Доступність посилання

ТОП новини

Турецькі безпілотники в Україні. Чи необхідні вони на Донбасі?


БПЛА Bayraktar ТВ2 виробництва турецької компанії Baykar Makina
БПЛА Bayraktar ТВ2 виробництва турецької компанії Baykar Makina

Україна може купити у Туреччини ударні безпілотники. Про це за підсумками візиту українського президента в Стамбул повідомляє з посиланням на «власні джерела» «Український мілітарний портал». Йдеться про авіакомплекс, який встановив світовий рекорд у своєму класі за тривалістю польоту. Але він, на думку деяких експертів, непридатний для війни на Донбасі. Чи потрібні Україні турецькі БПЛА і чи можуть українські підприємства зробити аналог за менші гроші? Подробиці – у матеріалі спецпроекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

Виробництво компанії Baykar Makina. Тут народжуються безпілотні літаючі апарати (БПЛА) для турецької армії. 4 листопада біля одного з них – Bayraktar ТВ2 – зробила фото українська делегація.

«Це суперсучасна зброя, наявність її в державі і в армії говорить про можливість завдати удар раптово, не наражаючи на небезпеку особовий склад», – каже екс-радник начальника Генштабу ЗСУ Натан Хазін.

Туреччина використовувала цей ударний безпілотник проти бойовиків «Ісламської держави» і курдських повстанців у Сирії.

Українська делегація на виробництві компанії Baykar Makina
Українська делегація на виробництві компанії Baykar Makina

Bayraktar TB2 – це величезний БПЛА, з розмахом крила 12 метрів. Його крейсерська швидкість невелика – 130 кілометрів на годину. Несе на собі протитанкові ракети і авіабомби, загалом вагою не більше ніж 50 кілограмів. Крім того, він встановив світовий рекорд серед БПЛА свого класу, перебуваючи в небі 24 години на висоті 8 кілометрів.

«Якщо він літає над курдськими повстанцями, які не можуть його збити, він може літати 24 години, так. Якщо він вилетить з нашої території і полетить на територію окупованого Донбасу, то він буде збитий протягом 10 хвилин», – зауважує волонтер та співзасновник компанії Adrones Юрій Касьянов.​

Опускати цей літак на висоту менше від 2 тисяч метрів – самогубство
Вадим Кодачигов

Юрій Касьянов упевнений у недоцільності такої закупівлі. Донбас перенасичений російськими системами протиповітряної оборони (ППО) і для ракетних комплексів «Бук» чи «Оса» – Bayraktar TB2 є легкою мішенню, каже він. (За даними з відкритих джерел, оприлюднених в інтернеті, досяжність ЗРК «Оса» за висотою – до 5 тисяч метрів; турецький безпілотник літає і на 8 тисячах – ред.) До того ж турецька армія використовує його у пустельній та гірській місцевості. В Україні ж – інші кліматичні умови.

«Застосовувати цей літак ми можемо не більше ніж 120–150 днів на рік – в усі інші дні хмарність закриває. Опускати цей літак на висоту менше від 2 тисяч метрів – самогубство», – каже президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки Вадим Кодачигов.

Україна і Туреччина: без коментарів

Офіційно закупівлю поки що не підтвердили. Донбас.Реалії звернулись до українських і турецьких представників. У Міноборони України відмовились будь-що коментувати «до завершення переговорів з турецькою стороною». Також передчасним спілкування з журналістами назвали в компанії Baykar Makina. А в «Укроборонпромі» – послалися на секретність.

Відповідь «Укроборонпрому» на запит Донбас.Реалії
Відповідь «Укроборонпрому» на запит Донбас.Реалії

«Загальнодоступна інформація щодо розвитку військово-технічного співробітництва України та Турецької Республіки, яку прес-служба концерну має право розповсюджувати, не передбачає аспектів, пов’язаних з БПЛА Bayraktar TB2, кількості цих БПЛА, а також питань кооперації чи локалізації їх виробництва на підприємствах ДК «Укроборонпром», – мовиться у відповіді державного концерну.

Чи здатні українські компанії зробити свій аналог за менші гроші?

Війна на Донбасі дала поштовх розвитку інноваційної галузі виробництва БПЛА-комплексів. Зараз в Україні на цьому ринку працює більше ніж 10 компаній. Одна з таких – компанія Skyeton. У комплексі ACS-3 її виробництва немає ударної складової, але вона і не потрібна – завдання перед БПЛА виробник ставить інші.

Комплекс ACS-3, виробник – компанія Skyeton
Комплекс ACS-3, виробник – компанія Skyeton

«Це – безпілотний авіаційний комплекс тактичного класу, який дозволяє літати майже добу на одній заправці. Дозволяє виконувати завдання передачі онлайн-відео до 120 кілометрів дальності і в режимі фотозйомки до 250 кілометрів», – пояснює директор компанії Skyeton Микола Топтун.

Саме цей безпілотник місяць тому збирав для Міноборони дані про наслідки вибухів на складах боєприпасів в Ічні. Ще раніше – у 2016-му і взимку 2018 року – він пройшов необхідні випробування.

«Ні, ми контракт досі не підписали. Чому? Складне запитання, його, напевно, потрібно Міністерству оборони поставити, а не мені. Все, що було необхідно з нашого боку, – ми зробили, навіть більше», – продовжує директор Skyeton. Зараз компанія орієнтується на закордонних покупців.

БПЛА PD-1

Ще один «птах» іншого виробника «Укрспецсистемс» – в українській армії з 2015 року. Його навіть показали на цьогорічному параді на честь Дня Незалежності України.

«Чим ми можемо бути незадоволені? Обсяги! Потреба в таких апаратах в багато разів більша, ніж те, що вони зараз закуповують», – пояснює технічний директор «Укрспецсистемс» Олександр Чендеков.

БПЛА PD-1 – із сучасних розробок хоч і найбільший у ЗСУ, але також не призначений безпосередньо для атаки противника.

Олександр Чендеков, технічний директор «Укрспецсистемс»
Олександр Чендеков, технічний директор «Укрспецсистемс»

«Теоретично його можна зробити ударним – питання ефективності. Для того, щоб він став ефективним ударним, повинен з’явитися боєприпас легкий і точний, на озброєнні таких боєприпасів немає. Системної роботи для створення таких боєприпасів немає, є проекти», – продовжує технічний директор «Укрспецсистемс» Олександр Чендеков.

«Горлиця»

Для виконання подальших робіт необхідне фінансування
«ДП Антонов»

Найбільш близький, хоч і умовно, до турецького Bayraktar TB2, проект державного підприємства «Антонов» – «Горлиця». Він менш габаритний і більш швидкісний. За задумом, повинен долати не такі великі відстані і висоти. Рік тому модель вперше піднялась у небо. З того часу на заводі провели і інші випробування, повідомили в компанії на запит Донбас.Реалії.

АН-БК-1 «Горлиця»
АН-БК-1 «Горлиця»

«Отримано перші результати по зльоту, посадці, довжині розбігу і пробігу, швидкості зльоту і посадки, стійкості і керованості тощо. Ці етапи були здійснені коштом ДП «Антонов». Для виконання подальших робіт необхідно підписання контракту з замовником та отримання відповідного фінансування», – мовиться у відповіді держпідприємства на запит Радіо Свобода.

Це приблизно п’ята частина від нашого бюджету – експерт

Скільки коштуватиме Україні турецький БПЛА, залишається загадкою. Експерти називали Донбас.Реалії різні цифри – навіть до 70 мільйонів доларів. Один комплекс складається з шести літаків і двох станцій наземного керування.

Bayraktar ТВ2 виробництва турецької компанії Baykar Makina
Bayraktar ТВ2 виробництва турецької компанії Baykar Makina

«Вартість даного комплексу, просто за аналогією з усіма іншими комплексами, – це приблизно п’ята частина нашого бюджету, який ми витратимо на закупівлю озброєння. Це не те, що ми можемо купити собі як «витратник», – стверджує президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки Вадим Кодачигов.

Робота з летальним безпілотником дасть нову віху для ЗСУ
Натан Хазін

Технічний директор «Укрспецсистемс» Олександр Чендеков до цього додає: український виробник також міг би взятися за будівництво такого комплексу.

«Якщо дати ці гроші українському виробнику, насправді, крім «Антонова», ніхто не висловився, – то ми б отримали такий комплекс, я думаю, років через два на випробування і, напевно, роки через три-чотири – в експлуатацію. Але чи компенсується це ціною – я не готовий відповідати», – каже технічний директор «Укрспецсистемс» Олександр Чендеков.

Вадим Кодачигов, голова Асоціації виробників озброєння і військової техніки України
Вадим Кодачигов, голова Асоціації виробників озброєння і військової техніки України

Але вже сама купівля турецького БПЛА, впевнені деякі українські розробники, повинна стати поштовхом для створення власного такого комплексу.

«Робота з летальним безпілотником в цілому дасть нову віху для Збройних сил України, дасть нову віху для технічного прогресу в країні. Уявіть собі, що до сьогоднішнього дня у нас таких технологій не було», – переконаний екс-радник начальника Генштабу ЗСУ Натан Хазін.

Чи стануть у пригоді такі технології на Донбасі і чи можна дорогий турецький БПЛА вважати першочерговою потребою ЗСУ – запитання без відповіді, щонайменше до прибуття комплексу в Україну.

ДИВІТЬСЯ ПОВНУ ВЕРСІЮ ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

XS
SM
MD
LG