Доступність посилання

ТОП новини

Чехія підозрює «Петрова» і «Боширова» у причетності до вибухів на складі боєприпасів у 2014 році


«Петров» і «Боширов» у Солсбері
«Петров» і «Боширов» у Солсбері

Чеська влада розшукує імовірних агентів російського Головного управління Генштабу (ГРУ), яких звинувачували в отруєнні Скрипалів у Британії, а тепер підозрюють у причетності до двох вибухів на складі боєприпасів в Чехії в жовтні і грудні 2014 року. В результаті вибухів тоді загинуло двоє людей.

Національне управління по боротьбі з організованою злочинністю Чехії просить посприяти в розшуку і затриманні двох підозрюваних, які в період з 11 по 16 жовтня 2014 року перебували на території країни, переїжджаючи з Праги до Моравсько-Сілезького та Злинського краю.

Підозрювані користувалися документами, щонайменше, на дві особи. Спочатку вони пред'являли російські паспорти, видані на ім'я Олександра Петрова, 13 липня 1979 року народження і Руслана Боширова 18 липня 1979 року народження.

Потім вони пред'являли паспорти, видані громадянину Республіки Молдова Ніколає Попа 18 липня 1979 року народження і громадянину Таджикистану на ім'я Руслана Табарова, 23 жовтня 1975 року народження, мовиться у повідомленні.

Це саме ті люди, яких британська влада підозрює в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері в 2018 році. Стверджується, що це агенти російського Головного управління Генштабу (ГРУ), чиї справжні імена – Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін.

Влада Чехії підозрює їх у причетності до двох вибухів на складі боєприпасів в країні в жовтні і грудні 2014 року. Про це оголосив у суботу прем'єр-міністр Андрій Бабіш.

Прем’єр Андрей Бабіш і перший віцепрем’єр уряду, який нині обіймає посаду міністра внутрішніх та закордонних справ Ян Гамачек на надзвичайній пресконференції заявили, що 18 дипломатів посольства Росії в Чеській республіці були ідентифіковані як представники російських спецслужб.

Зокрема, як заявив Бабіш, російські дипломати причетні до вибухів складів з боєприпасами в селищі Врбетиці, які стались у жовтні й грудні 2014 року. Тоді під час вибухів загинуло двоє людей.

На пресконференції Бабіш назвав частину 29155 російської спецслужби ГРУ, чиї офіцери були залучені до вибуху боєприпасів на терені селища Врбетиці у 2014 році, в результаті якої було завдано великих матеріальних шкод, створено загрозу життю місцевих жителів, та найголовніше – двоє людей через ці вибухи загинули.

«Існує обґрунтована підозра, що російські спецслужби служби ГРУ брали участь у вибухах у 2014 році на складі боєприпасів у чеському селі Врбетиці. Отже, Чехія вислала 18 російських дипломатів», – написав Бабіш у твітері.

Він також зазначив, що президент країни Мілош Земан був поінформований про видворення російських дипломатів і «висловив нам свою абсолютну підтримку».

На своїй сторінці в твітері Бабіш написав, що поінформвував і керівництво Європейського союзу про дії Чехії щодо російських дипломатів та про розслідування вибухів у Вербетицях у 2014 році.

Я щойно розмовляв із головою Європейської ради Шарлем Мішелем, повідомив про інцидент у Врбетицях і висилку 18 російських дипломатів. Я буду інформувати наших партнерів детальніше на наступній Європейській раді.

Ян Гамачек заявив, що викликав до себе російського посла і повідомив йому про вимогу до 18 співробітників російського посольства, яких підозрюють у роботі на ГРУ або СВР, покинути Чехію протягом 48 годин.

У понеділок Ян Гамачек мав від’їхати до Москви, але його візит був скасований у п’ятницю у зв’язку з необхідністю взяти участь у засіданні уряду в понеділок.

Як сказала речниця МЗС Росії Марія Захарова, Прага знає про наслідки, які буде мати ситуація з висилкою з Чехії 18 російських дипломатів.

«Празі добре відомо, що буде після подібних «фокусів», – сказала вона в суботу офіційній російській агенції ТАСС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG