Доступність посилання

ТОП новини

Пенсія в окупації не приходить або заблокували карту: як зв’язатися з «Ощадбанком» та Пенсійним фондом


Переселенці у тимчасовому прихистку в Костянтинівці на Донеччині, листопад 2023 року
Переселенці у тимчасовому прихистку в Костянтинівці на Донеччині, листопад 2023 року

Припинення виплат, встановлення лімітів або повне блокування навіть чинних карт «Ощадбанку» – на такі проблеми в останні місяці побільшало скарг від жителів окупованих Росією українських територій, які отримують українські пенсії та інші соцвиплати.

«Ідентифікацію пройшла, але за квітень пенсію не отримала», – скаржиться у тематичній групі в соцмережі Анна, яка живе на окупованій з 2014-го року частині Донеччини.

«Які є шляхи розблокувати пенсійсну картку мами, яка проживає в Луганську? Чи можливо це зробити шляхом відеоконференції з «Ощадбанком» у Viber, WhatsApp, Telegram? – запитує Донбас Реалії підписниця у Viber.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розбиралися – чому люди часто не можуть отримати доступ до своїх грошей; що, крім відсутності ідентифікації, може стати причиною припинення виплат; та чи можна цьому зарадити дистанційно.

Проблеми з отриманням коштів у людей, що проживають в захоплених агресором населених пунктах, загалом можна розділити на 3 категорії:

  • Пенсійний фонд припинив нараховувати виплати, при цьому банківська картка «Ощаду» залишається чинною. Припинення нарахувань від ПФУ, як правило, відбувається тим, хто не знімав свої гроші 6 місяців поспіль і більше (а в окупації це можна зробити тільки через незаконних «обнальщиків»), а також – тим, хто не пройшов ідентифікацію (встановлення особи), яку проводить Пенсійний фонд України спільно з «Ощадбанком».
  • «Ощадбанк» блокує операції по картці (або встановлює ліміти), хоча на рахунок гроші з Пенсійного фонду надходять. Це пов'язано з різноманітними підозрами банку у незаконних платіжних операціях або просто тим, що з картки занадто довго не знімалися кошти.
  • У картки збіг термін дії, а держава його більше не подовжує. Нині до 30 вересня 2024-го продовжена дія карток, які «закінчилися» після 24 лютого 2022 року. Ті ж, термін дії яких збіг ще до повномасштабного вторгнення – більше не чинні, і єдиний вихід для власників цих карток – добиратися на вільну територію країни та перевипускати їх у відділенні.

Ідентифікація пенсіонерів: кого перевіряють і що робити, якщо не вклався у терміни?

Отже, детальніше про першу проблему: раз на пів року пенсіонери повинні проходити ідентифікацію особи у Пенсійному фонді. Певний час (в часи пандемії та на початку великого вторгнення) на це існував мораторій, однак зараз ідентифікація – обов’язкова для пенсіонерів, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2022-го року.

Відповідно до постанови українського уряду від 8 серпня 2024 року, ця категорія пенсіонерів мала пройти перевірку в ПФУ до кінця березня. І, хоча кінцевий термін вже минув, Пенсійний фонд продовжує приймати заяви і проводити перевірку, повідомили Донбас Реалії у ПФУ.

«Виплату пенсії внутрішньо переміщеним особам, які не пройшли фізичну ідентифікацію до 31.03.2023, буде відновлено після її проведення», – запевнила заступниця голови правління фонду Ірина Ковпашко.

Кошти тих, кому виплату призупинили, будуть накопичуватися у ПФУ, а після проходження ідентифікації – їх переведуть на рахунки пенсіонерів.

Читайте також: Виплати ВПО: що змінюється з 1 березня

Як пройти ідентифікацію в Пенсійному фонді з тимчасово окупованих територій?

Для жителів тимчасово окупованих територій запровадили механізм дистанційної ідентифікації. Це можна зробити одним з двох шляхів, підключивши сервіс VPN:

  • авторизуватися в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду за допомогою «Дія.Підпис»;
  • поспілкуватися зі співробітниками Пенсійного фонду за допомогою відеодзвінка. Для цього треба подати заявку на порталі електронних послуг ПФУ, і вам призначать дату й час.
Подати заявку на проведення відеоконференції можна на порталі електронних послуг ПФУ
Подати заявку на проведення відеоконференції можна на порталі електронних послуг ПФУ

У розділі «спосіб проведення відеоконференції» треба вказати – в якому застосунку ви маєте змогу спілкуватися з відео. Це може бути Skype, Zoom, Viber, Telegram або Google Meet. Важливо, що Viber і Telegram мають бути прив’язані до українських мобільних номерів.

Для запису на ідентифікацію треба внести свої дані на порталі ПФУ
Для запису на ідентифікацію треба внести свої дані на порталі ПФУ

Під час відеоконференції пенсіонера попросять показати український паспорт (внутрішній або закордонний) та відповісти на низку питань. В тому числі, про фактичне місце проживання.

ВПО, які повернулися на окуповані території, часто бояться зізнаватися в цьому під час ідентифікації у ПФУ або Ощадбанку
ВПО, які повернулися на окуповані території, часто бояться зізнаватися в цьому під час ідентифікації у ПФУ або Ощадбанку

Не секрет, що частина жителів окупації узяли російські паспорти і оформили російську пенсію. Оскільки перевірити громадянство та факт отримання пенсій від окупантів офіційно неможливо (немає обміну даними між органами окупаційної влади та Україною), вони продовжують отримувати й українські виплати. Хоча періодично й звучать ініціативи якимось чином це обмежити, практичних кроків держава в цьому напрямку не робила.

Чому «Ощад» встановлює «нульовий ліміт» по картці?

