Доступність посилання

ТОП новини

Тбілісі заявляє про нові докази того, що територію Грузії обстріляли саме літаки з Росії; США вважають, що повітряний простір Грузії дійсно порушили


Про додаткові свідчення – дані з радіолокаційних станцій – повідомив у середу міністр закордонних справ Грузії Ґела Бежуашвілі. Помічник держсекретаря США Данієл Фрід вбачає у цих свідченнях доказ вторгнення і вважає, що про провокацію з боку Грузії не може бути й мови.


Про додаткові свідчення повідомив у середу міністр закордонних справ Грузії Ґела Бежуашвілі.

«Важливо, що ми також отримали дані з радіолокаційних станцій цивільної авіації, і вони збігаються з даними з радарів, які ми отримали від міністерства оборони. Отож це ще підсилює наші аргументи – що цей факт дійсно стався і літаки дійсно прилетіли з півночі», – сказав міністр.

За його словами, представники миротворчих сил і спостерігачі ОБСЄ в зоні грузинсько-південноосетинського конфлікту теж підтвердили, що літаки прилетіли до Грузії з півночі і повернулися в тому ж напрямку.

Грузія вимагає негайно скликати засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити понеділковий інцидент, заявив Ґела Бежуашвілі.

Росія від понеділка постійно заперечує звинувачення Грузії і запевняє, що її літаки в той час у регіоні не літали, і говорить про «провокацію».

6 серпня, за грузинськими даними, два російські військові літаки порушили її повітряний простір і вистрілили протирадіолокаційну ракету Х-58 російського виробництва, яка не вибухнула.

Грузія стверджує, що ціллю була її радіолокаційна станція неподалік межі самопроголошеної Південної Осетії.

Південноосетинські урядовці, які дотримуються проросійських позицій, заявляють, що літак був грузинський.

Фронтові бомбардувальники Су-24, про які говорить грузинська сторона і одним зі штатних різновидів озброєнь яких є протирадіолокаційні ракети Х-58, є в Росії, але їх не мають Військово-повітряні сили Грузії.

Штурмовик Су-25, який теж називали у зв’язку з цим інцидентом і які є на озброєнні у Грузії, не призначений для несення 650-кілограмових ракет Х-58.

Помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Данієл Фрід повідомив Радіо Свобода, що в Вашинґтоні перебувають у тісному контакті з грузинською владою, яка вже ознайомила американців із наявними доказами.

«Докази, як виглядає, свідчать, що там був проліт (над територією Грузії), було вторгнення», – сказав він.

Водночас у Вашинґтоні також знають, що російська влада заперечила причетність до нападу, додав чільний американський дипломат.

«Мушу сказати, що немає жоднісіньких свідчень, які б я бачив, що це якимсь чином могла бути провокація Грузії. Про це, як виглядає, немає й мови. Звичайно, існує проблема, але її створила не Грузія», – наголосив Данієл Фрід.

Європейська Комісія і Організація з безпеки і співпраці в Європі закликали Росію і Грузію до стриманості на час розслідування інциденту.

Матеріали до теми:

• Президент Грузії закликає Європу засудити Росію і звинувачує Москву в провокуванні паніки в його країні • Спостерігачі ОБСЄ і миротворці розслідують інформацію щодо порушення російськими літаками повітряного простору Грузії • Грузинський міністр звинувачує Росію в агресії • Грузія обвинуватила Росію у ракетному бомбардуванні грузинської території
XS
SM
MD
LG