Доступність посилання

ТОП новини

«Україна була окупованою країною, а не окупантом» – чеський історик пояснює комуністам


Лідер чеських комуністів стверджує, що Чехословаччину в 1968 році окупували «українські солдати»
Лідер чеських комуністів стверджує, що Чехословаччину в 1968 році окупували «українські солдати»

Винними в окупації Чехословаччини СРСР у 1968 були українці, а вся акція мала антиросійський характер – з такою сенсаційною заявою виступив днями голова Комуністичної партії Чехії та Моравії Войтєх Філіп. За його словами, більшість Політбюро ЦК КПРС, яке ухвалювало рішення про вторгнення у Чехословаччину, складали не росіяни, а люди інших національностей, тож Росія не несе ніякої відповідальності за окупацію Чехословаччини. А голова Політбюро Леонід Брежнєв був українцем за національністю, та й радянська армія-завойовниця була також переважно українською за національним складом, заявив чільний чеський комуніст. Про це він сказав в інтерв’ю британському щоденникові The Guardian. На батьківщині слова лідера чеських комуністів викликали бурхливу реакцію, особливо з огляду на те, що уряд прем’єр-міністра Андрея Бабіша спирається на голоси депутатів від комуністичної партії.

«Брежнєв був з України. Більшість в армії були українцями»
Войтєх Філіп

В інтерв’ю британському щоденникові, який цікавився ставленням сьогоднішніх чеських комуністів до подій 50-літньої давнини, голова Компартії Чехії та Моравії (КПЧМ) Войтєх Філіп сказав: «Історія була фальсифікована на сто відсотків. Ніхто не пише, що вся ця ідея поставлена на антиросійській позиції». «У той час у Політбюро Радянського Союзу був лише один чистий росіянин, і він проголосував проти вторгнення (серед 20 членів і кандидатів у члени Політбюро ЦК КПРС у 1968 році росіянами були принаймні 9 – ред.). Брежнєв був з України. Головною силою армії вторгнення були українці», – сказав лідер чеських комуністів.

Лідер чеських комуністів Войтєх Філіп. Прага, жовтень 2017 року
Лідер чеських комуністів Войтєх Філіп. Прага, жовтень 2017 року

Ці слова викликали бурхливу реакцію в чеському суспільстві, особливо на тлі підготовки до відзначення 50-річниці радянської окупації Чехословаччини, що відбудеться наступного тижня. Тож коли Чеське радіо звернулося до лідера комуністів за роз’ясненнями, він уточнив: «Моральну відповідальність за вторгнення військ Варшавського договору несуть всі країни колишнього Радянського Союзу, включно з країнами Балтії та Україною».

За словами Філіпа, нинішня Росія не несе відповідальності за дії СРСР, і ті, хто вважають інакше, виходять просто з власної антиросійської позиції, а не з історичних фактів, які, на думку чеського комуніста, «тотально фальсифікуються».

Україна – не окупант, а держава, окупована СРСР – історик

Чеський історик Петр Блажек з Інституту вивчення тоталітарних режимів, якого чеські журналісти попросили про коментар, сказав, що лідер чеських комуністів намагається заплутати ситуацію. «Радянським блоком тоді керував Радянський Союз. Принципом комуністичної системи є централізація. Це як в армії: не має значення, хто якої національності, бо вся система закладалася на комуністичній номенклатурі», – пояснив історик.

Пізніше, вже в інтерв’ю Чеському телебаченню в головній аналітичній програмі дня, він додав, що абсурдно звинувачувати Україну і країни Балтії в діях Радянського Союзу, бо вони самі були жертвами радянської окупації.

Це були окуповані країни – країни Балтії були окуповані Радянським Союзом від 1939 року, а Україна – від 1920-х років
Петр Блажек

«Це були окуповані країни – країни Балтії були окуповані Радянським Союзом від 1939 року, а Україна – від 1920-х років. Це – абсурд! Войтєх Філіп використовує таку ж логіку, як ті, хто говорить про «польські табори смерті» замість того, щоб казати «нацистські табори смерті». Це – просто абсурд», – каже він.

На думку чеського історика, метою Войтєха Філіпа було відбілити роль чехословацьких комуністів, які проводили політику «нормалізації», що настала після вторгнення військ Варшавського пакту, та очорнити Україну, тому що у зв’язку з подіями 1968 року в Чехословаччині постійно звучить паралель з окупацією Криму Росією 2014 року. На думку Блажека, Філіп намагався відділити окупацію Чехословаччини від окупації Криму та «напустити туману» в цьому питанні.

Реакція чеських політиків

Немає ніякого значення, якої національності були члени Політбюро чи окремі солдати
Андрей Бабіш

Реакція чеських політиків була одностайно негативною, відрізнявся лише тон коментарів. Критично, але м’яко щодо слів чеського комуніста висловився прем’єр-міністр Чехії, лідер популістської партії ANO Андрей Бабіш.

У своєму твітер-акаунті він написав: «Для Чехословаччини окупація 1968 року була однією з найбільших трагедій в історії, і немає ніякого значення, якої національності були члени Політбюро чи окремі солдати».

Перекручування історії завжди було і залишається поприщем тоталітарних політиків та антидемократичних сект
Їржі Поспішил

Голова опозиційної правоцентристської партії «ТОП-09» Їржі Поспішил також у твітері вжив різкіших висловів проти лідера політичних опонентів.

«Перекручування історії завжди було і залишається поприщем тоталітарних політиків та антидемократичних сект. Своїми висловлюваннями щодо 1968 року Войтєх Філіп зарахував себе до них. Намаганням зняти провину за окупацію з Росії він став лише маріонеткою сталіністського крила КПЧМ, що нині посилюється», – написав Їржі Поспішил.

Заступник голови опозиційної правої Громадянської демократичної партії (ODS) Збинєк Станьюра також відповів у твітері: «Комуністи чітко відповідають за серпень 1968 року та наступну окупацію нашої країни. І не має значення, чи Брежнєв був росіянин, чи українець, не має значення, що KSČ (Комуністична партія Чехословаччини – ред.) була перейменована в KSČM (Комуністична партія Чехії та Моравії – ред.)».

В інтерв’ю Радіо Свобода публіцист і колишній чехословацький дисидент Єфім Фіштейн пояснює, що чеські комуністи є винятком серед своїх колег у Східній Європі, бо партія практично не змінилася за посткомуністичних часів.

Єфім Фіштейн
Єфім Фіштейн
У Чехії не так, бо чеські комуністи не реформувалися, а залишилися вірними ленінцями-сталінцями
Єфім Фіштейн

«Суто комуністичних партій, які не стали соціал-демократичними, не перейняли соціал-демократичну ідеологію, залишилося не так багато, і вони є непарламентськими партіями, позасистемними партіями. У Чехії не так, бо чеські комуністи не реформувалися, а залишилися вірними ленінцями-сталінцями і мали при цьому досить міцну електоральну підтримку, до 10–15% на різних виборах. Останнім часом їхня підтримка впала, бо їхніх виборців перетягнула нова популістська партія ANO, тобто «так» у перекладі, яку очолює прем’єр-міністр Андрей Бабіш. Через це комуністи отримують десь 7–8% а виборах, але для Бабіша вони залишилися ледь не єдиними партнерами, і уряд залежить від їхньої підтримки», – каже він.

Реакція України та Росії

Спроба була зроблена на замовлення Кремля
Посольство України в Чехії

Чеські журналісти звернули також увагу на реакцію, яку заява лідера комуністів викликала в Україні та Росії. Поруч із численними цитатами з українських ЗМІ вони наводять і слова посольства України в Чехії, яке висловило впевненість, що це робиться на замовлення російського керівництва.

«Цілком зрозуміло, що ця спроба була зроблена на замовлення Кремля саме зараз, щоб він міг позбутися відповідальності за свої злочини саме в той час, коли чехи та словаки відзначають 50-річчя великої трагедії обох народів», – мовиться у заяві посольства України в Чехії.

Раніше українське посольство написало, що вважає зайвим коментувати висловлювання, які йдуть від «партії, яка не лише є послідовним адвокатом злочинів Росії і, зокрема, її агресії щодо України, а й, схоже на те, перейняла кремлівські методи брехні та маніпулювання історією».

Підсумком реформ стали антирадянські та русофобські виступи, що були придушені радянсько-польськими військами
Агентство Regnum

Російська преса відреагувала меншою кількістю статей. Але привернули увагу інтерпретації. Російське агентство Regnum, що дотримується яскраво прокремлівської позиції, вивело у заголовок слова чеського комуніста: «Празьку весну» придушували українці – глава чеської Компартії». При цьому агентство додає свою інтерпретацію подій 1968 року: «Нагадаємо, «Празькою весною» називають період демократизації політичної системи Чехословаччини, що тривав з січня по серпень 1968 року. Підсумком реформ стали антирадянські та русофобські виступи, що були придушені радянсько-польськими військами».

Забуте кіно

Версія про те, що метою введення військ до Чехословаччини було «запобігти військовому переворотові, який підтримувався Заходом», стала офіційною в Росії щонайменше з 2015 року. Тоді, у травні, у час святкування Дня перемоги, в ефір телеканалу «Росія-1» вийшов фільм «Варшавський договір. Розсекречені сторінки». У ньому йшлося про те, що військовий блок на чолі з Радянським Союзом був суто оборонною організацією, яка протистояла агресивному блокові НАТО.

Автори стрічки стверджували, що під прикриттям легенди про мирне цивільне повстання з романтичною назвою «Празька весна» ховався збройний переворот, що спирався на підтримку НАТО, яке Радянський Союз просто вимушений був придушити.

Фільм викликав гостру реакцію з боку Чехії та Словаччини. Чеський уряд викликав до МЗС російського посла. Словаччина висловила офіційний протест у зв’язку з показом документальної стрічки, в якому нагадала, що в минулому Росія офіційно вибачилася за вторгнення і подальшу окупацію Чехословаччини.

Через два роки щодо інтерпретацій подій в Чехословаччині у 1968 році вибухнув новий скандал. Загострення настало в листопаді 2017 року через псевдоісторичну публікацію на сайті телеканалу «Звезда», який належить Міністерству оборони Росії. Стаття під назвою «Чехословакия должна быть благодарна СССР за 1968 год: история «пражской весны» стверджувала, що окупація Чехословаччини військами Варшавського пакту в серпні 1968 року запобігла державному переворотові, відтак чехи мали б бути вдячні за це Радянському Союзові.

Тоді реакція чеського керівництва також була гострою, а президент країни Мілош Земан, сам відомий доволі проросійською позицією, попередив, що в разі, якщо російська сторона не відреагує на публікацію, це може «серйозно нашкодити чесько-російським відносинам».

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG