Доступність посилання

ТОП новини

Український віночок проти російського кокошника. Який справжній національний костюм Донбасу?


Українки-подружки. Єнакієво, 1924 рік
Українки-подружки. Єнакієво, 1924 рік

Вишиванка чи косоворотка? Віночок чи кокошник? На окупованій частині Донбасу намагаються нав’язати, що регіон нібито є російським: ось і днями там пройшов фестиваль народних мистецтв із сарафанами і кокошниками та під російський народний фольклор. Радіо Донбас.Реалії з’ясовувало, яким насправді є традиційне вбрання Донбасу.

В окупованому Донецьку провели етнофестиваль «Гостинний двір», на якому виступили самодіяльні колективи з окупованої частини Донеччини та ансамбль із Росії. Окрім виробів ручної роботи, на фестивалі були представлені традиційні російські вбрання: сарафани, косоворотки та кокошники, які продавалися, як традиційні українські віночки в довоєнні часи.

Етнофестиваль в окупованому Донецьку
Етнофестиваль в окупованому Донецьку

Чи є щось спільного з російським вбранням у традиційного одягу Донбасу? Через те, що Донеччина та Луганщина межують з Росією, деякі спільні риси у вбранні все ж таки є, але є вони і в інших прикордонних регіонах країни. Разом із тим, є російській елементи, яких на Донбасі ніколи не існувало в народному одязі.

Продаж кокошників в окупованому Донецьку
Продаж кокошників в окупованому Донецьку

Як і для будь-якого регіону України, для Донеччини і Луганщини традиційним вбранням є вишиванки. Їхній орнамент різниться в кожному регіоні, розповідає майстриня Мила Вишиванка. Так для Донеччини традиційними є сорочка на кокетці, тобто з відрізною верхньою частиною, каже майстриня.

«Сорочка-вишиванка шилася на кокетці, багато декорувалася червоно-чорними орнаментами з використанням мережки. Кофти – «юпки» – прикрашали різнобарвною тасьмою і мереживами. Спідниці шили широкі, з красивої фабричної вовняної тканини. Для обробки використовувалися стрічки, а нижній край підшивали «щіточкою», яка захищала край від протирання. Ошатний фартух прикрашали вишивкою, мережкою, мереживом і рюшами», – розповідає Мила.

Національне вбрання Донеччини
Національне вбрання Донеччини

​Що ж із головними уборами? Ніколи не бачили на українському Донбасі кокошників. Тут традиційними є очіпки, віночки і різні варіанти в’язання хусток.

Волосся туго скручували в «гугл», на неї надягалася «сіточка», і зверху надягали красиву хустку з вишивкою
Мила Вишиванка

«Волосся жінки туго скручували в «гугл», на неї надягалася «сіточка», і зверху надягали красиву хустку з вишивкою», – каже Мила.

А от чоловіки носили тунікоподібні сорочки. «Вишивкою прикрашалися манішка, стоячий широкий комір і нижній край рукавів», – пояснює майстриня.

Характерним елементом чоловічого костюма Донбаського регіону був короткий суконний жилет темних кольорів – «жильотка». Брюки шерстяні, вузького крою. Чоботи носили з високими твердими халявами – «пляшки». На голову одягали картуз – різновид кашкета. Але, як і в Центральній Україні, на Луганщині і Донеччині у кожному селі були свої сорочки і строї», – розповідає майстриня.

Також на Донбасі зустрічаються традиційні сорочки з брокарівською вишивкою, які можна зустріти і на Полтавщині, приклади такої вишивки можна побачити на старих світлинах Луганщини.

Від себе можу сказати, що Донбас – то Україна в мініатюр
Юлія Куліненко

«Від себе можу сказати, що Донбас – то Україна в мініатюрі, класичний міграційний регіон, – розповідає Юлія Куліненко, керівниця театру народної пісні «Дивина». – Тому в нас зустрічаються різні елементи національного одягу з різних регіонів – Слобожанщина, Полтавщина, Чернігівщина, тощо. Ми ж орієнтуємось на костюм Полтавщини».

Українки-подружки. Єнакієво, 1924 рік
Українки-подружки. Єнакієво, 1924 рік

Заселення земель в районі сучасного Донецька розпочато запорозькими козаками у 17-му столітті та донськими наприкінці 18-го століття, тому в традиційних костюмах можна зустріти і елементи російського вбрання, але прикрашеного українськими орнаментами.

Діалектологічна карта України із брошури Всеволода Ганцова «Діалектична класифікація українських говорів» 1923 року. Джерело: infodon.org.ua
Діалектологічна карта України із брошури Всеволода Ганцова «Діалектична класифікація українських говорів» 1923 року. Джерело: infodon.org.ua

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

НА ДОТИЧНУ ТЕМУ:

«Тотальна українізація почнеться зі Сходу» – Анжеліка Рудницька

Мене вразила «українськість» – етнолог про 1920-і роки на Донеччині

Потужна мережа ОУН діяла на Донбасі в роки Другої світової – історик

Історія багатійки Алчевської та її українського Донбасу в Російській імперії

Родина з Луганщини створює мультики для малят українською мовою

  • Зображення 16x9

    Дар'я Куренная

    Журналістка Радіо Донбас.Реалії. На Радіо Свобода – з 2016 року. Закінчила Донецький національний університет імені Василя Стуса. У ЗМІ – з 2004 року. До 2014 року працювала в донецьких медіа.

XS
SM
MD
LG