Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет – 2008: яким він буде і коли з’явиться


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Віталій Портников
Гості Свободи: Ольга Боднар — народний депутат (фракція БЮТ); Віктор Лисицький – економіст, віце-президент Української асоціації суднобудівників «Укрсудпром».

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Віталій Портников: У багатьох країнах, коли виникають такі бюджетні питання, справжні економічні кризи відбуваються, у більш стабільних країнах, ніж Україна.

Ми бачимо, як це в Бельгії відбулося. Вони терміново створювали тимчасовий уряд тільки для того, щоб з бюджетом вирішити питання.

А в нас ми сміялися з коаліціади, що так все це довго відбувалося. Це вже стало таким тлом для політичних анекдотів. В результаті ми прийшли до ситуації, коли перед новим роком немає остаточно затвердженого бюджету. Віктор Лисицький: Я хотів би в першу чергу звернути вашу увагу на те, що наш бізнес, наша економіка відокремилися від влади.

Останній період, коли наша економіка реагувала досить помітно на політичні пертурбації, то це був Майдан, це були вибори Президента. Тоді дійсно протягом трьох місяців поспіль, з жовтня по грудень, йшов відтік депозитів з банків. Відтік сумарно склав, мені здається, мільярдів 8-10. Наша банківська система втратила мільярдів 15-20 депозитів. Оце був такий момент.

І другий момент був, коли внаслідок такої дуже крутої перекладки руля, що було зроблено в березні 2005 року, тоді економіка... власне кажучи, фактично розгорнулися процеси стагнаційні і навіть відбулося зниження обсягів виробництва.

При чому зниження відбулося не тільки, припустімо, в металургії, а фактично були заторкнуті всі основні види економічної діяльності, ті види економічної діяльності, які є локомотивними.Будівництво, малий і середній бізнес – всі вони зазнали тоді відчутних втрат, влітку 2005 року.

Але після того фактично наша економіка не реагує на всі ці струси і розвивається досить успішно.

Може, варто було робити такі ін’єкції економіці, щоб вона спокійно жила?

Ольга Боднар: От я думаю, коли нарешті у нас зміниться вид спорту, політичний, державний вид спорту? От у нас вид спорту – це мордобій, бокс, навіть не футбол, тому що футбол – це навіть, на жаль, не те...

Коли ми говоримо або критикуємо щось, тим більше, що це роблять такі висококваліфіковані і поважні люди, до яких прислухаються громадяни України, а зараз у нас не відбувається виборча кампанія, то я думаю, що слід, недивлячись на особи або на ті уряди, ну, хто там був: Тимошенко, Янукович або хтось інший, варто було все ж таки казати правду.

Якщо Ви вже так торкнулися уряду Тимошенко, то я хочу сказати, що на сьогоднішній момент уже почався великий інтерес щодо входження до нас інвесторів закордонних, які тільки й чекали того моменту, щоб повторився той нещасний 2005 рік, як Ви кажете, коли так Україні жилося погано з одним тим вікном, в якому дуже просто було тим малим і середнім бізнесменам отримати за один день всі необхідні документи.

Тому мені дуже хотілося б... Я кажу, що я не хочу гратися у цей бокс. Але я думаю, що на сьогоднішній момент треба все ж таки перейти в який-небудь хоча б волейбол, баскетбол, тоді, можливо, було б щось цікавіше громадянам послухати, тому що в принципі те, що ми з Вами будемо зараз гратися в пінг-понг... От Азаров, будь ласка...

Ви мені нічого дивного не сказали. Азаров не може його апріорі хвалити, тому що бюджет, який був запропонований урядом Януковича, він “канул в лету”, оскільки він приймався нелегітимною ВР. Тому, звичайно, їм образливо, що вони якимось чином випали з бюджету.

Я хочу сказати, що їм було надано багато повноважень і можливостей взяти участь у всіх цих процесах, включно з тим, що Юлія Володимирівна запропонувала посади віце-міністрів. Тому в кожного, в кого є бажання, хто хоче будувати Україну, то, будь ласка, закатайте рукава і робіть це демократично.

Віктор Лисицький: По-перше, я хотів би сказати, що той варіант бюджету, який розглядався цими днями урядом і опрацьовувався додатково Мінфіном, він був вивішений на сайті, мені здається, ще в червні, в крайньому випадку в першій половині липня. Принаймні, я його отримав, скачав з цього інтерент-сайту, сайту Мінфіну, десь у середині липня.

Тобто, ця інформація була загальновідома. Всі, хто хотів поцікавитися цим бюджетом, він мав можливість поцікавитися.

Нелегітимний бюджет, нелегітимна ВР... Ну, якщо та ВР була нелегітимна, то тоді навіщо опрацьовувати цей нелегітимний бюджет, треба просто писати свій. Це кілька місяців роботи. Треба тоді починати з прийняття бюджетної резолюції. Це тоді бюджет на 2008 рік ми отримали б усередині наступного року.

Тому, мені здається, що те, що було зроблено цими днями, взагалі-то пройшло необхідний етап. Пройшли необхідний етап і «регіонали», і опозиція, і коаліція. Треба було все ж таки обмінятися думками. Можливо, навіть у такій формі, яка сьогодні склалася.

Що мене неприємно дивує? Мене неприємно дивує те, що Віктор Пинзеник заявляє раптом, що в цьому бюджеті, який йому залишив Азаров і нібито нелегітимна ВР, нелегітимний уряд і всяке таке інше, в цьому бюджеті, виявляється, 100 мільярдів гривень бюджетний дефіцит!

Шановний пане Пинзеник, ти ж громадянин цієї країни і «не последний гражданин». Якщо ти тільки зараз побачив такий жах, 100 мільярдів дефіциту бюджету, то це просто поставити треба запитання до тебе як до громадянина: чому ти не підняв це питання у серпні і чому не вивів людей на Майдан у вересні?

Тобто, мені здається, що просто «заигралися некоторые руководители». Я не беру в цілому всю коаліцію чи всю опозицію, бо вони досить різні, але деякі представники обох політичних сил «они в политике больше всего любят себя, свое я»...

Це пана Азарова теж стосується?

Ольга Боднар: Я думаю, що це пані Богатирьової.

Віктор Лисицький: Азарова, я думаю, що ні, тому що Азаров з бюджетом працював досить відкрито. Принаймні, вже у квітні (це точно), в березні (це точно) обговорювалися всі питання бюджетні.

Я просто був з боку роботодавців, був неодноразово на різних зустрічах і в Мінфіні, і в Податковій адміністрації, на різних круглих столах, де йшло обговорення, де кожен висловлював свою думку.

Чому ж на тому етапі не включалася нинішня коаліція, то мене це, відверто кажучи, просто дивує.

Ольга Боднар: Дуже просто. Чому? По-перше, починаючи з заяви пана Азарова про те, що він не збирається витрачати гроші на кефір. Оскільки ми вважаємо, що позиція соціал-демократів не стоїть на інтересах крупного капіталу.

Ми вважаємо, що в першу чергу треба думати про тих громадян, які живуть, будують ту Україну і дають ту копійчину для розвитку вітчизняного бізнесу, але щодня вони змушені купувати той кефір.

Тому, власне, в квітні , коли Президент розпустив парламент, я й сказала, що з того моменту ВР перестала бути легітимною. Кабмін на той час існував, і він мав право підготувати той свій проект бюджету і гарно зробив, оскільки на козі завжди легше робити корекцію.

Ви ж знаєте, що якщо, наприклад, написав книжку – це геніально, а редактор сів, поправив і вже теж, начебто, причетний.

Але в даному випадку я хочу сказати, що тут робота над помилками відбувалася, робота над тим, що на сьогоднішній момент проект бюджету повернуто на соціальне спрямування.

Якщо ми будемо дивитися, то і видатки місцевих бюджетів збільшені на 10 мільярдів, збільшено так, як і передбачається, стипендії для студентів і для сиріт окремо, і для першої, другої, третьої, четвертої категорії навчальних закладів. У Пенсійний фонд видатки збільшилися на 40%.

Так, як обіцяли всі політичні сили під час виборчого процесу, тому що (не забувайте!) ми повинні нести відповідальність перед громадянами, якщо ми щось обіцяємо.

Тому і БЮТ, і Партія регіонів, і НУНС – всі в обов’язковому порядку обіцяли збільшення виплати на народження дітей, то це теж враховано в обов’язковому порядку.

А також дуже багато років люди чекають повернення своїх заощаджень. Це також в обов’язковому порядку в цьому бюджеті передбачається. Це порядку 20 мільярдів, з них 6 – це прямі платежі.

Тому говорити, що це якийсь там проект бюджету, який дістався від уряду Януковича, і ми там нічого не робили там, і, власне, він був таким прекрасним, а ми ним скористалися, а тепер не зізнаємося, то це зовсім неправда, тому що тут гроші є вже і на кефір, і на щось більше...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG