на відміну від класичної. Так, продаж квитків до консерваторії традиційний для сезону, незалежно від кількості народу у наметах. Про виторг під час Майдану повідомила касир оперної студії пані Оксана: «Нормально, на такому рівні, як завжди. Перед концертами більше людей підходить, а в такі дні – нормально...»

Вхід до книгарні «Наукова думка» вільний. Однак, відвідувачів, у зв’язку з нинішніми подіями на Майдані, не побільшало. Директор книгарні Лідія Васнович зазначила: “Оці люди, які зараз збираються і на Майдані, і біля Верховної Ради, на жаль, до книгарні не заходять. І в нас аж ніяк не збільшилась реалізація книжок. Не цікавить їх книжка”.

Під час Помаранчевої революції, – зізнається Лідія Васнович, – продаж книг навпаки збільшився. Української музики та символіки теж. Нині, кажуть продавці, все інакше. Гроші у нинішніх політичних туристів є, але, схоже, що вподобання не ті.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• У 15-ти вимогах Президента до уряду немає пункту про скасування Указу щодо розпуску парламенту • Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Мінус п’ять. Чим викликаний демарш п’ятірки членів Конституційного Суду? • Україна у центрі уваги європейської спільноти • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця»
XS
SM
MD
LG