Доступність посилання

ТОП новини

«Росспівробітництво» та бойовики на Донбасі: що їх пов’язує?


Акція праворадикальних активістів біля «Росспівробітництва» у Києві. 18 лютого 2018 року
Акція праворадикальних активістів біля «Росспівробітництва» у Києві. 18 лютого 2018 року

Російський культурний центр у Києві атакували представники відразу декількох націоналістичних організацій. Учасники погромів звинувачують представництво Росії у пропаганді, шпигунстві та фінансуванні бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР». Більш того, активісти ідентифікували людей, які до війни були тут регулярними гостями, а з початком бойових дій на сході України вирушили на Донбас. Донбас.Реалії розбиралися, яким чином орган виконавчої влади Росії під назвою «Росспівробітництво» працює в Україні і які завдання виконує.

Одразу кілька націоналістичних організацій напередодні роковин наймасовіших розстрілів на Майдані повстали проти російського культурного центру в Києві. «Росспівробітництво» вони вважають локомотивом так званої «російської весни» і війни на Донбасі.

Cамі «сепари» кажуть: «так, це наша структура». Вони всі були в «Росспівробітництві»
Євген Карась

«Бойовики, найбільш одіозні з Києва, які мені відомі, скажімо, це угрупування «Вірне козацтво», «Опір», – частина воює на Донбасі на боці сепаратистів й досі. Cамі «сепари» кажуть: «так, це наша структура». Вони всі були в «Росспівробітництві»: вони там сиділи, фоткались, проводили заходи», – розповідає лідер праворадикальної організації «С14», яка брала участь у погромі офісу «Росспівробітництва», Євген Карась.

Історія Селіванова: «козаки» і бойовики

На одній із фотографій, яку активісти принесли до офісу російського центру, зображений Олексій Селіванов із групою людей саме в офісі «Росспівробітництва». До війни Селіванов був помічником міністра оборони України Павла Лебедєва та отаманом «Вірного козацтва». Організація, зокрема, займалася вихованням школярів у дусі «великодержавного» патріотизму.

Фото, яке учасники організації «С14» взяли з собою під час штурму офісу «Росспівробітництва». Селіванов – під номером «1»
Фото, яке учасники організації «С14» взяли з собою під час штурму офісу «Росспівробітництва». Селіванов – під номером «1»

У 2014 році Селіванов вирушив на Донбас. У Луганську він і зараз називає себе «козаком», а ще співробітником так званого «МВС» угруповання «ЛНР».

«Люди відвоювали хто де, частина «вірних козаків» має «медаль за оборону Слов’янська», частина козаків воює сьогодні», – розкриває подробиці про членів організації «Вірне козацтво» в інтерв’ю сепаратистським каналам Селіванов.

Один із найвідоміших «козаків» – Андрій Савельєв. На YouTube досі є відео 2012 року, де йому всього чотирнадцять. Він розповідає, як у центрі Києва в бійці з націоналістами відвоював російський прапор. За це тодішній посол Росії в Україні Михайло Зурабов нагородив школяра планшетом від Путіна.

У 2014 році Савельєв узяв позивний «Вандал» і вирушив на Донбас.

Андрій Савельєв був в російських гуманітарних структурах, а потім взяв до рук зброю
Євген Карась

«Те, що вони роблять з українськими дітьми, добром не закінчиться – ми бачимо це на прикладі Андрія Савельєва. Це підліток, який був в цих російських гуманітарних структурах, а потім взяв до рук зброю. Він був одним з 53 перших «стрєлковців» (від прізвища Стрєлков – ред.), які захоплювали Слов’янськ», – каже лідер праворадикальної організації «С14» Євген Карась.

«В умовах України це в чистому вигляді підривна організація» – Пономарьов

На тому самому знімку в київському офісі «Росспівробітництва» є й інші одіозні фігури. Багато з тих, хто приходив сюди до війни, після її початку опинилися на Донбасі. Це визнав так званий міліціонер угруповання «ЛНР» Селіванов.

Так, ми намагалися приходити на ці заходи, виставки, концерти. А куди ще було приходити російським людям?
Олексій Селіванов

«Так, ми намагалися приходити на ці заходи, виставки, концерти. А куди ще було приходити російським людям? Якби «Росспівробітництво» реально впливало на суспільство України, то Майдан би не стався», – заявив Олексій Селіванов одному з просепаратистських видань після останніх погромів в офісі організації.

«Росспівробітництво» працює в понад 80 країнах світу. Офіційно це федеральне агентство займається просуванням російської культури, підтримкою російської мови та співвітчизників за кордоном.

Активісти правих організацій провели акцію в Російському центрі науки та культури у Києві і розмалювали там стіни
Активісти правих організацій провели акцію в Російському центрі науки та культури у Києві і розмалювали там стіни

«По всьому світу ця організація виконує функції радше пропагандистські. Вона займається тим, що працює з російськомовними, пояснюючи, який хороший Путін, яку правильну політику проводить Росія і, відповідно, вербує на свій бік. В умовах України це в чистому вигляді підривна організація», – вважає колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов.

«Росспівробітництво» у Києві та Український центр в Москві

Російський МЗС через погроми направив українським колегам ноту протесту. В Адміністрації президента України напад засудили. Весь тиждень Донбас.Реалії намагалися домовитися про інтерв’ю з представниками російського центру в Києві. Але в підсумку так його і не отримали.

Захищати Україну потрібно на лінії зіткнення, а не в Києві біля центру «Росспівробітництва»
Віктор Мироненко

«Я напружився, я очікував, що це може спровокувати приблизно таких же людей тут, у Москві. Те, що сталося, – як воно відповідає інтересам України? Та ніяк. Захищати Україну потрібно на лінії зіткнення, там, де українські військові захищають територіальну цілісність своєї країни, а в Києві біля центру «Росспівробітництва», на мою думку, захищати інтереси України не треба. Захищаються якісь інші інтереси, приватні», – переконаний керівник Центру українських досліджень Інституту Європи Віктор Мироненко.

Віктор Мироненко, керівник Центру українських досліджень Інституту Європи
Віктор Мироненко, керівник Центру українських досліджень Інституту Європи

Історик Віктор Мироненко – українець, живе в Москві і вже майже 8 років в Українському культурному центрі проводить бесіди про минуле і майбутнє України. Як і «Росспівробітництво» в Києві, український центр на Арбаті вже пережив кілька нападів, але продовжує працювати.

«В Москві і в Росії, напевно, залишився єдиний центр на сьогоднішній день, де люди цікавляться українською культурою, історією – просто українці, які працюють в Москві, можуть задовольнити якісь свої потреби», – продовжує історик.

СБУ проти «Росспівробітництва»

Гуманітарна сфера і культурна сфера – місце такої ж агресії, як і поле бою на лінії зіткнення на Донбасі
Євген Магда

Долю київського офісу «Росспівробітництва» вирішить спільна робоча група РНБО і СБУ – про це заявили в Службі безпеки України. Але політолог Євген Магда впевнений: заборона на роботу представництва Росії в Києві стане приводом закрити й український центр в Москві. Тому він пропонує не забороняти, а мінімізувати його вплив.

«Гуманітарна сфера і культурна сфера – місце такої ж агресії, як і поле бою на лінії зіткнення на Донбасі. Просто в гібридній війні війна йде за нашу свідомість, за наші мізки, а не лише за території», – каже політолог.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG