Доступність посилання

ТОП новини

Сучасний український рабовласник – це переважно молода людина із закінченою середньою освітою. У Чехії заарештували трьох осіб


Оксана Пеленська Прага, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поліція Чеської Республіки затримала трьох громадян України, які упродовж кількох років займались організацією нелегального працевлаштування іноземців. Наймані робітники жили і працювали в тяжких умовах за мінімальну зарплату, нерідко ставали жертвами фізичних розправ.

Щонайменше від 2004 року на теренах Чеської Республіки діяла організована група українських громадян, які займались нелегальним працевлаштуванням іноземців. Троє з них, як повідомила чеська поліція, затримали. Зловживаючи тяжкими життєвими обставинами людей, вони набирали робочу силу переважно з України та Болгарії. За домовленістю влаштовували їх на роботу переважно на молочних комбінатах у Празі й містах Млада Болеслав, Клатови та Бенешов.

Обіцяли одне, а реально все було інакше

Речник Поліції Чеської Республіки Бланка Косинова повідомила: «Затримані двоє чоловіків та одна жінка. Через них, як через посередників, до Чехії дістались мінімально десятки робітників з України та Болгарії. Ці люди заробітчанам обіцяли одне, а реально все було інакше. Насамперед найманці мусили платити по 750 доларів за обіцяну роботу, а перше, з чим зустрічались у Чехії – у них забирали паспорти. А далі так: робітники часто діставали іншу роботу і платню, ніж було обіцяно. А ще додавався так званий фіктивний борг. Рабовласник говорив робітникові, що виникли непередбачені видатки. У результаті робітники не мали ніяких грошей».

Наймані люди часто не знали, що потрапили в пастку, що від початку знайомства з працедавцем перетворюються на сучасних рабів. Сильні молоді люди, які обіцяли добру працю й відповідні заробітки, починали з того, що забирали в робітників паспорти, щоб ті не могли перейти на інше місце чи виїхати додому. А із зарплати за послугу забирали більше ніж половину, а то й усю зароблену суму.

Рабовласники навіть погрожували фізичною розправою

Речник чеської поліції стверджує, що рабовласники навіть погрожували фізичною розправою. На думку Косинової, зараз у Чехії можна працевлаштуватись легально. Всі ці посередники лише використовують правову безпорадність окремих українських громадян та їхню життєву скруту.

Бланка Косінова: «Ці люди дістаються до чужого середовища, вони тут нікого не знають. А працедавці їх залякують: якщо будете звертатись до поліції, то матимете великі проблеми із законом. Тобто, вони їх свідомо вводять в оману».

Затриману групу сучасних українських рабовласників звинувачують у торгівлі людьми та в участі у злочинному угрупованні. Згідно з чеським законодавством їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Матеріали до теми:

• Більшість українок звільнюються з роботи, коли їх домагається начальник • Тіло на продаж - українки та молдаванки популярний товар серед торговців людьми. • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами. • Україна закликає Чехію укласти нову угоду про працевлаштування. • Хатні робітниці в Італії: права і соціальний захист. • Human Rights Watch: Європейський Союз – лідер у захисті прав людини. • Права людини на пострадянському просторі під тиском. Рік 2006.
XS
SM
MD
LG