Доступність посилання

ТОП новини

Фігуранти справи MH17: навколосвітня подорож замість лави підсудних


9 березня в Нідерландах розпочався суд у справі катастрофи MH17. Слідство офіційно заявляє про чотирьох підозрюваних. Хоча, загалом, коло ідентифікованих фігурантів, які можуть бути причетними до трагедії, значно ширше. Зокрема, українська СБУ невдовзі після падіння «Боїнга» опублікувала аудіозаписи з переговорами бойовиків, в яких ті обговорюють транспортування російського ЗРК «Бук» та збитий літак. «Донбас Реалії» з'ясували, де тепер ключові постаті, голоси яких чутно на цих перехопленнях? Якими були їхні ролі? Чи визнають вони свою причетність до злочину? Відповіді – у документальному фільмі проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Севастопольська бухта в окупованому Криму. Тут базуються кораблі Чорноморського флоту Росії. 40-метровий вітрильник помітно виділяється на тлі сусідніх суден. Члени екіпажу називають яхту «Еспаньйолою», а ще – унікальним кораблем. Вітрильник дійсно незвичайний. Його побудували ще в 1956 році, як судно розмагнічування для радянського флоту. Судячи з відкритих джерел, загалом таких кораблів для ВМФ СРСР було побудовано близько двох десятків.

Шхуна «Морская звезда» («Еспаньола») в Севастопольській бухті в анексованому Криму
Шхуна «Морская звезда» («Еспаньола») в Севастопольській бухті в анексованому Криму

Та ще більш нетиповим є склад людей, які бувають на борту вітрильника. Це Сергій Дубинський, Ігор Безлер, Олександр Ходаковський, Василь Геранін. 5 років тому їхні імена прогриміли на весь світ. Причина – розслідування катастрофи «Боїнга» рейсу MH17, збитого установкою «Бук» 17 липня 2014 року. На борту літака було 298 людей, серед них – 80 дітей. Усі вони загинули.

Бойовики люблять хизуватися фотографіями з борту вітрильника в соцмережах. У корабля навіть є власна сторінка в інстаграмі. Що дозволяє в деталях розгледіти місце зустрічей фігурантів однієї з найбільш кривавих трагедій війни на Донбасі.

Cлідами трагедії: хронологія і перехоплені розмови бойовиків

Міжнародна слідча група встановила, що ЗРК «Бук», з якого збили боїнг, належав 53-й зенітній ракетній бригаді збройних сил Росії. Також слідству вдалося відновити маршрут комплексу. У складі колони військової техніки «Бук» наприкінці червня 2014 року пройшов із Курська до міста Міллерово, що біля українсько-російського кордону.

(Колона військової техніки «Бук», яку зафіксували у Росії)

17 липня, в день трагедії той же «Бук» на тягачі перевозили по окупованій території – з Донецька до селища Первомайське. З поля біля цього населеного пункту і був зроблений фатальний пуск.

Наступного дня о 5 годині ранку «Бук» уже без однієї ракети зафіксував позаштатний співробітник МВС України в окупованому Луганську. Комплекс рухався в бік російського кордону.

У перші ж дні після трагедії Служба безпеки України опублікувала перехоплення телефонних розмов бойовиків, пов’язаних із російським «Буком» і збитим «Боїнгом» рейсу MH17. На цих аудіозаписах ідентифіковані, як мінімум, чотири людини з кримської яхти. Хто вони? Яка їхня роль в катастрофі? І чому ми бачимо їх на борту красивого парусника, а не на лаві підсудних?

  • Ось фрагмент тієї телефонної розмови:

Алло, Николаевич, а куда нам эту красавицу грузить?
Какую, это?
Да, да, что я привез. Я уже в Донецке.
Это то, о чем я думаю?
– «Бук».
Да, да, да, я понял.
– «Бук», «Бук» ...
Она с экипажем?
Да, с экипажем.

Підозрюваний: Сергій «Хмурий» Дубинський

Сергій Дубинський із позивним «Хмурий» – один із чотирьох фігурантів справи MH17, яким слідство вже висунуло звинувачення. У минулому радянський, а згодом – російський військовий – полковник ГРУ. Він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці відео з яхти «Морська зірка» у Севастопольскій бухті, в якому з іншими бойовиками-фігурантами справи катастрофи MH17 піднімає тост «Гіркін капут». «Хмурий» – сидить у центрі. Відео на сторінці «Хмурого» доступне лише його друзям, але його перезалили на YouTube.

Щоб більше дізнатися про фігуранта записів, «Донбас Реалії» ще в 2018 році вирушили в селище Велика Новосілка, Донецької області. Саме тут до війни жив «Хмурий». Місцеві підтвердили журналістам, їхній колишній сусід дійсно служив в російській армії. А до Донбасу брав участь у ще як мінімум трьох воєнних конфліктах.

Сергій «Хмурий» Дубинський
Сергій «Хмурий» Дубинський
  • Ось фрагмент розмови із сусідом «Хмурого» з села Велика Новосілка на Донеччині.

Я ж кажу, він весь час по гарячих точках був. У нього «іконостас» такий.
Ви маєте на увазі нагороди?
В Афгані, в Чечні два рази.

Але з Великої Новосілки Дубинський поїхав задовго до початку війни на сході України. Квартиру матері змінив на приватний будинок у сусідньому селищі. Помітно, що тут давно ніхто не живе. Але місцеві повідомили нам важливий факт: у Дубинського в Україні залишився рідний брат.

Будинок у Сторожевому, в якому жив Сергій Дубинський
Будинок у Сторожевому, в якому жив Сергій Дубинський

«А ось брат, Роман, він у Києві і теж якийсь військовий. І через рієлтора цей будинок продає. Але Роман і Сергій ніби на цьому ґрунті політичні вороги. Той за Україну, а той за «ДНР», – розповів сусід Дубинського у селищі Сторожеве.

Рідний брат впізнав голос «Хмурого» на розмовах бойовиків

Ми відшукали родича «Хмурого» в Києві. Роман Дубинський, рідний брат російського полковника, дав своє перше інтерв’ю для «Донбас Реалії». Роман не приховував: його брат дійсно був російським військовим і в 2014-му воював на боці бойовиків. Про це «Хмурий» розповів йому особисто.

Роман Дубинський, рідний брат Сергія Дубинського, підозрюваного у справі атаки на літак рейсу МН17
Роман Дубинський, рідний брат Сергія Дубинського, підозрюваного у справі атаки на літак рейсу МН17

«Він мені сам подзвонив і сказав, що він «зараз у ДНР». Я кажу: «А що ти там робиш, сенс?». Я принципово не розумію. У мене інша позиція – повністю проукраїнська», – розповів брат підозрюваного Роман Дубинський.

Ще один діалог із братом у Романа стався після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення, що Сергій Дубинський брав участь у транспортуванні «Бука».

Він відповів, що це зробила українська сторона. Я кажу: тут і факти є, і записи. Він сказав, що це «провокація»
Роман Дубинський

«Коли я дізнався про цей літак, я йому теж подзвонив. У мене був його телефон, потім я його видалив. Я йому подзвонив і запитав: хто це зробив? Він мені відповів, що це зробила українська сторона. Ось така була відповідь. Я кажу: тут і факти є, і записи якісь є. Він сказав, що ми цього не робили, це «провокація», – сказав в ексклюзивному інтерв’ю Донбас.Реалії Роман Дубинський.

Роман Дубинський разом із журналістом «Донбас Реалії» Левком Стеком
Роман Дубинський разом із журналістом «Донбас Реалії» Левком Стеком

Журналісти програми «Донбас Реалії» попросили прослухати запис перехоплень СБУ, де нібито фігурував Сергій Дубинський. Багато часу Романові не знадобилось. Майже одразу родич «Хмурого» дає ствердну відповідь – рідний брат упізнав голос «Хмурого» на записах СБУ.

«Схожий, так. Те що я чую, – так, є схожість, і дуже сильна», – сказав Роман Дубинський під час прослуховування записів.

«Хмурий» виїхав із Донбасу на початку 2015-го і осів на хуторі Большой Лог в Ростовській області. «Донбас Реалії» поїхали туди, щоб розпитати його особисто про атаку на малайзійський «Боїнг».

Ми журналісти Радіо Свобода.
О Боже. До побачення. Я не спілкуюся, ні зі Свободою, ні з РБК.
Чому?
Тому що позиція у вас цікава.

Після короткого діалогу бойовик сховався від запитань за високим парканом свого нового будинку.

Місце проживання Сергія Дубинського у Росії. Хутір Большой Лог, Ростовська область
Місце проживання Сергія Дубинського у Росії. Хутір Большой Лог, Ростовська область

Колишній товариш по службі Дубинського

У Запоріжжі ми зустрілися з іще однією людиною, яка може розповісти про службу Дубинського в контрольованому Росією угрупованні «ДНР». Його ім’я – Сергій Тіунов.

«В 1985 році я закінчив строкову службу в радянській армії в розвідувальній роті в Афганістані. В цій же роті, але трохи пізніше служив офіцером Дубинський», – каже колишній товариш по службі Дубинського Сергій Тіунов.

Активно спілкуватися ветерани почали вже в двохтисячних. В одній із розмов, згадує Тіунов, Дубинський навіть хвалився, що колись отримав нагороду з рук президента Росії.

Сергій Тіунов, колишній товариш по службі Дубинського
Сергій Тіунов, колишній товариш по службі Дубинського

«Він нагороджений сімома бойовими орденами. Таких не так і багато в Росії. І він мені розказував, що його орденом нагороджував особисто Путін. І було їх там усього двоє. Він і цей режисер – Міхалков. Він отримував цей орден у цивільному варіанті, а Дубинський у бойовому», – розповів колишній товариш по службі Дубинського.

У 2014-му Тіунов пішов добровольцем на фронт. А після розгрому української армії в Іловайську зайнявся звільненням бійців з полону. Коли шукав контакти на окупованій території, йому порекомендували зв’язатися з одним впливовим бойовиком.

«Кажу, от я Сергій Тіунов, я адвокат із Запоріжжя. Хотів би поспілкуватися з вами на предмет звільнення полонених. А він мені – ти що мене не впізнав? Я – Сергій Дубинський. Питаю, а яким чином ти там? (Дубинський відповів – ред.) – я начальник розвідки «ДНР», – пригадує Сергій Тіунов.

Сергій Тіунов (справа), Сергій Дубинський (у центрі), архівне фото
Сергій Тіунов (справа), Сергій Дубинський (у центрі), архівне фото
Він відповів: ну, ти ж не думаєш, що це ми? Він сказав матом – це ж оті, з Москви
Сергій Тіунов

Користуючись особистим знайомством, стверджує Тіунов, у 2014-му йому вдалося звільнити 24 українських бійців. Саме під час одного з таких обмінів він запитав Дубинського про атаку на MH17.

«Йому це було дуже неприємно. Я на той момент ще не знав його ролі. І коли я йому це сказав, він відповів: ну, ти ж не думаєш, що це ми? Він сказав матом – це ж оті, з Москви», – розповів Тіунов.

Бойовик не допускає, що може бути притягнений до відповідальності

У 2020-му «Хмурий» вже офіційно – підозрюваний у справі про катастрофу «Боїнга». «Донбас Реалії» зв’язалися з бойовиком у соцмережі «Фейсбук».

Журналіст: Можливо, ви змінили свою думку, і тепер погодитесь на інтервю, щоб озвучити свою позицію з приводу звинувачень на вашу адресу?

Дубинський: Представлені СБУ дані телефонних переговорів змонтували за декілька днів. Маршрут нібито пересування «Буку» не витримує жодної критики (це ніби ви їхали на авто з Києва до Чернігова через Вінницю). «Бук» не може здійснювати захоплення цілі без комплексу.

Журналіст: Але на записах СБУ ваш голос, його впізнали близькі вам люди. Там ви говорите про транспортування «Буку» територією, яку контролює «ДНР» і «ЛНР».

Журналіст: Сам факт, що на записах ваш голос і те, що «Бук» у той час був на підконтрольних «ДНР» територіях, ви не заперечуєте?

Протягом декількох днів Дубинський так і не відповів на уточнювальні запитання про опубліковані аудіозаписи.

Можна тоді інше запитання? Скоро починається суд по MH17 в Нідерландах. Ви серед підозрюваних. Чи допускаєте варіант, що вас можуть притягнути до відповідальності?

Я навіть його не розглядаю в принципі.

Фрамгемнт листування у фейсбуці Левка Стека з «Хмурим»
Фрамгемнт листування у фейсбуці Левка Стека з «Хмурим»
Це найбільш значущий персонаж з боку безпосередньо бойовиків
Кіріл Михайлов

«Це найбільш значущий персонаж з боку безпосередньо бойовиків. Якщо «Бук» сам, швидше за все, мав екіпаж із кадрових російських військових і тиснули на кнопку вони, то безпосередньо охороною, транспортуванням «Буку» і доставкою на місце, де він скоїв фатальний пуск, займався саме Дубинський», – каже дослідник Conflict Intelligence Team Кіріл Михайлов.

Під час листування з Дубинським, «Донбас Реалії» запитали у нього, чи збирається він повернутись на Донбас.

«У даний час уже не хочу. Мені вже 57, час і відпочити», – відповів він.

За триста вбитих людей винні мають понести покарання
Роман Дубинський

У 2018 році, під час інтерв’ю ми запитали у Романа Дубинського – як він ставиться до суду над братом? Тоді судовий процес здавався далекою перспективою.

«Якщо це ви збили літак – ви повинні понести за це покарання. І не буде іншого варіанту ні через п’ять, ні через десять, ні через двадцять років. За триста вбитих людей винні мають понести покарання», – сказав Роман Дубинський.

Фігурант: Ігор Безлер, позивний «Бєс»

Ще одним фігурантом опублікованих після падіння «Боїнга» перехоплень, став бойовик Ігор Безлер. На цьому записі командира бойовиків попереджають про те, що в його бік летить літак. За даними СБУ, вже через дві хвилини ЗРК «Бук» випустив ракету по малайзійському «Боїнгу».

Николаич.
Да, Наёмник.
– «Птичка» полетела к вам.
– «Птичка» к нам полетела?
Да, одна пока.
Разведчик или большая?
Не видно за тучами, высоко сильно.
Все, понял, принял.

Ігор Безлер на відео в яхті. Крим
Ігор Безлер на відео в яхті. Крим

Ігор Безлер, громадянин Росії і колишній співробітник «ГРУ». Веде свої соціальні мережі разом із дружиною. Одна з улюблених тем на їхній спільній сторінці «Вконтакте» – фото і відео з борту кримського парусника. Бойовик, який на початку конфлікту на Донбасі захопив контроль над Горлівкою, ще в 2014 році перебрався в анексований Крим.

Спільна сторінка подружжя Безлерів. Фото кримського парусника, на якому відпочивають фігуранти справи MH17
Спільна сторінка подружжя Безлерів. Фото кримського парусника, на якому відпочивають фігуранти справи MH17

Але справа MH17 – не єдиний злочин, у причетності до якого підозрюють «Бєса» – це позивний Безлера. П’ять років тому українська поліція оголосила йому підозру в зв’язку з убивством полоненого українського добровольця Олексія Кудрявцева. За даними МВС, саме Безлер розстріляв бійця. В мережі опубліковане відео допиту.

Також командир бойовиків проходить і по справі про вбивство депутата Горлівської міськради Володимира Рибака. Його викрали невідомі 17 квітня 2014 року, після того як він спробував зняти прапор угруповання «ДНР» із будівлі міськради. Вже за кілька днів тіло Володимира Рибака зі слідами тортур знайшли в річці неподалік від Слов’янська.

«Зайди всередину міськвиконкому. Там бурогозить Рибак. Там люди його намагаються стримувати. Відпресуйте його і вивезіть куди-небудь подалі. А потім загальмуйте і скажете, куди мені під'їхати. Зрозумів?», – Служба безпеки України оприлюднила аудіо, в якому ці слова каже Ігор Безлер.

Ми спробували дізнатися безпосередньо у Безлера, як він пояснює опубліковані СБУ аудіозаписи і зв’язалися з ним у «Фейсбуці».

Я журналіст Радіо Свобода. Готую матеріал про судовий процес по MH17. Як відомо, ви фігуруєте в перехопленнях СБУ, які були опубліковані невдовзі після падіння літака. Чи визнаєте ви, що на записах саме ваш голос і як оцінюєте результати розслідування Міжнародної слідчої групи?

– 9 березня почнеться суд у Нідерландах. З репортажів все стане зрозуміло.

Але це не відповідь на моє запитання про вашу позицію.

А хто Ви такий, щоб ставити мені запитання і тим більше вимагати відповіді?

Журналіст, який хоче подати у своєму матеріалі вашу точку зору.

Мені це не потрібно від слова «зовсім».

Листування з Ігорем «Бєсом» Безлером
Листування з Ігорем «Бєсом» Безлером

Чи допускаєте, що в разі обвинувального вироку, можете бути притягнуті до відповідальності?

А мені звинувачення висунули? Або мій німецький поганий, або я не помітив свого прізвища у списку слідчих.

Після історії з викраденням Цемаха, ви в Криму почуваєтеся в безпеці?

Ахаха, це не Ваша «Альфа» випадково (скинув фото полонених з мішками на голові)? Я відповів на Ваше запитання.

Листування з Ігорем «Бєсом» Безлером
Листування з Ігорем «Бєсом» Безлером

Фігурант: Геранін-Макогонов

  • Перехоплена СБУ телефонна розмова бойовиків у зв’язку з падінням «Боїнга», 17.07.2014:

Безлер: Только что сбили самолет. Группа «Минера». За Енакиево упал.

Геранін: Летчики, где летчики?

Безлер: Поехали искать и фотографировать сбитый самолет. Дымится...

Геранін: Сколько минут назад?

Безлер: Тридцать минут назад где-то.

Ця розмова була записана 17 липня 2014 року, а літак, про який іде мова, за даними СБУ – «Боїнг» MH17. У спецслужбі також повідомили, що на записі Безлер звітує перед своїм куратором, полковником ГРУ збройних сил Росії Василем Гераніним. Інформації про нього тоді було вкрай мало, в опублікованих перехопленнях навіть була відсутня його фотографія.

«Усі ці куратори були досить потайливі. Все ж, це хотіли представити як громадянську війну нібито. І те, що вони курувалися і продовжують куруватися російськими високопоставленими військовими розвідниками – намагаються приховувати», – каже дослідник Conflict Intelligence Team Кіріл Михайлов.

Через п’ять років після трагедії Василь Геранін уже не ховає обличчя. Щоправда, своє справжнє ім’я все ще не розкриває. На опублікованих відеозаписах, знятих на яхті в Криму, полковник представляється Василем Макогоновим. І це дає можливість дізнатися про ще про одну важливу сторінку його біографії.

Капітан 2 рангу Сергій Гундер зараз служить у Маріуполі. Але навесні 2014 року був начальником штабу військової частини в Бахчисараї. Ми показали військовому свіжі фото Гераніна з яхти.

Сергій Гундер, офіцер ВМС України
Сергій Гундер, офіцер ВМС України
Характерні риси обличчя. Це він
Сергій Гундер

«Схожий. Дуже хороші подібності. Щоправда, в той час він був трохи худіший, зараз погладшав. Але характерні риси обличчя. Це він» – розповідає офіцер ВМС України Сергій Гундер.

Людина на фото з яхти, каже Гундер, керувала штурмом військової частини в Бахчисараї у березні 2014-го під час анексії Криму. Тоді він представлявся полковником РФ Макогоновим.

«Приїхав до частини на мікроавтобусі і запропонував нам пустити його на територію. Ясно, що йому було відмовлено. Я пам’ятаю, що він по радіостанції дав команду. Відразу ж вийшли озброєні люди в масках. Хтось був у камуфляжному одязі, хтось у цивільному. У цей момент сталася стрілянина, коли люди почали чинити опір з мого боку. Почалася стрілянина під ноги людям, у повітря. Безпосередньо керував. Він же команди і віддавав своїм людям», – додає офіцер ВМС України Сергій Гундер.

Геранін захоплював частину разом з Безлером, пригадує український військовий. Є навіть фото, яке доводить злочин. Через 5 років ці двоє знову разом і знову в Криму – та з посмішкою згадують події 2014-го.

Фігурант: Олександр «Скіф» Ходаковський

У перехоплених СБУ телефонних розмовах бойовиків можна почути голос ще одного відомого бойовика – Олександр Ходаковський вимагає приховати бортові самописці збитого літака. На момент трагедії він командував одним із найбільших формувань сепаратистів – батальйоном «Восток».

Перехоплена СБУ телефонна розмова бойовиків у звязку з падінням «Боїнга»:

У меня к вам просьба. Это не моя просьба. Наших товарищей свысока очень интересует судьба «черных ящиков». Это имеется в виду по Москве.

Там две единицы у «Хмурого», начальника разведки «Стрелка»...

Пожалуйста, во взаимодействии с МЧС, все, что будете находить, чтоб не попадало в чужие руки.

Все, я понял.

Все, что найдете, забирайте, чтоб посторонним в руки не попало. Всем, кто там приезжает ОБСЕ и прочие.

До початку бойових дій на Донбасі Ходаковський керував Центром спеціальних операцій СБУ в Донецькій області, але потім перейшов на бік бойовиків. Він – ще один фігурант справи MH17. І він теж буває на борту кримської яхти. Ось його спільне фото з Безлером і Гераніним на кримському паруснику.

Фото зі сторінки Олександра Ходаковського на кримському паруснику, разом із іншими фігурантами справи MH17
Фото зі сторінки Олександра Ходаковського на кримському паруснику, разом із іншими фігурантами справи MH17

Ще одне важливе аудіо з Ходаковським з’явилося за тиждень після трагедії. У розмові з журналістом агентства Reuters Ходаковський визнає – у бойовиків на Донбасі був зенітно-ракетний комплекс «Бук».

«Я знав, що «Бук» ішов із Луганська. Мені сказали, що «Бук» із боку Луганська йде під прапором «ЛНР» в бік Сніжного. Про цей «Бук» я знаю, я чув», – сказав Ходаковський.

Після публікації аудіозапису Ходаковський заявив, що не говорив про «Бук» журналістам. «Донбас Реалії» звернулися до бойовика, щоб дізнатися деталі, але на наші запитання бойовик не відповів.

Підозрюваний: Ігор Гіркін («Стрєлков»)

На одному з перехоплених СБУ аудіозаписів Сергій Дубинський доповідає Гіркіну «Стрєлкову» про те, що «Бук» наступного дня після пострілу успішно переправили через українсько-російський кордон.

Я вернулся только в это... там все нормально было... ему позвонило восемь человек разных, б***ь! Он передал машину, [но] ему разные, б***ь, звонят, б***ь, восемь человек, б***ь! Он поэтому телефон и выключил, б***ь! И никуда назад он ее не вел ни***я!
Так... а доложить о том, что произошло, вы [тогда] могли мне?
А что докладывать, б***ь?! Я пока...
Стрелков: Где сейчас... Где сейчас... Где сейчас машина?
Машина уже давно в России находится! Он ее сразу передал, б***ь, машину, тем, кто встречал, б***ь

Гіркіна на кримську яхту колишні соратники не кличуть – через конфлікт, але тим не менш, активно згадують.

«Панове генерали, пропоную випити за великого бійця Новоросії – Ігоря Гіркіна. Гіркін – капут. Нє, нє, нє. Гітлер капут», – такий тост чутно на відео з кримської яхти.

Дослідник спільноти Conflict Intelligence Team Кіріл Михайлов
Дослідник спільноти Conflict Intelligence Team Кіріл Михайлов

«Він є в тому самому ланцюжку командування, який голландські слідчі намагаються відновити і в якому присутні і російські офіцери. І, як ми припускаємо, за новими прослуховуваннями, які вони опублікували в останньому заклику до свідків, мова може йти і про вище командування Російської Федерації, аж до заступника глави ФСБ, і аж до міністра оборони Сергія Шойгу», – каже дослідник Conflict Intelligence Team Кіріл Михайлов.

Мова може йти про вище командування Російської Федерації
Кіріл Михайлов

Після захоплення Слов'янська Гіркін, завдяки російській пропаганді, перетворився в один із символів так званої «російської весни» і став ключовим інструментом політики Путіна на українському напрямку.

Але за останні 5 років багато чого змінилося. Гіркін ще в 2014-му повернувся в Росію і за цей час встиг перетворитися на активного критика Кремля. «Донбас Реаліям» вдалося поговорити і зняти на відео бойовика на опозиційному мітингу в Москві.

Ігор Гіркін», підозрюваний у справі MH17 на мітингу у Москві
Ігор Гіркін», підозрюваний у справі MH17 на мітингу у Москві

«Те що пропонує зараз наша влада – це черговий «лохотрон» наперсточників, які продовжують обдурювати народ і збираються робити це вічно. Тільки на це націлена реформа Конституції. Незаконно все і незаконно із самого спочатку, але «лохотронщикам» так зручно. Вони збираються увіковічнити свою владу назавжди», – заявляв Гіркін із трибуни опозиційного мітингу в Москві.

Тим не менше, коли мова заходить про «Боїнг», він уже не такий багатослівний.

Ігор Гіркін відповідає на питання журналістів
Ігор Гіркін відповідає на питання журналістів

«Я не хочу з вами спілкуватися. Тому що ваше Радіо, воно таке чудове, що не тільки є критиками Путіна, ви взагалі вороги Росії. І реально це факт», – сказав він «Донбас Реалії».

Проте, на запитання німецьких журналістів все ж коротко додав: «Ополчення «Боїнг» не збивало. Більше я нічого не коментую. Все!».

Росія постійно заперечує участь в атаці на MH17. Це дуже боляче родич загиблих

З 298 загиблих на борту «Боїнга» майже двісті людей – громадяни Нідерландів. Саме через таку кількість жертв ця країна взяла на себе центральну роль у розслідуванні катастрофи. Тут же в Нідерландах буде проходити судовий процес.

«Донбас Реалії» приїхали в невелике містечко Марссен в 30 кілометрах від Амстердама, щоб зустрітися з Пітером Плугом. На борту «Боїнга» було відразу троє близьких йому людей.

Мій брат, його дружина і син – всі вони загинули
Пітер Плуг

«Це мій брат, його дружина і син – всі вони загинули. Мій брат – один із двох жертв, які досі не ідентифіковані. Не знайшли нічого – ні речей, ні останків. Це було дуже важко для моїх батьків. Вони померли минулого року. І дуже сумно, що вони не змогли попрощатися зі своїм сином», – розповідає родич загиблих у катастрофі «Боїнга» MH17 Пітер Плуг.

Пітер Плуг, родич трьох загиблих у рейсі MH17. Нідерланди
Пітер Плуг, родич трьох загиблих у рейсі MH17. Нідерланди

З моменту трагедії минуло більш ніж 5 років. Зараз, визнає наш співрозмовник, порожня лава підсудних у комплексі «Схіпхол», де буде проходити процес, вже не викликає особливих переживань. Каже, важливість суду в іншому.

Якщо Росія причетна, необхідно щоб суд встановив, якою саме була ця роль
Пітер Плуг

«Я не думаю, що це важливо, щоб якийсь «Петро» або ще хтось сів у в’язницю. Значно важливіше, щоб світ знав, що трапилося. І якщо Росія причетна, необхідно, щоб суд встановив, якою саме була ця роль», – продовжує Пітер Плуг.

Родичі Пітера Плуга, які загинули у рейсі MH17 над Донбасом
Родичі Пітера Плуга, які загинули у рейсі MH17 над Донбасом

«Донбас Реалії» показали Пітеру кримські фотографії. У кадрі усміхнені і, здається, цілком безтурботні фігуранти справи МН17.

«У Росії вони вільні люди, розважаються, веселяться. Але на їхньому сумлінні три сотні загиблих людей. Хоча, не думаю, що у них є якесь сумління», – каже Пітер Плуг.

Пітер довіряє результатам розслідування. Упевнений, саме Росія надала зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого стріляли по «Боїнга» над Донбасом.

Пітер Плуг
Пітер Плуг
Це нелюдяно, що Росія постійно заперечує участь в атаці на MH17. І це дуже боляче для родичів загиблих
Пітер Плуг

«Члени наших сімей загинули жахливим чином. І ми їх не повернемо. Але я вважаю, що це нелюдяно, що Росія постійно заперечує будь-яку відповідальність або участь в атаці на MH17. І це дуже боляче для родичів загиблих. Якщо ви зробили помилку, просто визнайте її. Ця помилка може бути дуже болючою, тому що багато жертв, але якщо ви це зробили – просто скажіть. Хоча, я думаю, вже занадто пізно. Вони не можуть цього зробити. Уряд Росії не може визнати свою присутність на сході України», – каже він.

Суд у справі MH17 триватиме не менше ніж рік.

«Це класичний судовий процес у кримінальному провадженні. Єдиною його відмінністю буде дистанційний допит тих чи інших підозрюваних. А також винесення рішення в порядку in absentia. Тобто, без наявності обвинуваченого. Безумовно, якщо ці особи не виїдуть, скажімо так, в добровільний спосіб за межі Російської Федерації, то можливості їхнього притягнення до відповідальності є вкрай обмеженими», – припускає колишній заступник генерального прокурора України (2016-2019) Євген Єнін.

Євген Єнін, колишній заступник генерального прокурора України (2016-2019)
Євген Єнін, колишній заступник генерального прокурора України (2016-2019)
Думаю, що російська сторона просто не визнаватиме рішення суду
Євген Єнін

Ще в жовтні 2019 російська сторона звернулася до Нідерландів із пропозицією судити обвинувачених у себе. Але, як тепер стало відомо, отримала відмову.

«Я думаю, що російська сторона просто не визнаватиме рішення суду. Безумовно, визнати рішення суду Нідерландів щодо винуватості того чи іншого військовослужбовця РФ – це, по суті, визнати напряму провину уряду Російської Федерації у вчиненні терористичного акту на території іншої суверенної держави», – додає Євген Єнін.

Ключові особи, підозрювані у транспортуванні ракетної установки «Бук» за версією слідства
Ключові особи, підозрювані у транспортуванні ракетної установки «Бук» за версією слідства

У своїй останній доповіді дослідники з Bellingcat встановили імена понад десятка бойовиків, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» MH17. Деякі з них повернулися на територію Росії, інші – на непідконтрольному Донбасі, ще частина – в анексованому Криму. Через повне небажання Кремля співпрацювати зі слідством перед початком судового процесу, ключові фігуранти доповіді залишаються поза досяжністю правосуддя.

Кримська яхта зі спущеними вітрилами стоїть біля берега в Севастопольській бухті. Але судно активно готують до виходу в море. Мета, про яку любить говорити екіпаж – кругосвітнє плавання. Бойовики вірять, що їхнє минуле не завадить яхті одного разу відчалити від берегів окупованого півострова.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

XS
SM
MD
LG