Доступність посилання

ТОП новини

Слідами катастрофи MH17: Донбас.Реалії проїхали маршрутом російського «Бука»


Місце катастрофи рейсу MH17, 17 липня 2014 року
Місце катастрофи рейсу MH17, 17 липня 2014 року

Минуло три роки після катастрофи авіалайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 над Донбасом. Висновки офіційного міжнародного розслідування однозначні: пасажирський лайнер збили з установки ППО «Бук» із підконтрольної бойовикам території. Але російська сторона все ще заперечує свою причетність до цієї трагедії. Щоб поставити крапку, журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» ​самі проїхали маршрутом транспортування того самого «Бука» і привезли ексклюзивний матеріал з окупованої території.


– Слухаю, «Бурятік».
– А куди нам цю красуню вантажити, Миколайовичу?
– Яку? Цю?
– Так-так, що я привіз. Я вже в Донецьку.
– «Бук»?
– «Бук», «Бук».

За даними СБУ, це перехоплення розмови 17 липня 2014 року. У день катастрофи малайзійського «Боїнга» бойовики обговорюють установку «Бук», яка того ранку перетнула українсько-російський кордон.

Її маршрут через три роки по тому «Донбас.Реалії» відтворили практично похвилинно, щоб наочно продемонструвати: «Бук» пересувався і здійснив постріл із підконтрольної бойовикам території.

Макіївське шосе: початок руху «Бука»

17 липня 2014 року. 10-а ранку. Саме від кільця на Макіївському шосе в Донецьку і починає свій рух російський «Бук». Відеозапис цього руху через два роки опублікували представники Міжнародної слідчої групи.

«Донбас.Реалії» вирушили за вказаними координатами. Характерні риси місцевості не залишають сумнівів: ми на тому ж місці, де три роки тому була помічена установка.

Кільце на Макіївському шосе: три роки тому і зараз
Кільце на Макіївському шосе: три роки тому і зараз

«Характерне розташування білбордів, гілок дерев, тролейбусних дротів, знову ж – ось ця біла будівля. Досить легко довести, що це знято там, де знято – в окупованому Донецьку», – каже дослідник Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов.

11:08 ранку. Відео з автореєстратора випадкового свідка дозволило «Донбас.Реалії» через три роки зняти практично ідентичні кадри, які доводять: в день трагедії ЗРК «Бук» був у контрольованій бойовиками Макіївці.

Макіївка: три роки тому і зараз
Макіївка: три роки тому і зараз

​«Білі маркування на борту «Бука» і пошкодження на гумовому захисті гусениці були однакові з «Буком», який було знято в Росії. «Бук» номер 332 з 53-ї бригади – із Курська», – розповідає аналітик міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Арік Толер.

Слідами «Бука»: місто Зугрес

11:45. Все та ж установка «Бук» на тягачі з білою кабіною проїжджає повз п’ятиповерховий будинок.

Місто Зугрес, 17 липня 2014 року
Місто Зугрес, 17 липня 2014 року

Відео зняте з верхніх поверхів сусіднього будинку, тому нам не вдалося один в один повторити кадри трирічної давності, але основні об’єкти, які дозволяють впізнати місцевість, – не змінилися. Тому ми можемо стверджувати: в 2014-му «Бук» проїжджав по околиці міста Зугрес.

Місто Зугрес, 2017 рік
Місто Зугрес, 2017 рік

«Якщо подивитися на ці доріжки, то вони утворюють дуже характерну картину, яку дуже добре видно на супутникових знімках. Туди потрапляє і дорога, і будочка, і доріжки, і будівлі, і ось ці стовпи», – вказує Кирило Михайлов.

Торез: маршрут «Бука»

Наступний пункт маршруту дозволяє ідентифікувати ось цей знімок.

Торез, 17 липня 2014 року
Торез, 17 липня 2014 року

Аналітики стверджують, що він був зроблений близько 12-ї години в Торезі. Головна деталь, яка і дозволила розслідувачам з Bellingcat вирахувати координати «Бука», до сьогодні – на тому ж місці.

Магазин «Стройдом» у Торезі допоміг розслідувачам вирахувати координати «Бука», 2017 рік
Магазин «Стройдом» у Торезі допоміг розслідувачам вирахувати координати «Бука», 2017 рік

«Фотографія була знята недалеко від магазину «Стройдом». І коли ця фотографія була знята і опублікована, ми довго думали, що це було знято в Сніжному. Але «Стройдому» в Сніжному немає, «Стройдом» у Торезі є», – доводить аналітик Арік Толер.

Первомайське: фатальний постріл

Після цього «Бук» через Сніжне пройшов у поля біля селища Первомайське, звідки і зробив фатальний постріл.

Постріл був зроблений о 16:20 17 липня. Зняти сам «Бук» на місці запуску ракети не вдалося.

Місце катастрофи рейсу MH17
Місце катастрофи рейсу MH17

Втім, через п’ять днів біля Первомайського побував журналіст Радіо Свобода Крістофер Міллер. Тоді він зробив знімок, який згодом став частиною доповіді Міжнародної слідчої групи. На ньому – випалена після запуску ракети трава.

Знімок журналіста Радіо Свобода поповнив доказову базу Міжнародної слідчої групи
Знімок журналіста Радіо Свобода поповнив доказову базу Міжнародної слідчої групи

«Ми зустріли одного чоловіка, який сказав, що бачив запуск ракети. Що це неможливо було проігнорувати. Все селище бачило і чуло, оскільки це було дуже голосно», – розповідає Міллер.

Журналіст показав нам точне місце пострілу. Ось як це поле виглядає зараз.

Місце, з якого стріляли бойовики, 2017 рік
Місце, з якого стріляли бойовики, 2017 рік

Таким чином ми можемо відтворити маршрут ЗРК «Бук» від виїзду з контрольованого бойовиками Донецька до місця запуску ракети, яка призвела до загибелі 298 пасажирів і членів екіпажу «Боїнга» МН17.

Як стверджують експерти Bellingcat, які першими публічно описали маршрут і зуміли ідентифікувати російську установку, бойовики фактично самі надали їм всі необхідні докази.

«Зовсім не приховували. Тому що вони не дуже розумні. Ну, це ж сепаратисти – вони дурні. Коли вони їхали по шосе, вони ввімкнули мигалки, і це було дуже-дуже голосно. І через це багато людей зняли фото і відеоролики», – каже аналітик Арік Толер.

Арік Толер, аналітик міжнародної групи розслідувачів Bellingcat
Арік Толер, аналітик міжнародної групи розслідувачів Bellingcat

Після трагедії: російський «Бук» у Луганську

Востаннє «Бук» з бортовим номером 332 був зафіксований в Луганську наступного дня після катастрофи – о п’ятій ранку 18 липня. В об’єктив камери зенітно-ракетний комплекс зловив негласний співробітник МВС.

На наступний день після трагедії «Бук» зафіксували у Луганську, 18 липня 2014 рік
На наступний день після трагедії «Бук» зафіксували у Луганську, 18 липня 2014 рік

«Цінність його в тому, що там, за висновками експертів, чітко зафіксована відсутність однієї з чотирьох ракет класу «земля-повітря» установки «Бук». І є чітка прив’язка до місцевості. Це допоміг зробити один з рекламних щитів, який там фігурує», – зазначає директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

Луганськ, 2017 рік
Луганськ, 2017 рік

Рекламний щит, за яким вдалося впізнати місце зйомки, стоїть в Луганську досі. Змінилося тільки зображення на ньому. Збереглися й інші впізнавані об’єкти, повз які в 2014-му до російського кордону виїжджав комплекс «Бук».

На сьогодні Міжнародна слідча група встановила особи 120 людей, імовірно, причетних до катастрофи авіалайнера в небі над Донбасом.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG