Доступність посилання

ТОП новини

«Нас на частини розривають»: Лукашенко натякає на можливий «український сценарій» у Білорусі на гроші Кремля


У Білорусі заговорили про «український сценарій повалення Лукашенка»
У Білорусі заговорили про «український сценарій повалення Лукашенка»

У сусідній Білорусі заговорили про так званий «український сценарій повалення Лукашенка». Російські політики традиційно звинувачують у цьому США, а ось сам білоруський президент натякає на Кремль. Як розпалюються пристрасті напередодні президентських виборів у Білорусі і чому Лукашенко не поспішає продовжувати договір про розміщення російських військових об’єктів на своїй території? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Таке складно було уявити ще кілька років тому. Білоруський президент Олександр Лукашенко звинувачує своїх кремлівських партнерів по «Союзній державі» у підтримці опозиції і ледь не в підготовці захоплення країни «за українським сценарієм».

Ви бачите, що нас на частини розривають!
Олександр Лукашенко

«На гроші російських олігархів вони до влади ведуть ось цю відморожену так звану радикальну опозицію в Білорусі!... Ви бачите, що нас на частини розривають! Єдина пострадянська країна, яка не бачила горя!», – обурюється президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

У Білорусі – розпал президентської кампанії. Вибори – менш ніж через два місяці. Білоруси шикуються в черги, щоб поставити підпис за висування альтернативних кандидатів. Влада реагує за звичкою – вкрай жорстко. На мітингу був заарештований опозиційний блогер Сергій Тіхановський нібито за напад на міліціонера.

Раніше Лукашенко дорікав в організації політичних протестів Заходу. Невже тепер «замовник» бунту в країні інший?

Під час мітингу в Мінську на підтримку опозиційних політиків на виборах президента Білорусі. Мінськ, 24 травня 2020 року
Під час мітингу в Мінську на підтримку опозиційних політиків на виборах президента Білорусі. Мінськ, 24 травня 2020 року

Спочатку парад на 9 травня у розпал пандемії коронавірусу – на противагу російському президенту Володимиру Путіну, який парад в Російській Федерації переніс. Тепер – звинувачення у фінансуванні опозиції. Але Кремль публічно реагувати на випади поки не поспішає.

Ніхто не може гарантувати, що в один конкретний момент російські «зелені чоловічки» не кинуться захищати білорусів
Павло Свєрдлов

«Це ж підозріло – те, що Путін і Пєсков ніяк взагалі не висловлюються про білоруські вибори, тобто ніби демонстративно їх ігнорують. Це може наводити на думки про те, що готується щось приховане і непублічне. Ніхто не може гарантувати, що в один конкретний момент російські «зелені чоловічки» не кинуться захищати білорусів від лідера, який ніби, як це може бути представлено, втратив адекватність, втратив зв’язок зі світом, загрожує своїй країні, в тому числі її російськомовному населенню», – коментує головний редактор «Єврорадіо» у Білорусі Павло Свєрдлов.

Павло Свєрдлов
Павло Свєрдлов

Потенційна військова загроза – ще одна улюблена передвиборча тема Олександра Лукашенка. Президент минулого тижня відправив білоруський уряд у відставку. Новий прем’єр Роман Головченко, ще донедавна голова військово-промислового комітету, демонструє президенту сучасну білоруську ракету.

«І він мені показав головку наведення. Слухайте, я як подивився, думаю: «Невже людина може це створити?». Адже він займався цим. І сьогодні будь-хто, хто зазіхне на нашу землю, розуміє, що ракета ця залітає в кватирку! Це високоточна зброя! Я ні в якому разі нікому зараз не погрожую! Ми ні на кого не збираємося нападати. Але ми маємо все, щоб захистити свою країну», – заявив Лукашенко.

Два військові об’єкти Російської Федерації на території Білорусі
Два військові об’єкти Російської Федерації на території Білорусі

Ще один драматичний сюжетний поворот потенційного білорусько-російського протистояння: невизначений статус двох військових об’єктів Російської Федерації на території республіки – радіолокаційної станції «Волга» в Ганцевичах і 43-го вузла зв’язку Військово-морського флоту Росії у Вілейці. 25-річний договір оренди цих баз закінчується вже на початку червня наступного року. А новий – Мінськ підписувати з Москвою поки не поспішає.

