Доступність посилання

ТОП новини

Як лижні курорти стали розсадником коронавірусу в Європі


Ще 8 березня 2020 року на гірськолижному курорті Фібербрунн в Австрії американець Деві Бейрд показував снуобордистський клас під час четвертого етапу змагань Всесвітнього фрі-райд туру.
Ще 8 березня 2020 року на гірськолижному курорті Фібербрунн в Австрії американець Деві Бейрд показував снуобордистський клас під час четвертого етапу змагань Всесвітнього фрі-райд туру.

Одними з перших випадків захворювання Covid-19 в Україні стали депутати Верховної Ради, члени їхніх родин та друзі з числа найбагатших українців, які повернулися з французького лижного курорту Куршавеля, де вони разом з російськими колегами проводили довгі вихідні на 8 березня. Невдовзі з’ясувалося, що європейські лижні курорти – Франції, Італії, Австрії – були розсадником коронавірусу, який тисячі туристів розвезли по цілій Європі. Нині близько 2 500 туристів збираються судитися з австрійською владою через те, що та не запобігла тисячам заражень на курортах в Тіролі.

«Якщо ви були на гірськолижних курортах Ішґль, Пазнаунталь, Сент Антон-ам-Арльберг, Зьолден або Циллерталь 5 березня 2020 року або пізніше, і незабаром після цього у вас встановили діагноз коронавірус, то, можливо, ви маєте право вимагати відшкодування збитків від тірольської влади, а також від Австрійської Республіки», – з таким закликом виступила Австрійська асоціація захисту прав споживачів (VSV) на своєму вебсайті минулого тижня. Лише за п’ять днів на цей заклик відгукнулося близько 2 500 людей, які готові взяти участь у колективному позові до австрійської влади. Близько 80% з них – німці.

Асоціація стверджує, що хоча світова пандемія коронавірусу і є форсмажорними обставинами, за які уряд не може нести відповідальності, але не закривати лижні курорти в цих обставинах, коли влада попереджена про можливість масових заражень, є «напевно причиною для подання позову на відшкодування збитків».

Державний прокурор в Інсбруку, столиці Тіролю, отримав позов і взявся розслідувати, чи були дії влади в Ішґлі несвоєчасними та чи повинні державні чиновники понести відповідальність, а постраждалі отримати компенсації. Відповідачами у цій справі будуть губернатор Тіролю Ґюнтер Платтер, оператори лижних підйомників та інші представників влади Австрії, яких звинувачують у злочинній бездіяльності та відсутності належної реакції на попередження, що надходили з-за кордону.

Сніг, сонце, гори і коронавірус

Сніг, сонце, чисте гірське повітря та ідеально утримувані лижні траси – містечко Ішґль, що в австрійських Альпах, ще кілька тижнів тому було синонімом здорового зимового відпочинку та VIP-гостей. Протягом зимового сезону Ішґль та сусідні села приваблюють близько півмільйона туристів, серед яких були і такі знаменитості, як Періс Хілтон, Наомі Кемпбелл чи Білл Клінтон.

Однак нині Ішґль у багатьох асоціюється зі страшною хворобою, яку багато європейських туристів привезли зі собою до своїх рідних країн.

Влада Ісландії оголосила австрійський курорт Ішґль ризиковою зоною ще 5 березня після того, як декілька громадян її країни, які 29 лютого повернулися з австрійського курорту рейсом з Мюнхена, мали позитивний тест на наявність коронавірусу. Тоді ісландці проголосили, що австрійський курорт був таким же кластером поширення коронавірусу, як китайський Ухань, чи Іран.

Відповідь австрійських чиновників була швидкою і фатально помилковою. «З медичної точки зору, дуже малоймовірно, що зараження сталися у Тіролі», – пояснив у пресрелізі Голова санітарної служби охорони здоров’я Тіролю Франц Кацграбер. За словами австрійців, пасажири цього рейсу, мабуть, були заражені хворими, що поверталися транзитом з Італії.

Але слідом за ісландцями на сполох забили уряди Данії та Норвегії, які також протестували своїх громадян, що повернулися з Тіролю, і вже станом на 8 березня з’ясували, що, наприклад, у Норвегії було 1 198 заражених, з них 491 привезли вірус з Австрії, переважно з Тіролю.

Навіть у самому Ішґлі, містечку з 1 600 жителів, 7 березня вже був підтверджений випадок зараження – 36-літній німець, який працював барменом у барі, куди натовпи лижників заходили після катання. Вже на другий день 15 людей, які були в контакті з цим барменом мали позитивний тест на коронавірус. І лише тоді санітарні органи Австрії припустили, що «може існувати зв’язок» між зараженнями в Ісландії та курортом в Австрії. Бар закрили 10 березня.

Але австрійській владі знадобилося 9 днів з моменту першого попередження, на те, щоб ізолювати регіон. Лише 18 березня губернатор землі Тіроль Ґюнтер Платтер оголосив протиепідемічні заходи, закрив лижні траси, ресторани, бари, магазини і запровадив режим домашньої ізоляції.

У відповідь на звинувачення, офіс Платтера видав заяву, в якій мовиться, що ситуація була нова і ніхто у світі не мав чітких правил, як у ній діяти. А після того, як австрійська влада 5 березня дізналися про те, що ісландські туристи в Ішґлі, можливо, були заражені коронавірусом, тірольські органи охорони здоров'я негайно зв’язалися з лікарем Ішґля на місці та організували готелі для складання списків ісландських гостей.

Органи охорони здоров'я видали директиву про тестування всіх людей, що мають симптоми подібні на коронавірус
Губернатор Тиролю


Місцевий лікар заявив, що в попередні дні до нього не зверталися люди з симптомами грипу, «тим не менш, органи охорони здоров'я видали директиву про тестування всіх людей, що мають симптоми подібні на коронавірус», – мовиться у повідомленні губернатора.

Тим часом, як виглядає, тірольска влада може мати проблеми не лише з міжнародними позовами, але і з гнівом власних громадян. Як повідомляють місцеві ЗМІ, анестезіолог з медичного центру Університету Зальцбурга заразився в Ішґлі, і не знаючи про це, пішов на роботу. В результаті під карантином опинилися 33 лікарі, 53 медсестри, 18 пацієнтів, троє фельдшерів та власний пілот лікарні, яка є головним медичним закладом враженого регіону.

За даними Міністерства охорони здоров'я Австрії, у країні зафіксовано понад 10 300 випадків коронавірусу, у Тіролі – понад 2 300, 146 пацієнтів хворобу не пережили.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG