Доступність посилання

ТОП новини

Армія РФ прорвалась в Очеретиному, ЗСУ контратакували в Іванівському: що змінилось на східному фронті


Агресор не зможе обвалити оборону ЗСУ на захід від Авдіївки, проте має можливості захопити Часів Яр на Бахмутському напрямку, зазначають у американському Інституті вивчення війни
Агресор не зможе обвалити оборону ЗСУ на захід від Авдіївки, проте має можливості захопити Часів Яр на Бахмутському напрямку, зазначають у американському Інституті вивчення війни

Російські війська пришвидшили просування на захід від Авдіївки, мають наміри напівоточити Часів Яр та вже нібито окупували село Новомихайлівка на напрямку Курахового. Про головні тенденції східного фронту упродовж тижня розповідають Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Фронт за тиждень: де було найгарячіше

Аналіз зведень Генерального штабу ЗСУ свідчить про наступні тенденції:

  • Авдіївський напрямок агресор штурмував найбільше: 175 разів. Зокрема, щодня війська РФ атакували Очеретине; 5 днів штурмували Новокалинове (на північний схід від Очеретиного) і 1 день Соловйове (на південь від Очеретиного);
  • Новопавлівський напрямок (убік Покровська) став другим за кількістю штурмів на східному фронті: 155. Зокрема, щодня агресор атакував Новомихайлівку (близько 17 км на південний схід від Курахового); 6 днів ЗСУ відбивали штурми Урожайного (близько 30 км на захід від Вугледара);
  • Бахмутський напрямок війська РФ штурмували так само активно, як і Новопавлівський: 153 рази. Зокрема, упродовж 6 днів атакували Білогорівку на Луганщині; 6 днів штурмували Іванівське на південному фланзі Часового Яру; сам Часів Яр штурмували 2 дні й 4 дні район цього міста Новий; 6 днів атакували Верхньокам’янське (на схід від Сіверська); 5 днів штурмували Спірне (на південний схід від Сіверська);
  • Лиманський напрямок війська РФ атакували 117 разів. Зокрема, упродовж 7 днів штурмували Терни (на північний схід від Лимана); упродовж 4 днів Торське (близько 7 км на південь від Тернів) і район Серебрянського лісництва.

Тактичні зміни

Авдіївський напрямок

Відповідно до інформації проєкту DeepState, російським військам вдалося просунутися і зайняти більшу частину Очеретиного на північний захід від Авдіївки.

Проте, дві третини Очеретиного станом на 26 квітня перебувають під контролем ЗСУ, каже в ефірі Радіо Донбас Реалії Сергій Цехоцький, офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

«Ворог туди закидає завжди додаткові сили, саме – це 55-а окрема мотострілецька бригада РФ. Тобто людей у них не вистачає. Вони постійно кидають резерви», – сказав Цехоцький.

За його словами, агресор намагається до масштабного прибуття озброєння «захопити якнайбільше зруйнованої території».

Також у DeepState відзначили просування РФ у Новокалиновому та Соловйовому біля Очеретиного.

А в американському Інституті вивчення війни (ISW) припустили, що війська РФ захопили Новобахмутівку (на південь від Очеретиного) і вже звідти дійшли до центру Соловйового.

«Очеретине розташоване на висоті і надає вогневий і зоровий контроль всієї лінії оборони по річці Дурна. І підрозділи, які перебувають на цій лінії (у Семенівці, Уманському, Бердичах, Новобахмутівці) вже потрапляють у неприємні ситуації, – повідомив в ефірі Радіо Донбас Реалії Роман Погорілий, співзасновник та аналітик проєкту DeepState. – Якщо ворог займе висоту – у нього буде вогневий контроль низки населених пунктів (це й Керамік, і Новокалинове). Ворог буде цим користуватися і полювати на логістику».

Пришвидшення просування військ РФ на цьому напрямку відзначили і в розвідці Великої Британії.

«Російські сухопутні війська створили вузький виступ вглиб української території для входу в місто Очеретине, розташоване приблизно за 15 кілометрів на північ від центру Авдіївки. Після того, як російські війська взяли під контроль Авдіївку в середині лютого 2024 року, цей район залишається одним із основних районів російських операцій. Незважаючи на постійні великі втрати, дуже ймовірно, що російські війська здатні продовжувати обстріли українських позицій у цьому районі й узяти під контроль кілька невеликих населених пунктів», – заявили у розвідці.

Бахмутський напрямок

До 9 травня Кремль планує захопити Часів Яр, повідомив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу NBC.

Для атак на Часів Яр агресор використовує практично знищене сусіднє місто Бахмут, розповів в ефірі Радіо Донбас Реалії Дмитро Кожубенко, майор Нацгвардії України, офіцер секції планування бригади «Рубіж».

«Бахмут використовують як логістичний шлях, як місце для скупчення військової техніки, озброєнь і живої сили, боєкомплекту. Як місце для розташування командних пунктів. Це найбільш вигідне місце, звідки можна керувати військами на напрямках Іванівське – Богданівка – Часів Яр», – зауважив Кожубенко.

На цьому напрямку бійцям ЗСУ вдалося вибити війська РФ із позицій південніше Іванівського, зазначили у DeepState.

Ця ділянка є важливою з огляду на наміри окупантів взяти в напівоточення Часів Яр.

Детальніше ситуацію у Часовому Яру та тактику російських військ аналізуємо в матеріалі «Тактика, вразливості та сили РФ під Часовим Яром: чи отримає Путін місто до 9 травня».

Новопавлівський напрямок

Російським військам вдалося у результаті щоденних штурмів просунутися у Новомихайлівці на південь від Мар’їнки, розповіли у DeepState.

А російські пропагандисти вже оголосили про нібито повну окупацію села та подальші наміри оточити Вугледар.

Проте, Ярослав Чепурний, прес-офіцер 79-ї ОДШБр, спростував ці чутки.

«Ворог дійсно зараз вже перебуває у населеному пункті. Бої тривають безпосередньо в селі, а не тільки на околицях. Але те, що заявило російське командування про те, що російські війська захопили Новомихайлівку, то це не так. Частина населеного пункту – десь 15% – поки що контролюється нами і буде контролюватися надалі», – повідомив Чепурний 22 квітня.

Російським військам доведеться поповнювати атакуючі підрозділи на північний захід від Авдіївки, тобто вони будуть неспроможні підтримувати темп наступу, аби швидко просунутися далі на захід від лінії Бердичі – Семенівка – Уманське, припускають в ISW. «Російські війська, ймовірно, продовжуватимуть досягати тактичних успіхів на північний захід від Авдіївки, але ці успіхи навряд чи переростуть у значне в оперативному плані проникнення, не кажучи вже про те, щоб спричинити крах української оборони на захід від Авдіївки», –наголошують американські аналітики. У той самий час у ISW наголошують на можливостях військ РФ захопити Часів Яр, проте, не найближчим часом.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG