Доступність посилання

ТОП новини

За рівнем озброєння Україна може втягнути Росію в затяжну окопну війну – Жданов


Українські військові під час пострілу самохідної гаубиці 2С7 «Піон» на полігоні на Київщині, 21 жовтня 2016 року
Українські військові під час пострілу самохідної гаубиці 2С7 «Піон» на полігоні на Київщині, 21 жовтня 2016 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Микола Маломуж, експерт із питань безпеки і оборони; Олег Жданов, військовий експерт (телефоном).

Ракети «Комбат» із дальністю ведення вогню до п’яти кілометрів у модернізованого танка ЗСУ Т-72АМТ. САУ «Богдана» з гарматою калібру 155 міліметрів – під стандарт НАТО, – яку Україна випускатиме серійно. Експериментальний корпус сучасного бронетранспортера БТР-4, складання якого почали. Це новини лише цього тижня від української «оборонки». Втім, стверджує експерт з питань безпеки і оборони Микола Маломуж, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України (у 2005–2010 роках, за президента Віктора Ющенка), а потім позаштатний радник президента Віктора Януковича (у 2010–2014 роках), новітні українські розробки, які демонструють на парадах, не потрапляють на передову. А військовий експерт Олег Жданов констатує: Україна може втягнути Росію у затяжну окопну війну на Донбасі.

Ваша Свобода | П’ятий рік війни: чим воюють ЗСУ?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пане Маломуж, є чим воювати ЗСУ на п’ятий рік війни?

Микола Маломуж: Є в нас уже модернізована техніка. Але ця техніка не є надзвичайно високотехнологічною. Це, як правило, техніка третього, четвертого покоління. Новий модернізований танк був третього покоління. Провели глибоку модернізацію і оснащення відповідне – танк уже четвертого покоління. Росія зараз уже впроваджує п’яте покоління – танки, протиракетні комплекси, ракетні системи і таке інше. Рівень загалом підвищився і у форматі ЗСУ в цілому, і окремих видів та родів ЗСУ – танкові війська, сухопутні, сили швидкого реагування. Але є питання щодо повітряних сил (у нас надзвичайно низький рівень можливостей авіації) і ВМС.

«Оплот» – це «наш «Абрамс». Є декілька танків, яких немає на фронті
Микола Маломуж

Але це недостатній рівень технологічного забезпечення. Навіть Т-72АМТ й інші танки, які використовуються, – тактичні. Це радянські танки, але базовий завод розташований на території Росії, у Нижньому Тагілі. Треба виробити новітні танки і новітні ракетні комплекси. «Оплот» – це «наш «Абрамс». У нас є декілька танків, яких немає на фронті. Хоча з початку воєнних операцій і КБ імені Морозова, і завод Малишева порушують питання: давайте будемо виробляти хоча би 30 на рік наших «Оплотів». А зараз виробляється два-три танки. Ми вже реалізували декілька сотень, умовно, «Абрамсів»-«Оплотів» за кордон. Пішов на експорт – і не поставили у ЗСУ. Це була б основа для протидії російській агресії.

(Інші експерти звертають увагу, що в України бракує коштів на закупівлю новітніх, але дорогих озброєнь, і враховуючи, наприклад, що за кошти на закупівлю одного «Оплота» можна відремонтувати і модернізувати близько десяти старіших танків зі складів, саме така політика озброєння ЗСУ старішою технікою, але в більших кількостях має за умов нинішнього протистояння Росії логічніший вигляд. Про це ж говорив на початку 2017 року і президент України Петро Порошенко: «У нас стає вибір: або один «Оплот», або десять глибоко модернізованих і капітально відремонтованих Т-64 або Т-80. Причому «Оплот» будується щонайшвидше за 18 місяців, а цикл глибокої модернізації Т-80 складає 2,5 місяці. Таким чином, у нас постає питання: або танкова рота в повному складі, або один танк. І поки у нас є ресурс, терміново треба провести глибоку модернізацію зазначених танків, нам необхідно в першу чергу забезпечити танкові підрозділи в повному обсязі стовідсотковою комплектацією глибоко модернізованими, капітально відремонтованими машинами за надзвичайно короткий термін» – ред.)

– Пане Маломуж, за даними української розвідки, зараз два «військові корпуси» – противники ЗСУ на Донбасі. «Їхтамнєтов» там достатньо, і куратори-консультанти. І нібито кількість танків більша, ніж у деяких країн-членів НАТО. Що скажете на це?

Озброєння, яке демонструється на парадах, немає на передовій
Микола Маломуж

Микола Маломуж: І Росія, і країни, зрозуміло, НАТО вже піднялися на декілька порядків наперед. І ефективно захищати себе, якщо говоримо про активні бойові дії, практично неможливо. Озброєння, яке демонструється на парадах, немає. Модернізовані Т-72АМТ, найімовірніше, будуть відправлені за кордон. (Днями, повідомляючи про випробування цього танка, президент України Петро Порошенко прокоментував це повідомлення словами: «Продовжуємо посилювати обороноздатність українського війська!» – ред.) А альтернативи «Оплотам» чи протиракетним комплексам на кшталт «Джавелінів», а це «Корсари», «Скіфи», – не відчуваємо, де вони є.

Микола Маломуж
Микола Маломуж
«Джавеліни» – в навчальних центрах, найімовірніше, американці росіян орієнтували, що це використовуватиметься тільки у плані навчання
Микола Маломуж

«Джавеліни» є в навчальних центрах, не в зоні АТО. Але їх поки що не можемо ставити – найімовірніше, американці росіян орієнтували, що це використовуватиметься тільки у плані навчання. Це обмеження, мабуть, існує неофіційно, наскільки бачимо. Але «наші «Джавеліни» – «Корсари» або «Скіфи» – це може використовуватися сьогодні, згідно з мінськими угодами, для захисту практично у всіх бойових частинах. Їх немає. На КБ «Луч» створили, а в бойові порядки не ввели. Це тисячі вже вироблених екземплярів, які реально могли б захищати. Немає політичної волі і є якесь, мабуть, неофіційне позиціонування з російським керівництвом. У даній ситуації невикористання засобів, які виробили, які вже рішенням переведені в бойові частини – це неясна позиція ні для командирів бригад, батальйонів, ні для бійців.

Канадські, британські снайперські гвинтівки пробивають БТРи Росії і системи керування вогнем танків Т-90
Микола Маломуж

Так само щодо новітньої техніки, щодо снайперських гвинтівок. Канадські, британські фірми підготували снайперські гвинтівки, які пробивають БТРи Росії і системи керування вогнем (російських) танків Т-90. Маємо надзвичайно потужну техніку, яку можна використовувати навіть в умовах мінських домовленостей. Півтора року це не впроваджується. Є відповідна позиція корупційна, «тіньова». На цьому заробляють великі гроші.

Використовують або самохідні артилерійські установки, або медичні автомобілі, які не мають практичного використання. Є інтерес окремих фірм, які хотіли б на цьому заробляти. Вони клепають з того, що є, свою версію, яка не підходить нашим воякам. САУ «Богдана», наприклад. (Цієї нової, щойно створеної самохідної артилерійської установки у військах іще немає, і військові ще не висловлювалися щодо її придатності чи непридатності – ред.) Даємо картинки для демонстрації, для параду. Витрачені чималі кошти. Часто не проводиться ефективний ремонт, а у війська надходять пофарбовані бойові одиниці, які не мають високого ефекту. Якщо формуємо потужну модель ЗСУ на інноваційній основі, то це повинні бути забезпечені всі частини таким форматом – і протиракетним комплексом, протитанковим комплексом, і танками, БТРами, радіотехнічними засобами, які проникають в системи керування ворога і можуть знесилити будь-який напад, навіть переорієнтувати ракети. Є в нас такі розробки, які повинні вже чотири роки впроваджуватися.

Система «Укроборонпрому» покрита корупцією
Микола Маломуж

Система «Укроборонпрому» покрита корупцією. Вже десятки кримінальних справ. Маємо контакти і з директорами заводів, і з іншими, які вказують, що корупційна складова присутня обов’язкова – без відповідного «відкату» воно практично не працює. При ремонті, як правило, 30% повинні віддати тій структурі, яка забезпечує цей контракт. Цим повинна займатися Військова прокуратура і СБУ. Це не вирішують лише репресивні методи, а модель, яка має йти від Верховного головнокомандувача. У цих форматах часто є друзі, які ведуть ці напрямки, в РНБО, у Верховній Раді, у конкретних виробництвах.

Радіо Свобода радо надасть слово представникам Збройних сил України, Міністерства оборони, «Укроборонпрому», інших структур і установ та експертам тощо, які можуть мати інший погляд на змальовану Миколою Маломужем ситуацію.

– Пане Жданов, готові ЗСУ тримати оборону за такого рівня оснащення?

Ми в стані втягнути Російську Федерацію у важку затяжну окопну війну
Олег Жданов

Олег Жданов (переклад): На сьогодні, я думаю, ми в стані втягнути Російську Федерацію у важку затяжну окопну війну. У нас озброєння хоч і стареньке, але приблизно відповідає за своїм бойовим потенціалом російським зразкам озброєння, за винятком окремих комплексів або ж окремих родів військ.

Олег Жданов
Олег Жданов

– Пане Жданов, переговорник від США Курт Волкер і інші активно коментують дані, які навела Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, що днями колона вантажівок в’їхала на територію Донбасу з боку Росії, звісно, повз будь-які пункти пропуску. Напевне, чергове озброєння, оснащення противникам ЗСУ. За вашими даними, що відбувається по той бік фронту?

Олег Жданов: Колона, яку раптом побачила ОБСЄ, не поодинока. Вони ходять регулярно. Це ротація, яка відбувається серед військовослужбовців «1-го армійського корпусу». На сьогодні, за даними нашої розвідки, там перебуває «1-й і 2-й армійські корпуси» (у ці структури оформлені бойові частини угруповань «ДНР» і «ЛНР» відповідно ще з 2014 року, коли було зроблено кілька спроб об’єднати всі угруповання на окупованій частині Донбасу в єдине, «Новоросію», і відтак запровадити спільну нумерацію – ред.), а це 30–35 тисяч осіб. І 150-а дивізія на території Росії вздовж нашого кордону. Практично сформована польова армія, як вони й анонсували, 8-а польова армія, яка дислокується на нашій території. Вона у глибокій ешелонованій обороні і у фортифікаційному плані обладнує свої позиції на лінії розмежування.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG