Доступність посилання

ТОП новини

COVID-19 і окупований Донецьк: як працюють магазини, ресторани, кінотеатри, ринки і аптеки?


Окупований Донецьк
Окупований Донецьк

Журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» вирішили перевірити, як проходить карантин у зв'язку з COVID-19 в окупованому Донецьку та які обмеження там діють? Як працюють магазини, ресторани, кінотеатри, ринки і аптеки?

Центр Донецька: що думають місцеві про пандемію?

Ось уже понад два тижні як у Києві оголошений карантин. Людей в місті небагато, більшість пересувається в масках. Попри те, що в окупації теж діє карантин, вулиці Донецька виглядають зовсім інакше: місцеві жителі продовжують жити у звичному ритмі, часто ігноруючи засоби захисту.

Невелика істерія є в головах донеччан, чимало людей скуповують в магазинах товари першої необхідності

«Будній день, ось вам вулиця Університетська – одна з центральних вулиць міста. Людей в масках у місті не видно. Кафе відчинені, в магазинах продавців зобов’язали одягати марлеві пов’язки і містом ходять чутки, що скоро закриють салони краси. Звісно, невелика істерія є в головах донеччан, чимало людей скуповують в магазинах товари першої необхідності», – коментує місцевий житель.

Місцеві жителі продовжують жити у звичному ритмі
Місцеві жителі продовжують жити у звичному ритмі

Судячи з відео, в магазинах Донецька продуктів наразі вдосталь. Утім, на відміну від Києва, не лише покупці ходять без масок, а й продавці працюють без них. Загалом, попри карантин, магазини працюють у звичайному режимі.

«Донбас Реалії» запитали у перехожих на вулицях Донецька, чи мають вони якісь побоювання через коронавірус?

«Десь в глибині душі все-таки є. А так, по-моєму, немає. Мені здається, все це роздуто», – відповіла жінка.

«Мені здається, все це роздуто»
«Мені здається, все це роздуто»

«Ой, та я в принципі дома сиджу. А так, ну що... Від нього ховайся – не ховайся, як вийде, так і буде», – каже донеччанин.

Я не обмежую себе від громадськості, а просто мию частіше руки

«Мені багато хто говорив, що коронавірус передається через торкання, тому я не обмежую себе від громадськості, а просто мию частіше руки з милом», – зазначив чоловік.

«Що буде, те й буде. Які можуть бути побоювання? Від цього нічого не допоможе – ні маска, нічого. Якщо судилося – значить все, фінал», – каже літній чоловік.

«Якщо судилося – значить все, фінал»
«Якщо судилося – значить все, фінал»
Антисептиків зараз немає, масок – теж


«Антисептиків зараз немає, масок – теж. Руки часто миємо. Переважно вдома сидимо», – каже донеччанка.

На вулицях Донецька всі ці дні досить багатолюдно. Принаймні в центрі міста народу візуально більше, ніж в Києві.

На вулицях Донецька всі ці дні досить багатолюдно
На вулицях Донецька всі ці дні досить багатолюдно

Супермаркети Донецька працюють: гречки немає

Місцеві продавці та покупці кажуть: усього наразі вистачає, товари з Росії поки надходять без перебоїв.

Дефіциту туалетного паперу немає. Макаронів повно. Гречки немає

«Я приїхав до одного з найбільших супермаркетів міста – «Молоко». Зараз подивимося, чи є дефіцит на гречку і туалетний папір. Дефіциту туалетного паперу немає. Дефіцит на крупи відсутній. Макаронів повно. Де гречка? Рис, перловка є... Гречки я не знаходжу... Гречки немає», – вказує на порожні полки місцевий житель.

Місцеві продавці та покупці кажуть: усього наразі вистачає
Місцеві продавці та покупці кажуть: усього наразі вистачає

Ринки Донецька: що продають?

Ринки Донецька, на відміну від київських, теж працюють.

«Ринок біля залізничного вокзалу – перевіримо, чи працює. У багатьох містах позакривали, але у нас працюють», – зазначає місцевий житель.

Місцевий ринок
Місцевий ринок

На базарах та ж проблема: продавці – без масок, покупці – теж. Придбати тут можна не тільки ковбасу чи крупи, а й одяг та господарчі товари – загалом усе, що і раніше.

Ажіотажу не спостерігається

«У мене маска є, спрей для рук дезінфікуючий, рукавички одноразові, – показує засоби захисту продавчиня. – Ви знаєте, ажіотажу, можна сказати, не спостерігається. Може купують на одну-дві одиниці товарів більше, щоб просто зайвий раз нікуди не виходити».

«Ажіотажу, можна сказати, не спостерігається»
«Ажіотажу, можна сказати, не спостерігається»

«Та ні, я більше норми продуктів не закуповую. Як завжди купували, так і зараз купуємо», – підтверджує відвідувач ринку.

Аптеки Донецька: масок, дезінфекторів і термометрів немає

В аптеках Донецька та ж проблема, що і в інших містах – відсутність медичних масок та антисептиків. Також донеччани жаліються на брак термометрів і парацетамолу.

«– Скажіть, а маски є?

– Немає, поки немає. Антисептики є, маски ми очікуємо поки. Аптеки забезпечені усіма протизастудними препаратами. Все є в наявності», – каже продавчиня аптеки.

Також варто зазначити, що не в усіх аптеках самі провізори вдягають маски.

Ось «саліцилку» сьогодні Москва передала, перекис водню, серветки – будемо обробляти руки

«А ви знаєте, у мене вдома все є. Я тільки купила календулу і саліцилову кислоту. Ось «саліцилку» сьогодні Москва передала, перекис водню, серветки – будемо обробляти руки. У мене вже дещо було, я додала спиртику і все», – розповідає жителька Донецька.

«Ось «саліцилку» сьогодні Москва передала»
«Ось «саліцилку» сьогодні Москва передала»
Масок немає, з парацетамолом дефіцит, також відсутні термометри

«В яку б аптеку міста я не заїжджав, масок немає, з парацетамолом дефіцит, також відсутні термометри, тому що термометри в обов’язковому порядку потрібно кожній дитині давати в дитячий садок. І дезінфектори всі розібрали, ось ці ось маленькі, щоб руки дезінфікувати. Масок ніде немає», – констатує місцевий житель.

Міський транспорт

У Києві потрапити у громадський транспорт можна тільки за спецперепустками. Також поліція контролює кількість пасажирів – дозволено не більше від половини посадочних місць автобуса чи тролейбуса. Тим часом у Донецьку нічого не змінилося.

Громадський транспорт у Донецьку теж працює як зазвичай
Громадський транспорт у Донецьку теж працює як зазвичай

«А у нас ось так: під’їжджає маршрутка – і туди скільки є людей на зупинці, стільки і вантажиться. Ніхто не контролює цей процес, жодних заборон у нас немає. Скільки влізло – стільки й поїхало», – розповідає житель із Донецька.

Чи помічають жителі Донецька проблеми з транспортом?

«Я не спостерігала. Я лише помітила одну приємну несподіванку: висить листівочка з попередженням про те, що потрібно мити руки, не можна торкатися рота, носа, не вживати продукти харчування в транспорті. Транспорт ходить, по-моєму, нормально», – каже жінка.

Маска – це моя ініціатива. Таке відчуття, що людям просто байдуже

«Маска – це моя ініціатива. Їх, щоправда, немає, але я якось знайшов. Таке відчуття, що людям просто байдуже – радіють життю, ніхто нічого не боїться. Я думаю, це погано, звичайно. Більше запобіжних заходів потрібно», – відповів житель Донецька.

«Таке відчуття, що людям просто байдуже»
«Таке відчуття, що людям просто байдуже»

Кафе і ресторани Донецька, «ДонМак» – хто і як працює?

На підконтрольній Україні території кафе і ресторани зачинені, працює лише опція – доставка.

У Донецьку заклад швидкого харчування «ДонМак», який колись був «Макдональдсом», працює у звичному режимі.

«На літньому майданчику – нікого, тому що холодно. Але «ДонМак» працює. І до того ж, працюють вони всередині без масок. Взагалі у нас зобов’язали працювати в масках чимало установ. Утім, «ДонМак» хоч і з їжею працюють, але без масок», – зазначає місцевий житель.

«ДонМак», який колись був «Макдональдсом», працює у звичному режимі
«ДонМак», який колись був «Макдональдсом», працює у звичному режимі

Інші кафе міста також не зачиняли своїх дверей.

«Юзівська пивоварня» працює. Ось ще кафе: музика грає, все працює. Можна зайти – перекусити. Навіть ціни виставлені. Ось ще одна кафешка, від якої активно пахне шашликом. Кафе у Донецьку функціонують усі», – констатує житель окупованого Донецька.

Кафк і ресторани працюють у звичному режимі
Кафк і ресторани працюють у звичному режимі

У вихідні дні, 28 і 29 березня, кафе і ресторани зобов’язали працювати до 15:00. У будні дні – у звичайному режимі.

Чи є паніка у донеччан?

– «Чи відвідуєте ви зараз кафе, торгові центри, магазини?

– Ну, в принципі, так, – відповів чоловік.

«Ставлюся до цього коронавірусу без фанатизму»
«Ставлюся до цього коронавірусу без фанатизму»

– Не хвилюєтеся через інфекцію?

– Якщо чесно – особливо ні. Профілактику, звісно, роблю, як будь-яка нормальна розсудлива людина. Але якось особливо піддаватися паніці – немає такого. Тобто ставлюся до цього коронавірусу без фанатизму, скажімо так».

Вдома сидимо, бо карантин все-таки

«Вдома сидимо, бо карантин все-таки. Якщо про це говорять по телевізору, в громадських місцях, треба остерігатися, треба себе берегти», – зазначила жителька Донецька.

«Вдома сидимо, бо карантин все-таки»
«Вдома сидимо, бо карантин все-таки»

Скільки людей захворіло на Донбасі?

Згідно з даними Східної правозахисної групи, на окупованій частині Луганської області з 16 до 23 березня в лікарні з підозрою на пневмонію потрапили 63 людини, на непідконтрольній Україні частині Донеччини – 81. Самоізоляцію тих, у кого діагноз «пневмонія» підтверджений, контролює так зване «МГБ».

В українського Міноборони є дані, що в Луганську з підозрою на COVID-19 померло дев’ять осіб. Втім, будь-яку не надто приємну інформацію про коронавірус в угрупованнях приховують.

Як працюють торгові центри Донецька?

«Торговий центр «Донецьк-Сіті» працює. Тут розташовані кафе, льодовий каток, купа магазинів одягу та продуктовий супермаркет «Парус». Біля торгового центру досить велика кількість машин – практично вся парковка забита, незважаючи на те, що у них є ще й підземний паркінг на чотири поверхи», – розповідає місцевий житель.

Торговий центр «Донецьк-Сіті»
Торговий центр «Донецьк-Сіті»
Буде ще гірше, якщо ми зачинимо торгові центри. Наші жителі бажають якогось різноманіття

«Буде ще гірше, якщо ми зачинимо торгові центри. В такі центри і так мало людей ходить. Тому ми бажаємо, щоб інфраструктура міста працювала на повну. Тобто люди економічно можуть постраждати, також наші жителі бажають якогось різноманіття», – пояснює відвідувач торгового центру.

«Я не боюся, запобіжних заходів дотримуюся. Ходимо в масках, дезінфекція рук, ось дитина в громадському транспорті з маскою їздить, ми теж маски одягаємо. У лікарні були – теж в масках і бахілах, тому нічого страшного», – кажуть жінки.

«Я не боюся, запобіжних заходів дотримуюся»
«Я не боюся, запобіжних заходів дотримуюся»

«Ніяких у мене побоювань, все життя був грип, все життя ми якось лікувалися і, слава Богу, досі живі», – додала жінка.

Чи працюють кінотеатри і «Донбас опера»?

Варто зазначити, що на окупованих територіях потроху все ж почали вводити обмеження. З 23 березня у Донецьку закрили театри, кіно і філармонію. Також в угрупованнях «ЛНР» та «ДНР» заборонили культурно-розважальні заходи.

«Донбас опера» у Донецьку
«Донбас опера» у Донецьку

«Кінотеатр «Зірочка» не працює. Ось – оголошення. Театр опери та балету «Донбас опера» – зачинений і також не працює через коронавірус», – каже місцевий житель.

Школи зараз у Донецьку не працюють, але не через коронавірус, зараз у Донецьку – планові весняні канікули.

Парк Щербакова

Утім, у Донецьку є місця, де майже порожньо – це парк Щербакова.

«Це, напевно, найулюбленіший парк містян. Тут проходять всі концерти міста. Попри те, що будній день, я ще не зустрів жодної людини. Парк повністю порожній, навіть тутешні дитячі майданчики порожні», – каже житель Донецька.

Парк Щербакова
Парк Щербакова

Порожні дитячі майданчики і в Києві, але користуватися ними, на відміну від Донецька, у столиці офіційно заборонено.

Автовокзал Південний: куди можна поїхати з Донецька?

На окупованих територіях транспортне сполучення не обмежене.

На окупованих територіях транспортне сполучення не обмежене
На окупованих територіях транспортне сполучення не обмежене
Щодо кількості пасажирів, які сідають в автобус, обмежень на цей час ніяких немає

«З автовокзалу «Південний» раніше можна було виїхати в багатьох напрямках, в різні міста. На даний момент я перед собою бачу автобуси Донецьк-Єнакієве, Донецьк-Харцизськ – внутрішні рейси. Щодо кількості пасажирів, які сідають в автобус, обмежень на цей час ніяких немає, тобто «зелене світло», – каже житель Донецька.

Ходять автобуси і в Росію, хоча 18 березня Російська Федерація заборонила в’їзд жителям окупованих територій, які не мають російського паспорта. Але через кілька днів кордон знову відкрили.

Ось як напередодні виглядав один з пунктів пропуску: фури стоять в черзі
Ось як напередодні виглядав один з пунктів пропуску: фури стоять в черзі

«– В гості їдемо, відпочивати, – каже жінка, яка очікує автобус.

– Те, що Росія відкрила кордон – як ви ставитеся?

– Напевно, в якійсь мірі це визнання нас, як «республіки» або як жителів «республіки». Тут і плюси, і мінуси є. Мінуси в тому плані, що Росія – набагато ширша країна, ніж Україна, і людей більше повертається з тієї ж Іспанії чи Італії. Тому велика ймовірність заразитися».

«Мінуси в тому плані, що Росія – набагато ширша країна, ніж Україна, і людей більше повертається з тих же Іспанії чи Італії»
«Мінуси в тому плані, що Росія – набагато ширша країна, ніж Україна, і людей більше повертається з тих же Іспанії чи Італії»

«– Ситуація з коронавірусом не завадила чи не вплинула на ваші плани?

– Коронавірус не сильніший від грипу. Все нормально», – каже літній чоловік, який чекає на автобус.

«Донецькі люди загартовані. Шахтарі – народ загартований», – кажуть донеччани.

«Донецькі люди загартовані»
«Донецькі люди загартовані»

Ситуація на кордоні з Росією

КПВВ через лінію розмежування з 22 березня закриті. В українській прикордонній службі кажуть, що за критично важливих обставин готові пропускати окремих людей. Але угруповання «ЛНР» та «ДНР» обмежили будь-яке пересування.

У той час як в Україні і Росії кількість випадків COVID-19 йде вже на сотні, підконтрольні Російській Федерації «адміністрації» на окупованій частині Донбасу інформацію замовчують. Тому неможливо з’ясувати, кількість хворих там приховують, коронавірус не можуть діагностувати через відсутність тест-систем чи випадків заражень дійсно немає.

Чи вплине відсутність карантину на окупованій частині Донбасу на поширення вірусу?

Як відсутність карантину та інших профілактичних заходів з боку угруповань «ЛНР» та «ДНР» може вплинути на поширення коронавірусу в окупації? Про це ми запитали завідувачку відділом вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Аллу Мироненко:

Якщо вірус вже з’явився у людській популяції, то інфікування – питання часу

– Слід розуміти, якщо вірус вже з’явився у людській популяції, передається від людини до людини, то інфікування – це вже питання часу. Але якщо інфікується і тяжко захворіє велика кількість людей, то неможливо всім надати кваліфіковану та якісну медичну допомогу. Якщо це розтягнуто в часі, то з цим ще якось можна впоратись.

Алла Мироненко
Алла Мироненко

Карантин – саме для того, щоб якщо і захворіють люди, то не всі одночасно. Інакше це буде катастрофа. Збільшення кількості хворих означає і вищий відсоток летальних випадків, тому що всім одночасно надати кваліфіковану допомогу буде неможливо.

Якщо там буде катастрофічна ситуація, вони будуть намагатися лікуватися на підконтрольній Україні території

– Чи можна вже зараз спрогнозувати розвиток ситуації на непідконтрольній Україні території? Наскільки серйозна загроза?

– Небезпека велика. Справа в тому, чим це закінчиться для підконтрольної території. Якщо там буде катастрофічна ситуація, то вони почнуть намагатися виїжджати і лікуватися на підконтрольній Україні території. Треба бути законодавчо і організаційно до цього готовими. Що ми будемо робити – треба вирішувати, – резюмувала Алла Мироненко.

Перше підтверджене інфікування в окупації

Поки таке враження, що багато людей в Донецьку не до кінця усвідомили небезпеку епідемії. І так само, як ще донедавна це було у Києві, продовжують жити своїм звичним життям.

«Місця масового скупчення молоді – бульвар Пушкіна. Тут зона, де можна посидіти в кафе – людей тут немало, судячи з кількості машин, хоча всього лише 18:30. Всі заклади працюють. Коронавірус, не бере донеччан», – констатує житель Донецька.

Окупований Донецьк продовжує жити звичним життям
Окупований Донецьк продовжує жити звичним життям

27 березня угруповання «ДНР» «заборонило» виїзд в Росію. Всіх, хто приїжджає з Російської Федерації, примусово відправляють на самоізоляцію. 28 березня перший випадок COVID-19 зафіксували в Луганську.

З 30 березня Росія повністю закриває кордон. Виняток – для жителів ОРДЛО, які отримали російські паспорти.

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

XS
SM
MD
LG