Доступність посилання

ТОП новини

Reuters: США і Німеччина близькі до домовленості щодо «Північного потоку-2»


Про досягнення домовленості можуть оголосити найближчими днями
Про досягнення домовленості можуть оголосити найближчими днями

Сполучені Штати і Німеччина близькі до домовленості, яка дозволить їм остаточно врегулювати розбіжності щодо газопроводу «Північний потік-2», по якому російський газ будуть поставляти у Німеччину. Про її досягнення можуть оголосити в найближчі дні, повідомляє інформаційне агентство Reuters з посиланням на свої джерела в Білому домі.

Сполучені Штати виступають проти завершення будівництва і введення в експлуатацію газопроводу, який на думку США, збільшить залежність Європи від російських енергоресурсів і позбавить Україну багатомільярдних доходів за транзит газу її територією через існуючу систему газопроводів. Домовленість, про яку має бути оголошено найближчими днями, дозволить уникнути запровадження американських санкцій проти компанії-оператора газопроводу і її керівництва.

Згідно з джерелами Reuters, обидві країни оголосять про значні інвестиції, які сприятимутт модернізації енергетичної інфраструктури України, що забезпечить енергетичну безпеку країни. Німеччина також має намір дати гарантії поставок Україні природного газу в разі припинення його подачі з Росії.

За словами співрозмовників Reuters, Вашингтон хоче попередньо переконатися, що Київ підтримує цю домовленість.

У травні адміністрація Байдена вирішила не вводити санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG-оператора газопроводу і її керівництва, виходячи з національних інтересів Сполучених Штатів, незважаючи на те, що компанія порушувала американські санкційні закони. Рішення адміністрації було зустрінуте різкою критикою з боку американських законодавців, які вимагають запровадження санкцій. Експерти кажуть, що об’єктом санкцій може стати навіть діючий газопровід, якщо США і Німеччина не зможуть вирішити розбіжності.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG