Доступність посилання

ТОП новини

Гіппократ би плакав. Як партії, що йдуть до парламенту, збираються зробити медицину доступною та якісною?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА. Програми партій – Медицина --> /article/2007/9/A8FCECA7-DE95-43F6-AF67-835E235E1C8C.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Свобода обирати: як лікуватися (традиційна vs платна) --> javascript:OpenWin( Олександр Лащенко, Віола Бурда Медицина - одна з улюблених тем передвиборчих обіцянок політиків. Якщо перечитати програми партій та блоків, що мають шанс знову всістися у парламентські крісла після виборів 30-го вересня, обіцянки майже не змінюються. Деякі з них: сімейних лікарів - кожній родині, кваліфікованих медиків - у кожне село... А найголовніше гасло: “доступне (безкоштовне), якісне лікування - всім громадянам”. Тим часом чимало українських відомих політиків (із найрізноманітніших таборів) полюбляють лікуватися не на батьківщині, а за кордоном. Як же учасники виборчих перегонів збираються поліпшити ситуацію у медицині не на словах, а на ділі?

Черги у магазинах зникли вже давно, а от у лікарнях це ще й досі - норма.
(RadioSvoboda.Ua)
НА ВСЕ СЕЛО ОДИН ЛІКАР, І ТОЙ - ВЕТЕРИНАР

Чи є безкоштовна медицина запорукою її доступності? Лікарняні історії збирала кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко:

*************

22-річний односельчанин Наталки дивом залишився живим. Після травми головного мозку хлопця відвезли із села до районної Шепетівської лікарні на Хмельниччині. Наталка: “У селі не було до кого звернутися по допомогу – лише один лікар. І то – він не лише лікар, а й ветеринар – намагається допомогти і людям, і тваринам. Тому викликали Швидку, а до райцентру їхати годину. Через місяць-два хворого забрали до себе в село, бо в нього почалися пролежні”.

А у Науковому центрі радіаційної медицини Академії медичних наук України – картина інакша: ліки є, і надають їх безкоштовно. Фінансування, зарплата – кращі, ніж торік (запевняють медики). Але не кожен недужий має кошти, аби дістатися до столиці та прийти обстеження у цьому центрі. Розповідає завідувач поліклініки Анвер Ельдарович: “Багато у нас фактів, які підтверджують – людям, звичайно, потрібна допомога. І ми готові їм цю допомогу надати. Але ж навіть певна сума у гривнях на проїзд їх зупиняє...”

Анвер Ельдарович зізнається – лікарня втрачає час від часу професійних медиків. Навіть підвищення зарплати не втримує працівників від переходу в приватні клініки.

*************

У ПОЛІТИЦІ ЗМІН ЧИМАЛО, А У МЕДИЦИНІ СТАБІЛЬНО

Біля керма міністерства охорони здоров’я України за роки незалежності побувало чимало діячів. Більшість – без будь-якої партійної приналежності, а частина асоціювалася з тими чи іншими політичними силами (або відразу, або керівник відомства ставав відомим політиком згодом). Наприклад, у кріслі головного лікаря України побували представники потужних політичних сил – другий номер нинішнього виборчого списку Партії регіонів (відразу після Віктора Януковича) Раїса Богатирьова, і сотий номер блоку „НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА” Микола Поліщук. Так чи інакше, проходили вибори, мінялися президенти, прем’єри, уряди, склад парламенту...А чи відбувалися при цьому зміни в українській медицині?

(Ukrinform)
Лікар Ірина, котра чимало років працює в одній із київських поліклінік, жодних змін не помітила:

“Що був “помаранчевий” міністр, що був керівник іншого політичного забарвлення, ті ж самі проблеми і з реактивами, і з медикаментами, і з апаратурою. Великі проблеми із закупівлями медичної апаратури”.

Натомість у містечку Вишневому під Києвом за цей рік з’явився дуже пристойний медпункт. Ремонт медики зробили своїми силами, „вибили”, як каже лікар пункту Людмила, нове обладнання, навіть аналіз крові тепер можна швидко зробити... Щоправда, при цьому Людмила не знає кому дякувати - міністерству, районній владі, чи самим собі за активність:

“Цього року набагато краще стало, набагато! І загалом у наших співробітників дуже велика зацікавленість у тому, щоб кожен відвідувач медпункту отримав гідну допомогу. Тому й старалися”.

ПЛАТНА, СТРАХОВА МЕДИЦИНА – ДЕ ВИХІД?

В Україні є альтернатива державній, формально безкоштовній, медицині - платні клініки. За наявності грошей (чималих для бюджетного працівника) - всі обстеження зроблять швидко. Але, якщо звертаєтесь за такою медичною допомогою, виклик коштує близько ста доларів. Мама трьох дітлахів, киянка Леся не може похвалитися великими доходами, але послугами платних лікарів скористалася. У дитини була висока температура, а державна Швидка в таких випадках працює, за словами матері, як безкоштовне таксі - з дому до лікарні, аби лише покласти до клініки. Хоча захоплення від візиту приватної Швидкої у Лесі теж не було:

“Я не була задоволена рівнем кваліфікованої допомоги. Просто лікарі, що приїхали, поставили діагноз. Але гроші й чималі за свої послуги вони взяти не забули”.

Львів’янка Ольга Перепаденко, котрій теж доводилося звертатися по меддопомогу, переконує:

“Ситуація у медичній галузі була б набагато легшою, якби діяла страхова медицина. Люди б тоді платили, але один раз, а не щоразу під час відвідин лікаря. І це було б офіційно, а не хабар. Хоча за нинішніх умов лікарям з їхньою зарплатою не позаздриш. Проте якби держава справді дбала про лікарів, платила їм гідну зарплату, і водночас запрацювала страхова медицина, тоді б можна було казати – в Україні якісне медичне обслуговування”.

Партія Регіонів у своїй програмі для підвищення якості медичного обслуговування обіцяє спрямувати кошти приватних інвесторів на розвиток медичного страхування. НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА у свою чергу говорить про обов’язкове державне медичне страхування. Парламенту п’ятого скликання Партія Регіонів і Наша Україна пропонували два законопроекти щодо реформ у медицині. Вони концептуально різнилися - стверджує нашоукраїнка Лілія Григорович:
Лілія Григорович: “А хто застрахує мешканців провінції?”


“Дотримується принцип солідарності – багатий за бідного, здоровий – за хворого. При комерційному ж принципі страхується страховим компаніям те, що дасть прибуток. Наприклад, депутатів, працівників міністерств, представників певних професій (зокрема, залізничників або пожежників), а мешканців провінції ніхто не хоче страхувати”.

“СИСТЕМУ МІНЯТИ ТРЕБА”

Представники Партії регіонів не коментували докладніше нашим кореспондентам аспекти виборчої програми, що стосуються медицини.

В’ячеслав Пєрєдерій: “От приходить людина найматися на роботу, домовляється про зарплату...І при цьому ніколи практично не йде мова про соціальний пакет – про страхування”
Кандидат у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко, лікар В’ячеслав Пєрєдерій, говорячи про реформи у медицині, згадав анекдот. Мається на увазі старий анекдот про сантехніка, котрий доходить висновку, що “систему міняти треба”. Теж саме стосується медичної системи. Зміна одного коліщатка її не врятує, каже В’ячеслав Пєрєдерій, маючи на увазі страхову медицину. Обидва проекти законів, які пропонували “біло-блакитні” та “помаранчеві” – суперечливі, констатує бютівець. І закликає: роботодавці мають турбуватися про здоров’я своїх робітників:

“От зараз приходить людина найматися на роботу. І домовляється про зарплату – 200 доларів, 300 доларів…На себе роботодавець бере що? Зазвичай – сплату податку на прибуток. І при цьому ніколи практично не йде мова про соціальний пакет – про страхування. А це має бути обов’язково”.

“Страхова медицина”, “кожній родині - сімейного лікаря”…Це – обіцянки, неможливі наразі в Україні, впевнена професор медицини Ольга Богомолець. Аби щось реформувати - треба знати мету, а потім визначати напрям, за яким прямувати до неї:

“Усі ці сили мають об’єднатися і відпрацювати стратегію. Щоб зрозуміти – в якому стані медицина перебуває на сьогоднішній день. Як заощаджувати, економити бюджетні кошти, які в неї вкладають”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Лікуватися задарма – дарма лікуватися • Дарую серце людям! Як в Україні розвивається донорство органів? • ГРУПА КРОВІ НА РУКАВІ. ЯК РЕФОРМУВАТИ УКРАЇНСЬКЕ ДОНОРСТВО? • Яке медичне страхування потрібне в Новій Україні і чиїм коштом?

XS
SM
MD
LG