Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС


Наталія Вікуліна За резолюцію, яка надає Україні перспективу стати в майбутньому членом Євросоюзу, проголосувала в четвер переважна більшість депутатів Європарламенту. Водночас євродепутати наголошували, що Україна повинна проводити реформи, боротися з корупцією, підвищувати політичну культуру. Резолюція Європарламенту щодо України має тільки рекомендаційний характер. Комісар ЄС з науки і досліджень Янез Поточнік заявив: «Наша мета на переговорах з Україною – наблизити її до Євросоюзу якомога ближче, у якомога більшій кількості галузей...».


За резолюцію, яка надає Україні перспективу стати в майбутньому членом Євросоюзу, проголосувала в четвер переважна більшість депутатів Європарламенту. Водночас євродепутати наголошували, що Україна повинна проводити реформи, боротися з корупцією, підвищувати політичну культуру. Резолюція Європарламенту щодо України має тільки рекомендаційний характер.

Ми, європарламентарі, хочемо, аби Україна увійшла до Євросоюзу, заявив при представленні доповіді її автор Міхал Камінський – євродепутат від Польщі.

Міхал Камінський: «Варто відправити позитивний сигнал українському суспільству, аби той сигнал показав, що Євросоюз реалістично оцінює: членство України в ЄС не є близькою перспективою, не є перспективою, про яку можну говорити, як про щось реальне в найближчі кілька років. Однак, тим не менше, варто повідомити українському суспільству: ми в Європарламенті не хочемо зачиняти двері перед українцями».

Майже всі промовці підтримали надання Києву перспективи стати членом Євросоюзу в майбутньому. При цьому євродепутати наголошували, що Україна має сама докласти значних зусиль і провести реформи, досягти політичної стабільності, що Україна повинна краще боротися з корупцією, створювати сприятливий клімат для інвестицій та наближувати законодавство до європейських стандартів.

Критиків України було небагато

Знайшлися в сесійному залі Європарламенту і критики України, які висловилися проти надання цій країні перспективи членства в Євросоюзі. Так, німецький депутат Міхаель Галер заявив, що якщо Київ хоче вступити до ЄС, то повинен спочатку створити політичну культуру, сумісну з європейською. Інший депутат від Німеччини, колишній голова Комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмар Брок уважає, що Євросоюз повинен допомагати Україні підтримувати демократію і свободу, але українські політичні еліти повинні припинити ігри, які мають стосунок тільки до честолюбства.

Ельмар Брок: «Пані і панове, я думаю, що ми маємо обов’язок і цей обов’язок ми повинні виконувати. При цьому ми повинні давати не хибні, а реалістичні обіцянки, аби наші висловлювання були також правдоподібними».

Україну потрібно якомога більше наближати до ЄС

Присутній на дебатах Комісар ЄС з науки і досліджень Янез Поточнік представив позицію Єврокомісії щодо України такими словами: «Наша мета на переговорах з Україною – наблизити її до Євросоюзу якомога ближче, у якомога більшій кількості галузей. Ми не вирішуємо наперед будь-який можливий у майбутньому розвиток у відносинах між Євросоюзом та Україною».

А віце-президент Європарламенту, євродепутат від Польщі Марек Сівець зауважив, що вислів Єврокомісії «якомога ближче» може означати і те, що Україна вступить до Євросоюзу. Він закликав не боятися цього. Інший польський європарламентарт Єжі Бузек заявив, що якщо не надати Києву перспективи стати у далекому майбутньому членом ЄС, тоді Євросоюз втратить можливість побачити стабілізацію в Україні.

І вже керівник Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною, румунський євродепутат Адріан Северін нагадав, що Євросоюз повинен чітко вказати – поступ на шляху до членства у ЄС залежить від внутрішнього поступу в Україні.

Матеріали до теми:

• Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС • Держсекретар Португалії: «ЄС має зміцнити відносини зі східними сусідами» • “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • «Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів • Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти • Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом
XS
SM
MD
LG