Відхід російських військ навіть у такому форматі з Білорусі – це може бути сприйнято як ляпас
Ігар Тишкевич

«Обидва ці військові об’єкти, з точки зору «великої держави», важливі стратегічно. Тому що РЛС в Ганцевичах відстежує пуски балістичних ракет по коридору від Білорусі-Польщі і в бік Британії. А вузол зв’язку в Вілейці підтримує зв’язок з підводними човнами не тільки в Атлантичному океані, але і в Індійському. Тут питання – політичної ваги, тому що для російського обивателя російська присутність, «Росія сильна», там і союзники – це дуже важливо. І відхід російських військ навіть у такому форматі з Білорусі – це, як би сказати, може бути сприйнято як ляпас», – пояснює експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Радіолокаційна станція «Волга» в Білорусі
Радіолокаційна станція «Волга» в Білорусі

А ще ж шість років тому партнери по «Союзній державі» обговорювали можливість створення під Мінськом повноцінної бази російських Військово-повітряних сил.

Тепер зберегти військову присутність Росії в Білорусі зможе тільки новий двосторонній протокол. Його, за умовами договору, треба ратифікувати за шість місяців до закінчення терміну оренди.

З огляду на вибори в Білорусі, займатися цими об’єктами ніхто не буде просто тому, що це політично токсично
Ігар Тишкевич

«З огляду на вибори в Білорусі, займатися цими об’єктами ніхто не буде просто тому, що це політично токсично. Далі, якщо подивитися, як розвиваються події в самій Білорусі в передвиборчій кампанії, чесно кажучи, хто б мені сказав років п’ять тому, що Лукашенко буде з гнівом називати своїх опонентів проросійськими кандидатами, я б плюнув в обличчя і розсміявся, але зараз так і відбувається», – коментує Ігар Тишкевич.

Ігар Тишкевич
Ігар Тишкевич

А ось в російській Держдумі впевнені: це США «шантажують» Лукашенка «майданом», щоб змусити воювати з Росією.

«Лукашенку, щоб вийти на вибори, потрібно домовитися з американцями. Американці, щоб з ними домовитися, завжди будуть використовувати «батіг і пряник». Їм потрібні будуть гарантії. Мовляв, ми ось цю молодіжну команду зараз зміцнимо зброєю, додамо туди диверсантів з того ж Києва і тебе просто зметемо! Тобто він до них прийде і скаже: «Я ваш, я готовий воювати з Росією», – каже депутат Держдуми Російської Федерації Євгеній Федоров.

Олександр Лукашенко і Володимир Путін
Олександр Лукашенко і Володимир Путін
Перевороту в країні не буде, «майдану» – тим більше!
Олександр Лукашенко

«В потрібний час, в потрібному місці ми приведемо всіх до тями. Перевороту в країні не буде, «майдану» – тим більше!» – заявив Лукашенко.

Останні місяці Лукашенко б’є всі рекорди популярності у ютубі. Його ексцентричні висловлювання розтягують на цитати. А ось дізнатися, як змінився його рейтинг всередині Білорусі, вже складніше. Тому що в країні немає незалежної соціології, наголошують експерти, та й права і свободи самих білорусів серйозно обмежені.

Жити в цій країні і кожен день виходити на вулицю і стикатися з дійсністю не так приємно, як дивитися на неї з боку
Павло Свєрдлов

«З боку дивитися, звичайно, цікаво дуже за тим, що відбувається в Білорусі. Але де-факто все-таки хочу розчарувати. Бо жити в цій країні і кожен день виходити на вулицю і стикатися з дійсністю не так приємно, як дивитися на неї з боку. Це все виливається в досить серйозне невдоволення. Люди готові виходити на вулиці, вони це активно демонструють. Поки що вони користуються легальними приводами», – каже Павло Свєрдлов.

Зараз Мінськ – головний майданчик для переговорів України і Росії щодо конфлікту на Донбасі, але пристрасті вирують. І так званий «український сценарій в Білорусі» – російський тиск, Майдан і навіть окупація частини території – став занадто часто згадуватися перед президентськими виборами.

«І деяким білорусам здається, що це десь далеко Україну зруйнували, йде війна – там, відрубали частину території!», – резюмував Лукашенко.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG