Доступність посилання

ТОП новини

Росія постійно заперечує участь в атаці на MH17. Це дуже боляче – родич загиблих у катастрофі


Пітер Плуг, родич трьох загиблих пасажарив рейсу MH17 над Донбасом
Пітер Плуг, родич трьох загиблих пасажарив рейсу MH17 над Донбасом

Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі загинули.

З 298 загиблих на борту «Боїнга» майже двісті людей – громадяни Нідерландів. Саме через таку кількість жертв ця країна взяла на себе центральну роль у розслідуванні катастрофи. Тут же, в Нідерландах проходить судовий процес.

Мій брат, його дружина і син – всі вони загинули
Пітер Плуг

Журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» приїхали в невелике містечко Марссен, що в 30 кілометрах від Амстердама, щоб зустрітися з Пітером Плугом. На борту «Боїнга» було відразу троє близьких йому людей. А ще він – голова фундації MH17.

Пітер Плуг, родич трьох загиблих у рейсі MH17
Пітер Плуг, родич трьох загиблих у рейсі MH17

«Це мій брат, його дружина і син – усі вони загинули. Мій брат – один із двох жертв, які досі не ідентифіковані. Не знайшли нічого – ні речей, ні останків. Це було дуже важко для моїх батьків. Вони померли минулого року. І дуже сумно, що вони не змогли попрощатися зі своїм сином», – розповідає родич загиблих у катастрофі «Боїнга» MH17 Пітер Плуг.

З моменту трагедії минуло більше 5 років. Зараз, за словами Пітера, порожня лава підсудних в комплексі «Схіпхол», де буде проходити процес, вже не викликає особливих переживань. Каже, важливість суду в іншому.

Фото родичів Пітера Плуга, які загинули у рейсі MH17 над Донбасом
Фото родичів Пітера Плуга, які загинули у рейсі MH17 над Донбасом
Якщо Росія причетна, необхідно щоб суд встановив, якою була ця роль
Пітер Плуг

«Я не думаю, що це важливо, щоб якийсь «Петро» або ще хтось сів у в’язницю. Значно важливіше, щоб світ знав, що трапилося. І якщо Росія причетна, необхідно щоб суд встановив, якою саме була ця роль», – продовжує Пітер Плуг.

«Донбас Реалії» показали Пітеру Плугу фото, на яких бойовики-фігуранти справи МН17 відпочивають на яхті в анексованому Криму. Це Сергій Дубинський, Ігор Безлер, Олександр Ходаковський та Василь Геранін (Макогонов).

Фото зі сторінки Олександра Ходаковського на кримському паруснику, разом з іншими фігурантами справи MH17
Фото зі сторінки Олександра Ходаковського на кримському паруснику, разом з іншими фігурантами справи MH17
Не думаю, що у них є якесь сумління
Пітер Плуг


«У Росії вони вільні люди, розважаються, веселяться. Але на їхньому сумлінні три сотні загиблих людей. Хоча, не думаю, що у них є якесь сумління», – каже Пітер Плуг.

Пітер довіряє результатам розслідування. Упевнений, саме Росія надала зенітно-ракетний комплекс «Бук», із якого стріляли по «Боїнгу» над Донбасом.

Пітер Плуг
Пітер Плуг

«Члени наших сімей загинули жахливим чином. І ми їх не повернемо. Але, я вважаю, що це нелюдяно, що Росія постійно заперечує будь-яку відповідальність або участь в атаці на MH17. І це дуже боляче для родичів загиблих. Якщо ви зробили помилку, просто визнайте її. Ця помилка може бути дуже болючою, тому що багато жертв, але якщо ви це зробили – просто скажіть. Хоча, я думаю, вже занадто пізно. Вони не можуть цього зробити. Уряд Росії не може визнати свою присутність на сході України», – каже він.

Гаазький окружний суд 9 березня почав розгляд справи щодо збиття літака Boeing 777 рейсу МН17 у судовому комплексі «Схіпхол». Суд у справі MH17 триватиме не менше ніж рік.

Більше про Безлера, Гераніна та інших можливих причетних до катастрофи «Боїнга» ви можете дізнатись у новому спецвипуску Донбас Реалії – «Фігуранти справи MH17: навколосвітня подорож замість лави підсудних».​

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

XS
SM
MD
LG