Доступність посилання

ТОП новини

Чи впорається влада з обіцянками потерпілим від газової аварії в Дніпропетровську?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Дніпропетровську день жалоби за 15-ма жертвами вибуху побутового газу в житловому будинку. Міський бюджет повністю взяв на себе витрати на поховання загиблих. З державної казни виділили кошти на придбання житла для тих, хто потерпів, це понад 300 людей. Однак, попри обіцянки, грошей люди усе ще не отримали. Частина постраждалих невдоволена діями влади і відповідних служб, які мали їм допомагати в біді.

З держбюджету вже виділили 94 млн грн на потреби постраждалих, от-от гроші мають надійти до міста. Принаймні так заспокоює людей, що лишились без даху над головою, віце-прем’єр Андрій Клюєв. Разом з коштами місцевого бюджету набереться понад 100 мільйонів. «Всі мешканці будинку визнані потерпілими, і всім компенсують усе втрачене», — запевняє пан Клюєв.

Люди не знають, вірити обіцянкам влади чи ні

Однак цим обіцянкам мешканці зруйнованого будинку не ймуть віри. Самотній Михайло раніше мешкав на житловому масиві «Тополя», якраз у тому будинку, що пішов під землю десять років тому. Тоді переселився на «Перемогу», і знову нещастя – суботній вибух. Попри такі випробування долі чоловік тримається мужньо і чекає, що влада компенсує все втрачене. Поки дали одноразово лише 500 грн, хоча обіцяли, що таку суму виплачуватимуть щодня.

Немолода жінка Галина – теж мешканка зруйнованого будинку. Самого вибуху вона не бачила, рано-вранці пішла на базар, а дітей відправила в гості. Отож усі троє вціліли. Зараз родина тісниться в поганенькому готельчику за містом, де нема навіть замка на дверях. Влада пообіцяла: житло, яке придбають потерпілим, буде коштувати не менше як 8 тисяч гривень за квадратний метр. Галина підрахувала – на квартиру, рівноцінну втраченій, цього не вистачить: «Найстрашніше, що ніхто нічого не обіцяє. Ніхто нічого, й слова».

Однак серед потерпілих є люди, які не шкодують ні за меблями, ні за квартирами. Пані Ірина другу добу чергує біля вцілілого під’їзду, чекає, що пустять до домівки хоча б на десять хвилин, забрати те, чого не купиш за гроші: «Найцінніше для нас – фотографії батьків, дітей, внучки, подаровані речі, от що найцінніше».

Потерпають і сусідні будинки. Немає ні газу, ні електрики

Серед мешканців сусідніх будинків, де наразі немає ні світла, ні газу, теж зростає невдоволення. Кажуть, полагодити комунікації можна було й швидше. Упродовж трьох діб без газопостачання лишається цілий район. Хтось потерпає від холоду через розбиті шибки, комусь уже набридла техніка МНС-ників.

Частина потерпілих від вибуху поки що в лікарні, з ними спілкуватись забороняють. Однак через їхніх родичів стало відомо: медперсонал намагався нажитись на чужій біді, людям не видавали ліки, придбані за бюджетні кошти, а примушували купувати за власні. Керівник області Віктор Бондар уже вирішив: «Головним лікарям оголошені догани, узгоджене питання про покарання людей, що це допустили».

Спеціальна урядова комісія та правоохоронці назвали винних у трагедії, це посадовці «Дніпрогазу», що припустились службового недбальства. Мінюст уже готує позов до компанії щодо відшкодування частини збитків. Якими будуть суми і чи дістанеться з них щось потерпілим, невідомо.

Матеріали до теми:

• ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зруйнований будинок, зруйновані життя. Трагедія в Дніпрпетровську • Газовий вибух у в Дніпропетровську стався з недбальства «Дніпрогазу» • Вибух у Дніпропетровську: зумисні дії чи недбальство? • ГАЗОВА АВАРІЯ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ!!! За останній час Дніпропетровська трагедія - не перша в Україні
XS
SM
MD
LG