Доступність посилання

ТОП новини

У 15-ти вимогах Президента до уряду немає пункту про скасування Указу щодо розпуску парламенту


Про це заявив Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода. У вівторок увечері глава Української держави повідомив про запропонований ним коаліції і уряду план врегулювання політичної кризи з 15-ти пунктів. Наразі зміст документу не розголошується, єдиним відомим фактом залишається ймовірність перегляду дати проведення дострокових виборів.


Про це заявив Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода: «Ні, не містить. Ключова позиція є в тому, що єдиний демократичний спосіб вийти із тієї глибокої кризи, яка опанувала перш за все український парламент, і потім передалася на політичну частину суспільства, якраз полягає в проведенні дострокових виборів».

• Повна версія інтерв’ю Віктора Ющенка

У вівторок увечері глава Української держави повідомив про запропонований ним коаліції і уряду план врегулювання політичної кризи з 15-ти пунктів. Наразі зміст документу не розголошується, єдиним відомим фактом залишається ймовірність перегляду дати проведення дострокових виборів.

Натомість заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин продовжує наполягати на незмінності дати проведення парламентських виборів: «Я хочу ще раз наголосити, що стаття Конституції чітко передбачає 60-ти денний термін. І я вважаю, що вибори повинні відбутися 27 травня і виключаю варіанти і можливості внесення змін до указу».

Натомість секретар Ради національної безпеки і оборони України Віталій Гайдук у середу повідомив, що Президент може призупинити Указ про розпуск парламенту з метою перенесення дати дострокових виборів: «Конституція чітко визначила термін проведення дострокових парламентських виборів. Всі інші механізми – це можуть бути політичною домовленістю усіх сил, якщо вони погоджуються, що всі беруть участь у дострокових виборах, але технічно вони можуть бути проведені в інший спосіб.

Президент не виключає, що може бути призупинений указ, який дасть можливість того терміну, який недостатній політичним силам, для того, щоби прийти до виборчого процесу».


2 квітня Віктор Ющенко підписав Указ про розпуск Верховної Ради і згодом зобов''язав Кабмін почати фінансування позачергових виборів парламенту, надавши чинності відповідному рішенню РНБО.

Парламентська коаліція відмовилася виконувати Указ Президента. 53 депутати звернулися до Конституційного суду з проханням роз’яснити легітимність відповідного Указу.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Мінус п’ять. Чим викликаний демарш п’ятірки членів Конституційного Суду? • Україна у центрі уваги європейської спільноти • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця» • Хто заробляє на політичних туристах?
XS
SM
MD
LG