Доступність посилання

ТОП новини

Ґаррі Каспаров: «Криза влади в Росії неминуча»


Василь Зілгалов Прага, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колишній чемпіон світу з шахів, а нині один із лідерів російської опозиції Ґаррі Каспаров був гостем празької міжнародної конференції «Демократія і безпека». Оглядачі кажуть, що Каспарову в політиці, як і в шахах, притаманна чіткість і логічність мислення, вміння влучно оцінювати події. І пан Каспаров, на відміну президента Владіміра Путіна, вважає, що Росії є чому повчитися в України.

Ґаррі Каспаров
(RadioSvoboda.Ua)
Ґаррі Каспаров: Я вважаю, що певні уроки, особливо з України, були б корисні Росії. Це, зокрема, як створити культуру компромісу, культуру злагоди. Адже будь-яка революція, чи Оксамитова, чи Помаранчева, врешті-решт, базується на згоді між тими, хто протестує на вулиці і частиною номенклатури, яка розуміє, що не має ніякого іншого шляху, ніж почати шукати національну згоду.

Радіо Свобода: А що Ви думаєте про можливі наслідки політики російської влади щодо опозиції?

Ґаррі Каспаров: Я переконаний, що той, хто придушує вільнодумство, буде мати неприємні наслідки, адже перед режимом Путіна постав старий парадокс. Він прихильник сильної руки. Його влада – це поліцейська держава, де демократія — лише декорація. Але в той же час інтереси правлячої еліти — на Заході, у вільному світі. Вони можуть торочити скільки завгодно про Китай, про Індію, про нову східну політику, але ж їхні гроші, активи, футбольні клуби, діти – все це перебуває у вільному світі. Тому я вважаю, що криза влади в Росії неминуча. І навіть залякані натовпи, які не мають жодного вибору, піднімуться, бо умови життя в Росії погіршуються і більшість росіян не бачать ніяких благ від високих цін на нафту і газ.

Радіо Свобода: Як Ви оцінюєте присутність Владіміра Путіна серед лідерів «Групи восьми»?

Ґаррі Каспаров: Запрошення Путіна до «Групи восьми» створило для нас дуже погану атмосфери в Росії. Бо тоді, коли ми намагаємося критикувати Путіна і звертати увагу росіян на його внесок у руйнування демократичних інститутів, кремлівська пропаганда демонструє картинки Путіна з президентом Бушем, колишнім канцлером Німеччини Шредером, колишнім італійським прем’єром Берлусконі і каже: «Дивіться, вони ставляться до нього як до рівного, так хто ж оті радикали, маргінали, екстремісти, котрі критикують Путіна?». Але нині, сподіваємося, ситуація зміниться, бо вже немає Берлусконі, Шредера, Ширака, відходять Блер, Буш. Тепер уже інша атмосфера. Тепер Путін уже більше не може сподіватися, що до нього ставитимуться як до рівного, він розуміє, що зміст сьогоднішнього послання означає: йому, Путіну, не місце тут».

Матеріали до теми:

• Гаррі Каспаров, один із лідерів російської опозиції, закликав західні країни не розглядати Владіміра Путіна як демократа, як рівноправного учасника саміту «Групи Восьми» • Насильство, залякування – що стоїть за агресивністю Росії? • Президент Естонії: Демократичні країни не погрожують одна одній, а в Росії демократію вважають за загрозу • Гаррі Каспаров закликає ЄС і США ставитися до Путіна так, як він того заслуговує • Російська влада боїться вуличних акцій протесту?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG