Доступність посилання

ТОП новини

«Макова ломка» бойовиків «ДНР»


У донецьких школах годують вчителів обіцянками і влаштовують полювання на відьом

29 травня в школах, підпорядкованих «ДНР», тривав останній дзвінок. Зокрема – й у колишньому україномовному ліцеї №12 в Калінінському районі Донецька. Колишньому, бо всі 20 україномовних шкіл міста «ДНР» перевела на російську мову, 5-ти бальну систему (як у РФ) і навчання за російськими програмами, в яких предмет «Історія України» замінено на предмет «История Отечества» тощо.

Директор Тетяна Бізбіс одягла на захід сукню з червоними маками – і вже 1 червня її повторно викликали для розбірок

Директор закладу Тетяна Бізбіс одягла на цей захід сукню з червоними маками – і вже 1 червня її повторно викликали в «Донецьку міську державну адміністрацію ДНР» для розбірок. Бо це вже був другий інцидент з червоними маками в цьому закладі в травні.

Перший стався 9 травня 2015 року, коли школярі випустили стінгазету до Дня перемоги й оформили її – о жах! – не «георгіївською стрічкою», а маками, тобто «укросимволікою»!

Школярі випустили стінгазету до Дня перемоги й оформили її – о жах! – не «георгіївською стрічкою», а маками, тобто «укросимволікою»!

Пильний батько дитини з 9-го класу, та ще й, вибачте на слові, журналіст каналу «Інтер», побачив в цьому диверсію і написав донос на керівництво школи в «міністерство державної безпеки ДНР» та ще й у «фейсбук» виклав аж 5 фото газети з ненависною йому укросимволікою з таким текстом: «Вот такие стенгазеты ко Дню победы повесили в донецкой школе №12. Мол, с праздником дорогие ветераны. Публикую специально для МГБ (министерство государственной безопасности) и Министерства образования ДНР».

Як виявилося, «стукачі» в «ДНР» тепер – у великій пошані, бо вже наступного дня в школу зʼявилась озброєна «комісія» «МГБ ДНР», яка, переконавшись у правдивості доносу, винесла вердикт: зняти директора з посади.

«Стукачі» в «ДНР» тепер – у великій пошані, вже наступного дня в школу зʼявилась озброєна «комісія» «МГБ ДНР», яка винесла вердикт: зняти директора з посади

«Висока озброєна комісія» на очах дітей і педагогів, як в 1937 році, посадила директора Тетяну Бізбіс в машину і повезла на розправу до начальника «управління освіти Донецької міської адміністрації ДНР» Андрія Удовенка. Тут директор, виправдовуючись, доводила, що маки діти використали не як укросимволіку, не як диверсію, а як прекрасну квітку, яка їм сподобалась. Могли використати гвоздики, могли тюльпани. І найголовніше – що діти робили це самі, без якогось керівництва вчителів.

Цього разу відпустили. І от на останньому дзвіночку директор одягла сіру сукню з червоними маками!!! Ох ці маки червоні! Це вже дубль-виклик, і знову донос. І знову виклик на пояснення до Андрія Удовенка.

Відтоді, як школи перепідпорядкували «ДНР», вчителям заплатили щось схоже на зарплату тільки за 4 місяці

А от не цікавить ні доносчиків, ні «керівництво» освітою Донецька, чому за 9 місяців праці в школах Донецька, а саме – відтоді, як школи 1 вересня 2014 року перепідпорядкували «ДНР», вчителям заплатили щось схоже на зарплату тільки за 4 місяці: жовтень, листопад, грудень 2014 року і травень 2015-го? І більше не обіцяють. Заморозили, бо немає коштів.

Шкода дітей, та й залишати житло і поневірятися по чужих квартирах – не дуже приваблива перспектива

Зняли надбавки за класне керівництво, за перевірку зошитів, за категорію тощо. Чиста ставка, та ще й в російських рублях, – 1 до 2. Решта вчителів природньо розбігаються, хоч шкода дітей, та й залишати житло і поневірятися по чужих квартирах – не дуже приваблива перспектива. Але працювати задарма, та ще – в школі, яка примусово переведена на російську мову і програми, вчителі не будуть.

Не цікавить «ДНР» також, чому випускників 11-го класу в школі всього 15 (цілий рік навчалось 12, а нещодавно повернулось ще троє дітей), а не 75, як було до війни. Не цікавить їх також, в які ж ВНЗ зможуть вступати ці випускники з атестатом зрілості від «ДНР» із двоголовим орлом на обкладинці.

Катерина Полякова, інженер, м. Донецьк

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG