Доступність посилання

ТОП новини

Адмінкордон відкритий: що потрібно знати кримчанам про поїздки на материкову частину України


Із 14 червня контрольно-пропускні пункти на адміністративному кордоні з окупованим Росією українським Кримом у Херсонській області відновили роботу. Обмеження мали діяти до 22 червня, однак їх скасували передчасно на позачерговому засіданні уряду України. Проте усі, хто приїхав, зобов'язані відбути двотижневу самоізоляцію.

Як уточнили в Міністерстві з питань реінтеграції і тимчасово окупованих територій України, громадянин, який перетинає адмінкордон, має надати письмову згоду на самоізоляцію, встановити на смартфон додаток «Дій вдома» та виконувати його інструкції. Порушникам цих умов загрожує штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Тим часом у Прикордонному управлінні ФСБ Росії в анексованому Криму повідомили, що раніше запроваджені обмеження на в'їзд залишаються чинними. Про те, як тепер переміщатися між півостровом і материковою частиною України, йшлося в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Прессекретар Херсонського загону Держприкордонслужби України Іван Шевцов розповів Крим.Реалії про ситуацію на КПВВ після відкриття.

Пасажиропотік залишився практично такий же, як і був під час карантину
Іван Шевцов

– Їхня штатна робота повністю відновлена, але ажіотажу за минулу добу ми не спостерігали. Пасажиропотік залишився практично такий же, як і був під час карантину. За минулу добу з материкової частини України виїхали 52 громадянина, а в'їхали на материкову частину України 108 осіб. Так само було й під час карантину. При цьому всі громадяни, які перетинають адмінкордон на в'їзд на материкову частину України, в обов'язковому порядку підписують угоду на обов'язкову самоізоляцію та встановлюють додаток «Дій вдома». Якщо людина відмовляється встановити програму, прикордонник має право відмовити їй у пропуску. Можливість уникнути самоізоляції є у тих, хто прямує на материкову частину України для складання зовнішнього незалежного оцінювання, а також в особи супроводу при наявності документів.

Іван Шевцов підкреслює, що порядок обов'язкової самоізоляції діє навіть у випадках, якщо громадянин України після в'їзду на півострів пробув там недовго і відразу поїхав назад.

Раніше українські прикордонники впускали з Криму тільки громадян із реєстрацією на материковій частині України, а також тих, у кого були гуманітарні підстави на в'їзд ‒ наприклад, поїздка на похорони або на лікування. Постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич вітає рішення українського уряду пом'якшити умови перетину адмінкордону в Херсонській області.

Потрібно пам'ятати, що режим самоізоляції все одно зберігається, що всім треба встановлювати додаток «Дій вдома»
Антон Кориневич

– Ми просили скасувати обмеження раніше 22 червня, оскільки за місяці карантину отримали дуже багато звернень від громадян ‒ майже дві тисячі. Такого ніколи не було. Більшість із них стосувалися якраз перетину адмінкордону в цих умовах. Ми зрозуміли, що незважаючи на невизначеність інформації про поширення коронавірусної інфекції на тимчасово окупованій території, все одно необхідно забезпечувати захист прав наших громадян. Дуже раді, що наші консультації з іншими державними органами дали результат і що тепер громадяни України можуть перетинати адмінкордон, незалежно від місця своєї реєстрації. Однак потрібно пам'ятати, що режим самоізоляції все одно зберігається, що всім треба встановлювати додаток «Дій вдома». Цього тижня обов'язково перевіримо, як на КПВВ працює бездротовий інтернет.

Антон Кориневич
Антон Кориневич

Антон Кориневич зазначає, що перетин адмінкордону не зі смартфоном, а з мобільним телефоном застарілих поколінь, як і раніше, залишається проблематичним.

Наше завдання ‒ створити максимально комфортні умови для українських громадян
Антон Кориневич

– На жаль, наразі у громадянина має бути при собі відповідна модель телефону, щоб на нього можна було встановити додаток «Дій вдома». Це залишається обов'язковою умовою проходження самоізоляції після в'їзду на материкову частину України. Також потрібно пам'ятати, якщо громадянин їхатиме в напрямку тимчасово окупованого Криму, то його помістять на обов'язкову обсервацію на два тижні. Звісно, ми не комунікуємо з так званими окупаційними органами влади і не маємо стосунку до їхніх дій, але такі речі при подорожах треба, звісно, враховувати. Наше завдання ‒ створити максимально комфортні умови для українських громадян.

Керівник департаменту розробки забезпечення державного підприємства «Дія» Євген Горбачов пояснює, як уникнути помилок при використанні програми для самоізоляції і що робити, якщо щось пішло не так.

Наш мобільний додаток не штрафує ‒ це інструмент для інформування поліції
Євген Горбачов

– Дуже важливо, щоб користувач не підтвердив місце самоізоляції саме на контрольно-пропускному пункті. Є випадки, коли люди натискають на цю кнопку, а потім система звіряє точку на адмінкордоні з точкою, куди вони вирушають насправді, і знаходить невідповідність. Після перетину додаток щопівгодини запитує: «Ви вже перебуваєте в місці самоізоляції чи ні?». Щоб дістатися туди, у вас буде 24 години. Якщо не встигаєте, додаток тут нічим не допоможе ‒ я б радив повідомити про свої пересування поліцію, про те, що вам потрібно більше часу на дорогу. Після прибуття ви підтверджуєте місце, і тоді починається відлік двох тижнів самоізоляції. Хотів би акцентувати увагу на тому, що наш мобільний додаток не штрафує ‒ це інструмент для інформування поліції. Вона має самостійно перевіряти, було порушення чи ні.

Євген Горбачов вважає, що розробники знайшли баланс між необхідністю підтверджувати місце перебування користувача і тим, щоб не втомлювати його нескінченними перевірками.

Тим часом, з точки зору прикордонного управління ФСБ в анексованому Криму, громадяни України, які в'їжджають на півострів, вважаються «іноземцями». Для них продовжує діяти обов'язкова двотижнева обсервація в спеціалізованому медичному закладі. Щодо виїзду з півострова, юристка громадської організації «КримSOS» Ольга Куришко вказує на лазівку для кримчан із двома паспортами.

Росія, з одного боку, сприймає людей із подвійним громадянством як своїх громадян, але з іншого боку, вважає наявність другого паспорта підставою для виїзду
Ольга Куришко

– Згідно з рішенням від 6 червня, особи з подвійним громадянством можуть виїжджати з Криму до своїх близьких, членів сім'ї. Тобто Росія, з одного боку, сприймає людей із подвійним громадянством як своїх громадян, але з іншого боку, вважає наявність другого паспорта підставою для виїзду. Найбільшими перешкодами залишається обов'язкова двотижнева самоізоляція з додатком «Дій вдома» при в'їзді на материкову частину України та обов'язкова двотижнева обсервація для тих, хто прямує на тимчасово окупований півострів. Як правило, люди, які виїжджають із Криму, не збираються перебувати на материку цілих два тижні ‒ наприклад, коли їдуть за отриманням будь-яких послуг. Щодо поїздок у Крим, більшість відмовляються: умови обсервації не дуже хороші, плюс раніше для громадян України вона відбувалася за їхній же кошт.

Раніше підконтрольний Росії «глава» Криму Сергій Аксенов повідомив, що з 15 червня на території півострова «повністю скасовується режим самоізоляції для всіх категорій громадян». Разом із цим також скасована обов'язкова обсервація для туристів із сусідньої Росії, і з 1 липня об'єкти санаторно-курортного комплексу зможуть приймати їх на відпочинок. Аксенов при цьому наголосив, що обов'язкова обсервація зберігається для громадян, які в'їжджають до Криму з-за кордону, а також із материкової частини України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG