Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США засудив владу Білорусі за заборону на в'їзд главі білоруської РКЦ єпископу Кондрусевичу


Зліва направо: президент Білорусі Олександр Лукашенко і держсекретар США Майк Помпео. Мінськ, 1 лютого 2020 року
Зліва направо: президент Білорусі Олександр Лукашенко і держсекретар США Майк Помпео. Мінськ, 1 лютого 2020 року

Держсекретар США Майк Помпео засудив дії білоруської влади, яка забороняє главі Римо-Католицької церкви у Білорусі, архієпископу Тадеушу Кондрусевичу, в’їзд в країну.

У твітері головний дипломат США написав: «Білоруська влада продовжує відмовляти архієпископу Кондрусевичу у вїзді в країну на хибних підставах, що релігійні лідери не повинні публічно засуджувати прояви несправедливості. Це зневага до свободи віросповідання».

Майк Помпео також додав: «Понад 40 днів католицький архієпископ Кондрусевич живе у вигнанні від свого дому та своєї громади у Білорусі».

Конференція католицьких єпископів Білорусі обрала митрополита Мінсько-Могильовського Тадеуша Кондрусевича главою Римо-католицької церкви у червні 2015 року.

Після президентських виборів у Білорусі, в серпні цього року, архієпископ Кондрусевич закликав владу та протестувальників до діалогу і засудив насильство проти мирних громадян.

31 серпня після візиту у Польщу архієпископ не зміг повернутися додому в Білорусь, йому заборонили в'їжджати до країни без пояснення причин.

Пізніше Олександр Лукашенко пояснив, що Кондрусевич займався шахрайством і діяльністю проти білоруської держави.

15 вересня Департамент із громадянства та імміграції Білорусі визнав паспорт архієпископа Кондрусевича недійсним, втім, його не позбавили білоруського громадянства.

Архієпископ Тадеуш Кондрусевич народився у Гродненській області в Білорусі і має білоруське громадянство, а заборону на в'їзд в країну він вважає незаконною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG