Доступність посилання

ТОП новини

Армія РФ бомбардує Авдіївку цілодобово, але план захоплення міста провалився – експерти


Окупований Донецьк, з якого видно дим у районі в напрямку Авдіївки, яку контролюють Сили оборони України, 11 жовтня 2023 року
Окупований Донецьк, з якого видно дим у районі в напрямку Авдіївки, яку контролюють Сили оборони України, 11 жовтня 2023 року

Чотири дні безперервних боїв за місто Авдіївку на Донеччині не принесли бажаного результату армії Росії, написав цими днями американський Інститут вивчення війни (ISW). Експерти зазначають, що російська атака на Авдіївку провалилася, а агенція Reuters цитує американських посадовців, які вважають дії Росії «новим наступом» та свідченням того, що Росія жодним чином не планує відмовлятися від первинних цілей своєї війни проти України.

Газета New York Times наголошує, що запеклі бої навколо Авдіївки є ознакою того, що Москва намагається відновити ініціативу у війні після того, як вона витратила місяці на захист від контрнаступу України на півдні.

А видання CNN цитує аналітиків, які спочатку припускали, що дії Росії спрямовані на відволікання сил Києва від атак уздовж південної та східної лінії фронту, але зараз вважають атаку Авдіївки намаганням просуватися вперед та «переломити хід війни».

Крім того, Кремль намагається максимально використати свої наступальні операції навколо Авдіївки для представлення цього у власних ЗМІ як «успішне перехоплення оперативної ініціативи в Україні», пише Інститут вивчення війни (ISW).

Пропагандистську інформацію російських джерел, втім, спростовують геолокаційні кадри, опубліковані 12 і 13 жовтня. А президент України Володимир Зеленський заявив, що українські воїни знищили вже сотні одиниць броньованої техніки ворога.

Архівна світлина. Мурал із зображенням жінки з дитиною на стіні сильно пошкодженого внаслідок обстрілів армією РФ житлового будинку в прифронтовому місті Авдіївці на Донеччині, 4 квітня 2023 року
Архівна світлина. Мурал із зображенням жінки з дитиною на стіні сильно пошкодженого внаслідок обстрілів армією РФ житлового будинку в прифронтовому місті Авдіївці на Донеччині, 4 квітня 2023 року

«Російські джерела також опублікували суперечливі повідомлення про встановлення контролю над авдіївським коксохімічним заводом, але ISW не знайшов жодних доказів того, що російські сили контролюють завод на момент публікації», – інформує Інститут вивчення війни.

Захоплення Авдіївки спростило б Росії шлях до сусідніх більших міст – Покровська і Костянтинівки, пише NYT.

Незважаючи на відсутність прогресу, російські атаки завдають шкоди приблизно 1600 цивільним особам, які все ще живуть в охопленому боями місті, нагадує CNN. Росіяни безжально обстріляли місцеву лікарню з гарматної артилерії.

Цілодобові бомбардування наразі руйнують житлові будинки, лікарню, інші цивільні об'єкти. Росія продовжує розгортати війська і танки поблизу міста.

Саме українська сміливість і єдність визначають, як завершиться ця війна
Володимир Зеленський

Джерела CNN – аналітики та офіційні особи – порівнюють Авдіївку з Маріуполем, припускаючи, що навіть якщо вона «потрапить в оточення, то зможе протриматися проти російських військ кілька тижнів».

Президент України Володимир Зеленський, публікуючи фото з Авдіївки, написав, що «саме українська сміливість і єдність визначають, як завершиться ця війна». Зеленський наголосив, що Україна тримає позиції в Авдіївці.

Інтенсивні та безперервні бої поблизу Авдіївки, за словами голови міської військової адміністрації Віталія Барабаша, не припиняються вже кілька діб, а обстріли тривають як по позиціях, так і в самому місті.

Форум

XS
SM
MD
LG