Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірусна дипломатія: як і навіщо Китай створює собі імідж рятівника Європи


12 березня: китайські медичні експерти прибули до Риму разом з медичною допомогою з Китаю. Міжнародні оглядачі зауважують: все це не просто жест доброї волі
12 березня: китайські медичні експерти прибули до Риму разом з медичною допомогою з Китаю. Міжнародні оглядачі зауважують: все це не просто жест доброї волі

Протягом останніх кількох тижнів Китай активно допомагає іншим державам у боротьбі з коронавірусом: заповнює літаки китайськими медиками, тоннами медичних масок, наборами для тестування й апаратами штучної вентиляції легенів та відправляє в різні країни світу. Але все це – не просто жест доброї волі, але й дипломатичний хід, пояснюють експерти.

12 березня до Італії з Китаю прибув літак з кількома десятками тонн обладнання: масками, респіраторами та медикаментами у супроводі команди медиків з дев’яти осіб.

У цей момент великого стресу, великих труднощів, ми з полегшенням приймаємо ці поставки
Франческо Рокка


«У цей момент великого стресу, великих труднощів, ми з полегшенням приймаємо ці поставки. Це правда, що це допоможе лише тимчасово, але це все ще важливо», – сказав глава італійського Червоного Хреста Франческо Рокка.

Китай, здавалося, прийшов на допомогу тоді, коли її бракувало з боку європейських держав.

Багато італійців відчули себе обманутими та приниженими з боку своїх європейських партнерів
Видання The Diplomat


«На початку березня Італія звернулася по допомогу до своїх партнерів з Європейського Союзу через Механізм цивільного захисту ЄС. Жодна країна-член ЄС не відповіла. Крім того, Франція та Німеччина тоді запровадили заборону на експорт масок для обличчя. Багато італійців відчули себе обманутими та приниженими з боку своїх європейських партнерів», – йдеться в аналізі у виданні The Diplomat.

І тоді Пекін урочисто надіслав 30 тонн допомоги до Рима. Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо опублікував відео прибуття літака на своїй сторінці у Facebook.

Рейс «Неос» вчора вилетів із Китаю. Приземлився на Мальпенсі з 25 тоннами медичного обладнання на борту: близько 1,5 мільйонів масок, 155 вентиляторів легень, 205 000 рукавичок з латексу, 1000 діагностичних наборів та стільки ж захисних костюмів.

Це був тріумф інформаційної та публічної дипломатії для Китаю

«Це був тріумф інформаційної та публічної дипломатії для Китаю – коли Італії була потрібна допомога, Європа тремтіла, а КНР зображали як рятівницю Італії», – йдеться в статті The Diplomat.

Соціальними мережами по всьому світу одразу поширився наратив про те, що Європейський Союз покинув Італію, а Китай врятував.

Насправді поставки були направлені за домовленістю між китайським та італійським Червоним Хрестом. Як це прийнято між відділеннями Червоного Хреста в різних країнах, Китайський Червоний Хрест відповів на заклик про допомогу, отриману від італійського Червоного Хреста лише місяцем раніше, коли Італія направила 18 тонн поставок в Ухань, йдеться у статті.

«Китай не забув, що у січні, коли Китай був центром спалаху вірусу, Європейський Союз йому допоміг», – цитує видання Financial Times президентку Єврокомісії Урсулу Фон Дер Ляйєн.

Та оглядачі наголошують, що китайська пропагандистська машина швидко скористалася можливістю, та розповсюдила відео вдячних італійців, які вихваляли Китай за його щедрість. Особливо доречними прийшлися висловлювання деяких критичних до ЄС політиків.

Я вірю в свого брата і друга Сі Цзіньпіна і вірю в допомогу Китаю
Президент Сербії Александр Вучич


Президент Сербії Александар Вучич розкритикував Європейський Союз і похвалив Китай за пропозицію допомоги. «Я вірю в свого брата і друга Сі Цзіньпіна і вірю в допомогу Китаю», – сказав Вучич. Європейську солідарність він назвав казкою, пише видання Time.

18 березня Китай також відправив другий набір допомоги до Мілану – її надіслали китайські провінції, в тому числі Чжецзян, який має велику іммігрантську громаду в Італії.

Та Італія – не єдина держава, на допомогу якій прийшов Китай. Він діє у різних державах і також надав, наприклад, тестові набори Камбоджі, допоміг Франції та Іспанії з масками, і відправив медиків до Ірану та Іраку.

Та західні ЗМІ нагадують, що майже 80 країн відправяли медичну домомогу Китаю, коли коронавірус охопив цю країну, тож зараз Китай допомагає у відповідь.

За даними Міністерства закордонних справ Китаю, він оголосив про допомогу 82 країнам, а також Всесвітній організації охорони здоров’я та Африканському союзу, пише сайт ABC news.

Чималу роль у допомозі відіграє Фундація засновника AliBaba Джек Ма. Вони повідомили про доставку 500 000 комплектів для тестування та мільйон масок на допомогу США. Джо цього Фонд вже допоміг масками Японії, Південній Кореї, Італії, Ірану та Іспанії, пише Time.

Україна теж не стала виключенням. «Ми домовились з Китаєм, вдячні їм, вдячні окремо Джеку Ма, він нам допоміг, профінансував 80 мільйонів доларів, і завдяки йому і пану Ярославському (власник групи DCH-ред.), теж хочу йому подякувати, в суботу ми очікуємо прибуття цих швидких тестів вже в Україну», – сказав в ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV президент України Володимир Зеленський за кілька днів до прибуття літака із медичною допомогою з Китаю.

24 березня на сайті президента України повідомили, що він звернувся до китайського уряду з проханням надати Україні додаткову допомогу: необхідні тест-системи, медичне обладнання та лікарські засоби. Окремо зауважують, що Китай є одним з основних торговельних партнерів України, двосторонній товарообіг за підсумками 2019 року становив $12,8 мільярдів доларів.

Навіщо Китай це робить?

На думку оглядачів Китай має кілька цілей, допомагаючи іншим. Одна з них – змусити всіх забути про те, що на початку епідемії Пекін намагався приховати масштаб проблеми та вчасно не вжив заходів для стримування вірусу.

Державний секретар США Майк Помпео у вівторок 24 березня розкритикував Китай у зв’язку з його підходом до коронавірусу, заявивши, що правляча Комуністична партія Китаю все ще заперечує інформацію, необхідну для усього світу, для запобігання подальшим випадкам.

«Дезінформаційна кампанія, яку ведуть [китайські чиновники] покликана перекласти відповідальність», – сказав 17 березня Помпео, який раніше неодноразово називав коронавірус «вірусом з Уханю», – «ми знаємо це добре, ми знаємо, що першою про вірус з Уханю дізналася влада Китаю. Це покладає велику відповідальність, треба було одразу сказати, що «у нас є проблема, вона унікальна і має ризики». І пройшла сила силенна часу, поки світ усвідомив ці ризики, які були на той момент всередині Китаю».

Про спроби покращення іміджу Китаю свідчать численні статті, опубліковані в державних китайських медіа. В них нічого не сказано про те, що вірус походить з Китаю, або що китайська влада вчасно на нього не зреагувала. Проте багато говорять про гуманітарну допомогу Китаю для Пакистану, Південної Кореї, Японії, Ірану та Італії. Мовляв, як швидко Китай мобілізував допомогу та наскільки інші країни тепер йому вдячні.

Таким чином, міжнародні експерти зауважують, що Китай покращує свій імідж не лише у світі, але й у себе вдома, активно демонструючи своїм громадянам посилення своєї ролі у світі.

«Немає нічого поганого у тому, що Китай допомагає європейським та іншим країнам, особливо зараз, коли він отримав перевагу в стримуванні коронавірусу у себе вдома. Але також очевидно, що [Пекін] розглядає свою допомогу як інструмент пропаганди», – сказав виданню The Guardian Ной Баркін, старший науковець Німецького фонду Маршалла.

За словами Баркіна, пропонуючи підтримку таким країнам, як Італія, Пекін вказує пальцем на те, як Китай приходить на допомогу там, де не можуть інші, і таким чином показує різницю між собою та, наприклад, США – свого політичного й економічного суперника.

Ще одна причина – економічна. Наприклад, Китай зацікавлений в портах та інфраструктурі Італії в ініціативі «Один пояс, один шлях», зауважують оглядачі. Минулого року Китай підписав угоду на суму 2,8 мільярда доларів з Італією, першою розвиненою країною, яка взяла участь у цій ініціативі. Китай також зацікавлений в її туристах, розвитку технології 5G та інших галузях.

Деякі оглядачі припускають, що з закінченням гострої фази кризи, спричиненої коронавірусом в Китаї, ця держава матиме змогу швидше відновити економіку, і таким чином матиме економічні переваги у світі.

«Аналітики вважають, що Європа може просто не мати іншого вибору, окрім як прийняти економічну залежність від Китаю, незважаючи на широку недовіру до її однопартійної політичної системи, яку звинувачують у помилках та прихованих заходах, які дозволили пандемії поширитися», – йдеться в статті Голосу Америки.

Деякі оглядачі висловили занепокоєння тим, що гуманітарні дії Китаю зрештою дадуть Пекіну не лише більші економічні переваги над Європейським Союзом, але й політичні.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG