Доступність посилання

ТОП новини

Нові докази причетності російського військового до катастрофи МH17. Ексклюзив Донбас.Реалії


Міжнародна Спільна слідча група і українські правоохоронні органи поки не називають імен людей, причетних до теракту проти малайзійського «Боїнга» рейсу MH17 влітку 2014 року. У той же час журналісти і міжнародні дослідницькі організації ідентифікували як мінімум одного з фігурантів цієї справи. Мова про російського військового Сергія Дубинського. До війни ця людина жила в одному з сіл Донбасу. Зараз в Україні у нього залишилися близькі родичі. Які нові докази причетності Дубинського до катастрофи, що забрала життя 298 осіб, вдалося отримати і як відповів на звинувачення сам фігурант, дивіться у новому матеріалі Донбас.Реалії.

Радіоперехоплення СБУ, відео очевидців, висновки міжнародної Спільної слідчої групи – усе це допомогло Донбас.Реалії точно відтворити маршрут російської зенітно-ракетної установки «Бук».

Зібрані журналістами відеодокази дозволяють стверджувати, що комплекс переміщувався по контрольованій бойовиками території в бік селища Первомайський, звідки і був зроблений постріл, який убив двісті дев’яносто вісім людей на борту «Боїнга».

Але з дня трагедії 17 липня 2014 року не було жодної офіційної заяви із зазначенням прізвищ причетних до теракту проти рейсу МН17.

Тим часом у звіті слідчих детально представлені перехоплення розмов учасників теракту.

– Алло, Миколайовичу, а куди нам цю красуню вантажити?
– Яку, цю?
– Так, так, що я привіз. Я вже в Донецьку.
– Це те, про що я думаю?
– «Бук».
– Так, так, так, я зрозумів.
– «Бук», «Бук»…
– Вона з екіпажем?
– Так, з екіпажем.
– Не треба її нікуди ховати, вона зараз піде туди…

Журналіст: «Хмурий» – архітектор управлінських військових органів в «ДНР»

Людина, яка дає вказівки про транспортування «Бука», на записах СБУ з’являється під позивним «Хмурий». Одним з перших у своєму розслідуванні його ідентифікував керівник громадської організації «Європростір» Олег Батурин.

Олег Батурин, керівник громадської організації «Європростір»
Олег Батурин, керівник громадської організації «Європростір»

«Він був фактично одним із архітекторів управлінських військових органів в «ДНР» (незаконне збройне сепаратистське угруповання, що за підтримки Росії захопило частину території Донецької області, визнане в Україні терористичним і нині становить частину російських гібридних сил на Донбасі – ред.). Потім на базі цих відділів, які він створив, він сформував так зване «головне розвідувальне управління ДНР», яке сам й очолив», – розповідає Олег Батурин.

«Він був одним із архітекторів управлінських військових органів в «ДНР». Потім сформував так зване «головне розвідувальне управління ДНР»
Олег Батурин

Батурин з’ясував, що справжнє ім’я «Хмурого» – Сергій Дубинський. Спочатку радянський, а потім і російський військовий – полковник Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії. До того ж, додає Батурин, йому вдалося отримати документи, які підтверджують: на Донбасі Дубинський залишався чинним російським військовослужбовцем.

«Про це він засвідчив сам у своєму клопотанні до Південного військового округу Росії про видачу йому коштів на придбання житла як військовослужбовцю. Він у цьому клопотанні вказав свій особистий номер і період служби у збройних силах Радянського Союзу і Російської Федерації по грудень 2014 року», – продовжує керівник громадської організації «Європростір» Олег Батурин.

«Нормальний хлопець» – сусід «Хмурого» з Донбасу

В ході розслідування Батурину також вдалося дізнатися, що до війни Дубинський жив у Донецькій області у селищі Велика Новосілка.

Селище Велика Новосілка, Донецька область
Селище Велика Новосілка, Донецька область

Довго шукати місцевих, які особисто знають «Хмурого», не довелося. Журналісти програми Донбас.Реалії відразу зустріли жителя Великої Новосілки Олександра Васильовича. Він каже, що дружив із Дубинським із дитинства. Чув про звинувачення на його адресу, але не вірить, що той брав участь у підготовці атаки на «Боїнг».

«Дуже хороший, нормальний хлопець. Я вважаю те, що про нього там кажуть всіляке, що він ракету привіз… Ну, хто пенсіонерові довірить «Бук»?» – дивується житель Великої Новосілки Олександр.

Водночас інформацію про службу «Хмурого» у російській армії колишній сусід підтверджує. І навіть уточнює: Дубинський до Донбасу брав участь як мінімум ще в трьох воєнних конфліктах.

– Я ж кажу, він увесь час по гарячих точках був. У нього «іконостас» такий (показує на груди).
– Ви маєте на увазі нагороди?
– В Афгані, в Чечні два рази
.

Але з Великої Новосілки, за словами місцевих, Дубинський поїхав ще задовго до початку війни на сході України. Квартиру матері змінив на приватний будинок у сусідньому селищі.

Останнім місцем проживання Сергія Дубинського в Україні став двоповерховий будинок у селищі Сторожеве.

Будинок у Сторожевому, в якому жив Сергій Дубинський
Будинок у Сторожевому, в якому жив Сергій Дубинський

Журналісти Донбас.Реалії спробували дізнатися, хто нині проживає за останньою відомою адресою Дубинського в Україні. Будинок виявився порожнім. Із вигляду одразу помітно, що житло давно занедбане.

Роман і Сергій на політичному ґрунті вороги. Той за Україну, а той за «ДНР»
сусід Дубинського у селищі Сторожеве

Сусід по двору переїхав у Сторожеве вже після початку бойових дій і колишніх господарів не застав. Але він повідомляє журналістам один важливий факт: у Дубинського в Україні залишився рідний брат.

Сусід Дубинського у селищі Сторожеве
Сусід Дубинського у селищі Сторожеве

«А ось брат, Роман, він у Києві і теж якийсь військовий. І він через рієлтора цей будинок продає. Але Роман і Сергій начебто на цьому ґрунті політичному вороги. Той за Україну, а той за «ДНР», – розповідає сусід Дубинського.

Брати по різні боки барикад

Із моменту атаки на авіалайнер рейсу МH17 Роман Дубинський, рідний брат російського полковника, якого називають причетним до атаки, жодного разу не давав інтерв’ю. Він уперше погоджується на відверту розмову з журналістами.

«Я можу розповісти вам все, про що ви запитаєте. Про мої відносини я розкажу», – каже Роман Дубинський.

Роман Дубинський, рідний брат Сергія Дубинського, якого називають причетним до атаки на літак рейсу МН17
Роман Дубинський, рідний брат Сергія Дубинського, якого називають причетним до атаки на літак рейсу МН17

Роман не приховує, що його брат дійсно був російським військовим і воював на боці бойовиків у 2014 році. Про це «Хмурий» казав йому особисто.

«Він мені сам подзвонив і сказав, що він «зараз в ДНР». Я кажу: «а що ти там робиш, сенс?» Я принципово не розумію. У мене інша позиція – повністю проукраїнська», – стверджує він.

Коли я дізнався про цей літак, я йому подзвонив і запитав: хто це зробив? Він мені відповів, що це зробила українська сторона
Роман Дубинський

Ще один діалог із братом у Романа відбувся після того, як у ЗМІ з’явилися повідомлення, що «Хмурий» брав участь у транспортуванні «Бука».

«Коли я дізнався про цей літак, я йому теж подзвонив. У мене був його телефон, потім я його видалив. Я йому подзвонив і запитав: хто це зробив? Він мені відповів, що це зробила українська сторона. Ось така була відповідь. Я кажу: тут і факти є, і записи якісь є. Він сказав, що ми цього не робили, це «провокація», – сказав в ексклюзивному інтерв’ю Донбас.Реалії Роман Дубинський.

Рідний брат впізнав голос «Хмурого» на записах СБУ

Журналісти програми Донбас.Реалії попросили прослухати запис перехоплень СБУ, де нібито фігурує Сергій Дубинський. Багато часу Романові не знадобилось. Майже одразу родич «Хмурого» дає ствердну відповідь.

«Схожий, так. Те що я чую, – так, є схожість, і дуже сильна», – сказав Роман Дубинський під час прослуховування записів.

Інших подробиць про життя «Хмурого», запевнив Роман, він розповісти не може. Через сімейну сварку. Через неї брати не спілкуються вже понад десять років. А сам він запевняє, що звільнився з армії ще на початку 90-х років.

Роман Дубинський
Роман Дубинський

«Я не знаю, мені це було нецікаво. У нас мама хворіла дуже серйозно на рак. І у нього було ставлення до цього дуже своєрідне. І я його в той час для себе викреслив», – стверджує брат російського військового, якого називають причетним до атаки на пасажирський літак.

Якщо це ви збили літак – ви повинні понести за це покарання
Роман Дубинський

Водночас Роман підтвердив, що нова російська адреса брата, яка з’явилася в пресі, справжня. Сергій Дубинський поїхав з Донбасу на початку 2015 року і осів на хуторі Великий Лог Ростовської області Росії. Донбас.Реалії вирушили туди, щоб розпитати самого фігуранта аудіозаписів про атаку на малайзійський «Боїнг».

Новий притулок «Хмурого» вдалося легко знайти, адже раніше він сам публікував знімки будинку в соцмережах. Але розмовляти із журналістами він відмовився.

Місце проживання Сергія Дубинського у Росії. Хутір Великий Лог, Ростовська область
Місце проживання Сергія Дубинського у Росії. Хутір Великий Лог, Ростовська область

– Ми кореспонденти Радіо Свобода.
– О Боже. Я не спілкуюся ні зі «Свободою», ні з «РБК» і так далі.
– А чому?
-–Тому, що у вас позиція цікава. Все, до побачення.

Після короткого діалогу він сховався від питань за високим парканом свого нового будинку.

Роман Дубинський сподівається, що розслідування вдасться довести до кінця. Навіть якщо результат вкаже на його рідного брата. Слова, які під час останньої розмови він сказав «Хмурому», повторює ще раз.

«Якщо це ви збили літак – ви повинні понести за це покарання. І не буде іншого варіанту ні через п’ять, ні через десять, ні через двадцять років. За триста убитих людей винні мають понести покарання», – каже Роман Дубинський.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG