Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Ясинувата центром боротьби за «владу» між бойовиками?


Бойовики Олександр Ходаковський (ліворуч), Павло Губарєв (праворуч), Олександр Захарченко (в центрі)
Бойовики Олександр Ходаковський (ліворуч), Павло Губарєв (праворуч), Олександр Захарченко (в центрі)

Ясинувата – в минулому один з найбільших залізничних вузлів України. Зараз – це прифронтова територія, яка перебуває під контролем бойовиків угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним. Півтора року тому місцеві жителі підняли бунт проти нав’язаного їм «мера» Павла Губарєва. Чи стане Ясинувата вузлом нової кризи в окупації і чим живуть місцеві зараз – ексклюзивний репортаж програми «Донбас.Реалії».

Захоплене місто Ясинувата впритул розташоване до лінії фронту – усього в двадцяти кілометрах від окупованого Донецька. Але їхати сюди доводиться в об’їзд, з боку Макіївки, тому що коротший шлях надто небезпечний. За твердженням місцевих жителів, до таких населених пунктів, як Макіївка, Батман, подекуди долітає відлуння війни, проте в цілому вони вважають, що це більш-менш безпечний маршрут.

Ясинувата до війни – великий залізничний вузол

До війни Ясинувата була одним з найбільших залізничних вузлів України. Зараз тут курсують лише декілька приміських пасажирських поїздів. І один, як жартують місцеві, «міжнародний» – до Луганська.

«Залізна дорога працює. Ніби кажуть, що неповний робочий день, але працює», – розповідає місцева жителька.

Ясинувата, Донецька область
Ясинувата, Донецька область

До так званої «торгової блокади» через станцію «Ясинувата» залізницею йшли практично всі вантажі в сторону української столиці. Прифронтове місто було «ласим шматком» для угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним. Але тут були свої «господарі», зауважують експерти.

У кого зброя в руках, той і «влада». В даному випадку – у батальйону «Восток». Ясинувата традиційно входить до сфери впливу Ходаковського
Віталій Сизов

«Формально – це «ДНР», неформально – у кого зброя в руках, той і «влада». В даному випадку – у батальйону «Восток». Ясинувата традиційно входить до сфери впливу Ходаковського, «Патріотичних сил Донбасу», «польового командира», – каже аналітик «Донецького інституту інформації» Віталій Сизов​.

Бойовик Ходаковський не приховував, що обклав «даниною» кожен вагон з вугіллям і металом, що проходить через місто.

«Ми комерційні вантажі, які після першого «Мінська» почали курсувати між Україною, Горлівкою і Донецьком, обклали певним «митом», і всі гроші до копійки, які збиралися, йшли до ясинуватського «бюджету», – заявив Олександр Ходаковський в ефірі одного з телеканалів, підконтрольного бойовикам.

Такою «автономністю» були незадоволені в Донецьку. Але, як відібрати місто у «опозиційного» «польового командира», не знали. У 2016 році ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко вирішив розіграти хитру комбінацію: стравити двох своїх супротивників, Ходаковського і Губарєва.

У 2014 році Павло Губарєв став так званим «народним губернатором» Донецької області.

Пізніше був заарештований СБУ, але у травні того ж року його обміняли на полонених офіцерів «Альфи». У нову конфігурацію влади угруповання «ДНР» Губарєв не вписався, проте видав книгу мемуарів і активно критикував Захарченка.

Павло Губарєв
Павло Губарєв

Тим не менше, в Ясинуватій про Губарєва згадують неохоче. Дехто з жителів навіть не пам’ятає, хто він такий.

«Колись чула, але негарні речі про нього. Його сюди не пустили, тут мітингували проти нього – так, це було», – пригадує жителька Ясинуватої.

«Він хотів тут «мером» бути. Як би ж то. А йому не дали!», – розповідає місцевий житель.

В Губарєва не вийшло стати «мером» Ясинуватої. А угруповання «ДНР» отримало в місті першу масову акцію протесту. На ній Губарєву скандували «Їдь звідси» та висували претензії щодо того, чому його не було в Ясинуватій, коли там відбувалися бойові дії.

«Це, до речі, показало слабкість влади «ДНР», тому що вони не змогли його призначити. Його місцеві (зрозуміло, що з подачі Ходаковського) вигнали», – розповідає аналітик Віталій Сизов.

Загострення бойових дій

Стратегічно важливе місто залишилося під контролем батальйону бойовиків «Восток». Але вже навесні 2017 року залізничний трафік вантажів через станцію припинився. Заробітку в місцевих стало ще менше.

«Був найбільший вузол. А тепер, не знаю. Молодь йде звідти», – жаліється місцевий житель.

Пенсіонери теж скаржаться. І прислухаються до розкатів вибухів.
«Коли м'яко – значить це поруч. А коли «бум» і трясеться земля – це значить, б'є назад, сюди», – розповідає жителька Ясинуватої.

20 грудня, під час останнього загострення, житлові квартали Ясинуватої дуже постраждали від артилерійського обстрілу. Таких руйнувань тут не було вже два роки, розповідають місцеві жителі.

Наслідки артобстрілу в Ясинуватій
Наслідки артобстрілу в Ясинуватій

«Миттєво, відразу – спалах над десятим будинком. Такий яскравий! Ми в коридор вибігли. А потім почалося – балкон у нас завалило, а потім кухня, тому вже почали вискакувати хто в чому», – каже жителька Ясинуватої Лариса Іванівна.

Наслідки обстрілу в Ясинуватій
Наслідки обстрілу в Ясинуватій

Жінка продовжує: людей у місті стало набагато менше, так само зменшилась кількість машин.

Підконтрольна угрупованню «ДНР» Ясинувата опинилася між двох вогнів: поблизу лінії фронту і на вістрі конфлікту серед бойовиків. Місто-анклав Ходаковського може стати полігоном збройного протистояння, припускають аналітики.

«Він сподівається отримати владу, є озброєні люди, які його підтримують. І він може стати главою «військового путчу», – розповідає аналітик «Донецького інституту інформації» Віталій Сизов.

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG