Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи газових схем


Тетяна Ярмощук Київ, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Схеми постачання до України «блакитного палива» знову в центрі громадської уваги. Чи вигідні Україні посередницькі послуги «РосУкрЕнерго»? Чи дійсно усунення цього монополіста з постачання газу в Україну призведе до величезних збитків? І нарешті, чи реально Україні змінити газові схеми?

Відмова від посередництва «РосУкрЕнерго» вигідна Україні, втім, коли порушуватиметься питання про перехід на прозорі схеми, цілком ймовірно, що Росія говоритиме про підвищення ціни на газ, каже експерт Ради з енергетичної політики Олена Вітер. Але і Україна також має певні важелі впливу.

Олена Вітер: «Може бути підняте питання про 200 доларів за тисячу кубів. Втім, Україна теж має певні інструменти, з якими вона може виходити на переговори: це ціна ставки на транзит газу. І другий момент: у такі переговори потрібно залучати європейську сторону, як таку, яка зможе дати нейтральну оцінку діям Росії. Зараз дуже багато і в Європейському Союзі, і в США говорять про те, що Росія використовує свій статус для тиску і шантажу в політичних питаннях на залежні від неї країни». Якщо нинішню схему змінять, почнеться гра з дорогим газом?

На думку ж директора Центру соціальних досліджень «Софія» Андрія Єрмолаєва, кампанія «РосУкрЕнерго» – це монополіст на дешевий азіатський газ для України.

Андрій Єрмолаєв: «Коли лунають ініціативи про зміну схеми з «РосУкрЕнерго», це спроба просунути інших гравців на російський ринок. При цьому ці гравці українського походження, але мають бажання за рахунок політичних рішень отримати або квоту, або інвестиційні можливості і грати на ринку газу, розраховуючи на велику економічну ренту. За умови, якщо зберігається «РосУкрЕнерго», то зберігається монополіст на дешевий азійський газ. Інша справа, якщо ця схема буде підірвана, почнеться гра з дорогим газом, і тоді дійсно появляться нові гравці, які будуть на українському ринку спекулювати з газом із ціною від 200 доларів і вище».

Посередницька компанія залишиться у будь-якому разі?

Змінити газові схеми сьогодні нереально, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін. Втім, на його думку, якщо навіть РосУкрЕнерго піде з цієї схеми, з’явиться новий посередник, якого визначатиме Кремль.

Володимир Саприкін: «На сьогодні це нереально, хоча певне роздратування у Кремлі щодо цієї компанії є. Але можна сказати одне: якщо це буде не «РосУкрЕнерго», а «КремльУкрЕнерго», то, все ж таки, посередницька компанія залишиться. Чи саме ця, чи інша, але... невигідні умови для держави Росія, держави Україна, але вигідні окремим менеджерам, як з Кремля, так і з "Газпрому" залишаться. Останнє ж слово, все ж таки, на жаль, за Кремлем. Саме він визначає, який посередник і чи буде він загалом. А Україна, на жаль, намагається отримати лише поступки у будь-якій новій газовій схемі».

Нинішні схеми газопостачання в Україні були закладені урядом Юрія Єханурова. Відповідно до українсько-російських угод від 4 січня 2006 року «блакитне паливо» до Україні постачається через спільне підприємство «УкрГазЕнерго», яке в свою чергу закуповує газ не напряму у російського «Газпрому», а ще у одного посередника – компанії «РосУкрЕнерго». 50-відсоткова частка в «РосУкрЕнерго» належить Росії, решта – українським громадянам Дмитру Фірташу та Івану Фурсіну.

Матеріали до теми:

• Почім газ для України? • Президент Ющенко взявся за газові схеми? • Енергетичне протистояння заміщує політичне? • Екс-голова "Нафтогазу України" Ігор Діденко: "Навколо "РосУкрЕнерго" усе може змінитися будь-якого дня" • Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт — французький дослідник • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Перспективи Міжнародного газового консорціуму.
XS
SM
MD
LG