Ідентифікація особи Пенсійним фондом – не єдина причина того, що ви можете припинити отримувати гроші. Обмеження може встановити і банк.

«Ідентифікацію пройшов, пенсія на картку «Ощада» приходить, але банк встановив нульовий ліміт. На «гарячій лінії» фахівці кажуть, що треба особисто відвідати відділення банку, щоб зняти ліміт. А я перебуваю на непідконтрольній Україні території. Що робити?» – пише Дмитро в одній з тематичних груп в російській соцмережі.

У відповідь на запит Донбас Реалії в «Ощадбанку» посилаються на лист НБУ і пояснюють: «Якщо операції за рахунком не проводились протягом року та з метою уникнення незаконних платіжних операцій на тимчасово окупованих територіях, банки мають право встановлювати обмеження, ліміти та/або заборони на здійснення видаткових операцій».

Читайте також: Додому, під обстріли. Чому переселенці повертаються з евакуації?

Оскільки відділень та банкоматів українських банків на ТОТ немає, будь-яка спроба зняти кошти може бути розцінена «Ощадбанком» як незаконна.

Щоб зняти блокування й ліміти, банк вимагає особисто прийти у відділення з документами, щоб встановити особу. Але для жителів захоплених територій це неможливо. Тож для таких випадків, «Ощад» дозволив проводити цю ідентифікацію за допомогою відеодзвінка у Viber.

8 квітня проблему масового блокування карток українцям на ТОТ розглянули на засідання Координаційного штабу в Міністерстві реінтеграції.

«До Ощадбанку було передано вже близько 300 звернень ВПО щодо розблокування карток, які надійшли на гарячу лінію Мінреінтеграції 1548 та до громадської організації «Донбас СОС». По перших 59 зверненнях, які були передані Пенсійним фондом України на опрацювання, вже почала відбуватися відеоідентифікація для зняття лімітів», повідомили в Міністерстві.

Читайте також: «Нарахування пенсій зупинили»: що відбувається з соцвиплатами в окупації

Як розблокувати картку «Ощаду» дистанційно?

Цей спосіб може знадобитися як у випадку, якщо виникли проблеми з картою, так і у разі, якщо «Ощадбанк» вимагає пройти банківську ідентифікацію клієнта (це інша ідентифікація, а не та, про яку йшлося вище). Варто враховувати, що на окупованих теренах немає українського мобільного зв'язку, а тому є сенс говорити лише про такі операції в месенджерах та на сайті банку.

Донбас Реалії вже розказували, що спеціально для жителів захоплених Росією територій «Ощадбанк» запровадив можливість за допомогою WEB-дзвінка зв’язатися з оператором і налаштувати отримання СМС від банку на Viber. Алгоритм дій дивіться тут.

Пенсіонери, які живуть на ТОТ, можуть налаштувати отримання СМС від Ощадбанка на Вайбер
Пенсіонери, які живуть на ТОТ, можуть налаштувати отримання СМС від Ощадбанка на Вайбер

Наприкінці січня 2024-го «Ощад» відкрив можливість і телефонувати за допомогою Viber прямо з ноутбука або смартфона. Для цього треба виконати такі дії:

  • Встановити на комп’ютер або смартфон сервіс VPN (якщо цей месенджер у вашому регіоні заблоковано)
  • Набрати у вайбері комбінацію *333. Відповість бот «Софія», якій можна поставити певні питання. Якщо програма не знає на них відповідь – з’єднує зі співробітником банку.
Зв'язатися з Ощадбанком з окупованих територій можливо за допомогою месенджерів, прив'язаних до номерів українських мобільних операторів
Зв'язатися з Ощадбанком з окупованих територій можливо за допомогою месенджерів, прив'язаних до номерів українських мобільних операторів
  • Якщо ви вже налаштували отримання повідомлень від «Ощаду» на Viber, зателефонувати можна з того ж акаунта.
  • Зайти на сайт «Ощадбанку» в розділ «Зворотній зв’язок». Знайти значок Viber-дзвінок і натиснути на нього.

Місця на ТОТ, де пробивається український мобільний зв’язок

Попри те, що на окупованому Донбасі не працюють українські мобільні оператори, люди знаходять місця, куди дістає зв’язок з вільних територій. У Донецьку це – біля залізничного вокзалу та на Шахтарській площі, луганчани їздять на «Миколаївський поворот».

У соцмережах люди діляться "секретними місцями", де ловить український мобільний зв'язок
У соцмережах люди діляться "секретними місцями", де ловить український мобільний зв'язок

Такими «точками» діляться через «сарафанне радіо» або спеціальні групи в соцмережах. Деякі місця захопили нелегальні ділки й облаштували платні «пункти зв’язку».

В деяких місцях доводиться платити "нелегалам" за дзвінки на українські мобільні номери
В деяких місцях доводиться платити "нелегалам" за дзвінки на українські мобільні номери

Часто там же пропонують і послуги зі зняття коштів з українських карток і переведення в готівкові рублі за допомогою терміналу, який «зчитує» картки з чипом та магнітною стрічкою.

Одне з оголошень про зняття грошей з українських карт на ТОТ.
Одне з оголошень про зняття грошей з українських карт на ТОТ.

Зняти кошти з українських карток з переводом в рублі пропонують численні оголошення у соцмережах. За це беруть або відсоток з операції, або фіксовану суму.

Цей бізнес розквітнув ще за часів коронавірусних обмежень, а особливо після початку повномасштабного вторгнення. Виїжджати на підконтрольну українському уряду територію стало практично неможливо, тож людям доводиться довірятися нелегалам, ризикуючи або втратити гроші, або отримати блокування від «Ощадбанку».

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG