Доступність посилання

ТОП новини

Арсенал «ЛДНР». Як виглядає «армія» бойовиків на п'ятому році війни


Ілюстративне фото. Виставка озброєння російських гібридних сил, яке було вилучене під час бойових дій на Донбасі
Ілюстративне фото. Виставка озброєння російських гібридних сил, яке було вилучене під час бойових дій на Донбасі

Російська преса опублікувала​ нові дані про військову техніку, яка є на озброєнні угруповань бойовиків «ЛНР» і «ДНР». Кількість отриманої від Росії техніки вражає. За підрахунками журналістів, у бойовиків – сотні танків, бронемашин і артилерійських установок. Але наскільки ці цифри відповідають дійсності? Що з себе представляють підтримувані Росією угруповання на п'ятому році війни? І до чого вони готуються? Відповіді – у матеріалі журналістів спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Так звані «збройні сили» угруповань «ЛНР» і «ДНР» складаються з першого і другого «армійських корпусів», які орудують в Донецькій і Луганській областях. За даними української розвідки, сьогодні їхня загальна чисельність досягла майже 35 тисяч осіб.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України стверджують: у керівному складі «корпусів» місцевих жителів немає вже давно.

Близько 750 кадрових офіцерів і генералів Збройних сил Росії обіймають керівні посади в угрупованнях «ЛНР» і «ДНР»
Вадим Скібіцький

«Близько 750 кадрових офіцерів і генералів Збройних сил Росії на сьогоднішній день обіймають керівні посади в першому та другому «армійських корпусах». Це найбільш важливі посади», – розповів у коментарі Радіо Свобода представник ГУР України Вадим Скібіцький.

Бойовики першого і другого «армійських корпусів» розділені на 9 «бригад», 5 окремих «полків», 14 «батальйонів», окремі «роти» і «батальйони територіальної оборони».

«Це звичайні «сухопутні з'єднання». Їхнє озброєння сформоване за прикладом радянської або російської армії», – каже експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Ігор Федик.

Озброєння бойовиків у цифрах

У військовій розвідці України підрахували: на озброєнні бойовиків зараз є 475 танків, майже тисяча (948) бойових броньованих машин, 762 артилерійські системи і понад 200 (208) реактивних систем залпового вогню. Таким чином кількість танків на озброєнні бойовиків перевищує аналогічні показники таких армій країн-членів НАТО, як Великобританія, Німеччина або Франція.

Озброєння бойовиків – дані української розвідки
Озброєння бойовиків – дані української розвідки

«Військова розвідка розглядає ці два «корпуси» як складову частину угруповання, яку Росія розгорнула на нашому Донецькому напрямку. Система управління пов'язана і безпосередньо замикається на Південному військовому окрузі – це по-перше. По-друге, все що стосується управління, підготовки, забезпечення і взагалі організації повсякденної діяльності – це все здійснюється з Південного військового округу», – пояснює представник ГУР України Вадим Скібіцький.

Хоча основу озброєння «армійських корпусів» угруповань «ЛДНР» становить ще радянська техніка, не рідкість на частково окупованих територіях і сучасне російське озброєння. За чотири роки війни волонтерське співтовариство InformNapalm зафіксувало на Донбасі 44 зразки російської техніки, які ніколи не були на озброєнні Збройних сил України.

Михайло Макарук
Михайло Макарук

«Перше – це так звана військова техніка масового вжитку. Сюди відносяться як військові тягачі, на кшталт новітніх КамАЗів «Мустанг», новітніх модифікацій «Уралів», туди ж відносяться БРТ-82. Другий кластер – це техніка, яка використовується тільки російськими військовослужбовцями. Яскравим прикладом є використання безпілотних літальних апаратів на кшталт «Гранат-1», «Гранат-2». Третій тип – це досить дорога і технологічна зброя, це вже комплекси РЕБ, комплекси розмінування. Тут ми говоримо про «Житель», «Свет-КУ», «Ртуть-БМ», комплекс «Борисоглебск», – каже спікер спільноти Informnapalm Михайло Макарук.

Росіяни серед бойовиків

В українській військовій прокуратурі заявляють, що кількість росіян в угрупованнях сягнула 11 тисяч, три з яких – це кадрові російські військові. Волонтери за час конфлікту ідентифікували представників понад 90 різних військових підрозділів Росії.

Ми фіксували частини ППО, морської піхоти, Військово-морського флоту, військ зв'язку, сухопутних військ, військ спеціального призначення, Головного управління розвідки
Михайло Макарук

«Це як окремі військові частини, так і з'єднання, а також окремі батальйонно-тактичні групи, які були сформовані на території Росії та були передислоковані на територію України. Ми фіксували від частин ППО, частин морської піхоти, Військово-морського флоту, військ зв'язку, сухопутних військ, військ спеціального призначення, Головного управління розвідки», – продовжує Михайло Макарук.

Раніше в СБУ заявляли, що їм відомо майже про дві сотні (195) тренувальних баз, де проходили підготовку бойовики: 54 з них – в Росії, 30 – на території окупованої Криму і 111 на підконтрольних угрупованням «ЛДНР» територіях. Представники військової розвідки заявляють, що зараз армійські корпуси посилено проводять навчання і готові до активних бойових дій.

Тренувальні бази, де проходили підготовку бойовики – дані української розвідки
Тренувальні бази, де проходили підготовку бойовики – дані української розвідки

«Їхній рівень достатньо високий. Є навчальні центри, полігони в кожній бригаді, в кожному полку, де постійно проходять заходи бойової підготовки. Це злагодження «взводів», «рот», проведення бойових стрільб танкових «підрозділів», артилерійських, підготовка снайперів», – каже представник ГУР України Вадим Скібіцький.

Експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Ігор Федик до цього додає: цього цілком може вистачити для наступу.

Ігор Федик, експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння
Ігор Федик, експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння

«І кількість особового складу, і кількість військової техніки та озброєння є достатньою для того, щоб щонайменше здійснювати наступ на якомусь конкретному напрямку. Все залежить від того, яка їм буде поступати команда: якщо буде поступати зверху команда підтримувати градус напруження – вони будуть підтримувати, якщо буде команда послабити – послаблять, якщо буде команда йти на прорив – вони підуть на прорив», – пояснює експерт.

Військові експерти не вірять, що «армійські корпуси» угруповань «ЛДНР» здатні на масштабні самостійні дії на передовій – тільки у зв'язці з регулярними підрозділами Росії.

«Вони самостійно довго існувати проти Збройних сил України не зможуть. Їх роль полягає в тому, щоб вступити в бій, вв'язати в бойові дії, знекровити, а все інше дороблять підготовлені для цього досить потужно сили, які є за кордоном – на території Російської Федерації», – зауважує колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

У 2018 році міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що на кордоні з Україною росіяни зосередили 77 тисяч військовослужбовців.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG