Доступність посилання

ТОП новини
На фото: Голосування на домо у Новотроїцькому, що на Донеччині, 21 квітня 2019 року
На фото: Голосування на домо у Новотроїцькому, що на Донеччині, 21 квітня 2019 року

Вибори на лінії фронту. Нотатки інтерактивної поїздки репортерів Радіо Свобода. Долучайся, запитуй!

Журналісти Радіо Свобода Андрій Дубчак, Анастасія Магазова та Мар'ян Кушнір вирушили на Донбас, щоб у режимі онлайн розповісти вам про перебіг голосування у другому турі виборів президента уздовж лінії конфлікту. Головна наша мета – відвідати віддалені населені пункти на лінії розмежування на Луганщині та Донеччині. Зокрема ті, які востаннє обирали президента країни 9 (!) років тому. Хочемо розказати, що думають, що говорять, чи активно беруть участь у голосуванні місцеві жителі, чи йдуть люди з непідконтрольних територій голосувати. Пишіть у коментарях та напряму у соцмережах кореспондентам, що б ще цікаво було дізнатися. А також позначайте чи радьте тих у цій місцевості, чиї історії варто розказати якомога більшій кількості людей! Радьте нам, що показати. Якщо потрібна допомога у висвітленні проблем – пишіть!

Андрій Дубчак - Instagram, Facebook

Анастасія Магазова - Facebook, Instagram, Twitter

Мар'ян Кушнір - Facebook, Instagram

19:15 18.4.2019

Друзі, вітаємо!

Сьогодні розпочалася наша інтерактивна поїздка!

Ми вже відвідали сьогодні Краматорськ та Водяне.

Попереду Волноваха, Старогнатівка, Гранітне та Гнутове на півдні Донеччини, а також Кримське та Золоте на Луганщині!

Пишіть свої коментарі із запитанням, щоб ви хотіли дізнатися про другий тур виборів президента України на Донбасі вздовж лінії розмежування!

19:27 18.4.2019

Сьогодні зранку побували у Краматорську, де зустрілися з експертками громадської мережі ОПОРА. Вони зазначають, що на двох ОВК на Донеччині виникли проблеми із формуванням складу дільничих комісій. Основна причина – нестача членів від кандидата Володимира Зеленського. На одному з округів вже пізніше дати, визначеної законом, таки вдалося сформувати комісії. На іншому ж – всього за 3 дні до дня голосування – досі на 23 дільницях не сформували комісії.

Інша особливість виборів у Донецькій області – зменшення у другому турі кількості виборців, що тимчасово змінили місце голосування. Попри загальне по всій країні збільшення таких людей у цій області їх стало майже на 7,5 тисяч менше.

На думку експертів ОПОРА цьому є дві причини:

1) Усього тиждень для подачі заяви на зміну (у першому турі – було майже 3 місяці на це);

2) Основний кандидат у першому турі тут був опозиціонер Юрій Бойко. Він до другого туру не потрапив, тому багато виборців свого кандидата між Зеленським і Порошенком не визначили.

Подробиці нашої зустрічі - у відео

Наступна зупинка – Водяне, що під Пісками.

21:54 18.4.2019

Андрієві нині подзвонили від Президента аж двічі!
Зранку якась жінка з приватного номера питала, чи планує він йти на голосування. А бонусне запитання від неї було: «Чи планує він обрати європейський вектор розвитку України?».

Увечері вже Петро Порошенко зателефонував особисто запис розмови у відео.

Так ми теж потрапили до групи людей, про яких писали колеги вдень – «Петро Олексійович зателефонував». Українців кличе на вибори голос Порошенка (огляд соцмереж).

23:30 18.4.2019

Передісторія про Настю: Історія про дівчинку «Пуговку», мінометний обстріл, французького волонтера і про наслідки гібридної війни

09:39 19.4.2019

Доброго ранку!

Сьогодні працюємо у найвіддаленіших населених пунктах вздовж лінії фронту на Донеччині – між Новотроїцьким та Старогнатівкою. Розпитаємо місцевих жителів про результати першого туру виборів, а також про підготовку до другого.

Пишіть запитання у коментарях або в особисті повідомлення!

14:43 19.4.2019

Ми заздалегідь подбали про відкріпні талони. Заїхали перевірити, чи все в порядку зі списками.

Явка у першому турі тут була доволі висока. А от, за словами місцевих, у другому буде значно меншою. Причини дві, про які вчора нам також казали в ОПОРА: їхній кандидат не пройшов до другого туру; вони не за Зеленського і проти Порошенка.

15:00 19.4.2019

Єдина виборча дільниця у Старогнатівці – 2 км від лінії фронту.

Поки що у повному розпорядженні місцевих школярів 🙂

15:03 19.4.2019

Побачили цікаву інформацію у центрі Старогнатівки.

16:02 19.4.2019

Біля школи у селі Старогнатівка бавляться діти. До позицій проросійських сил звідси 2 км. Запитали, ким бачать себе у майбутньому місцеві школярики?

19:27 19.4.2019

Ми довго шукали, де можна подивитися дебати кандидатів у Донецькій області. І таки знайшли!

Дивимось дебати у Маріуполі у атмосферному Антикафе JOY!

Напруга не менша, ніж на стадіоні.

Люди жваво коментують кожну репліку кандидатів, сміються та обурюються від почутого. Однак жодної агресії один до одного. Демократія у дії, можна сказати.

10:07 20.4.2019

Нарешті настав день тиші, тож сьогодні будемо розповідати прості життєві історії. Як місцевих жителів, так і власні спостереження із селищ поблизу Волновахи. Зокрема у Гранітному, що розташоване у «червоній зоні» ООС.
Слідкуйте та пишіть запитання у коментарях!

10:48 20.4.2019

Вчора Мар'ян Кушнір також побував на передових позиціях українських військових поблизу міста Попасна, що на Луганщині. Ніч на диво видалася тихою, констатували військові. Адже й дня не минало, аби у їхню сторону не летіли кулі і снаряди. Військові пов’язують це із виборами президента України, другий тур яких відбудеться 21 квітня. Вважають, що підтримувані російські гібридні сили на окупованій частині Донбасу готуються діяти по сценарію, який залежатиме від результатів волевиявлення українців. Тим часом солдати продовжують нести бойову службу, а вільний час проводять у різноманітні способи. Дивіться фоторепортаж

18:02 20.4.2019

18:03 20.4.2019

Розпитали голову виборчої комісії у Гранітному про те, як відбувається підготовка до другого туру голосування на президентських виборах України

20:30 20.4.2019

Ось так і працюємо! Читаємо ваші коментарі та запитання.

22:14 20.4.2019

Наша пряма трансляція з Гранітного на лінії фронту. А ви коли-небудь бували всредині розбитого артилерією будинку?

22:45 20.4.2019

Назва селища Гранітне часто лунає у бойових зведеннях українських військових на сході України. Воно фактично розташоване уздовж лінії фронту у Донецькій області. Попри це чергові вибори президента України у 2019 році тут було організовано. Голосування у першому турі відбулося, зараз триває підготовка до другого туру. Чим живе селище через 5 років від початку війни на Донбасі?

11:26 21.4.2019

Домашнє голосування у Новотроїцькому, що на лінії фронту.
Відвідали багато літніх людей, що живуть на найбільш постраждалих вулицях селища. Це ті, хто не в змозі або не має можливості куди виїхати.

11:27 21.4.2019

Дивіться пряму трансляцію з домашнього голосування у Новотроїцькому.

Без монтажу – показуємо, все те, що бачимо власними очима.

12:59 21.4.2019

Наш фоторепортаж про те, як відбувається домашнє голосування у Новотроїцькому, що на лінії фронту:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG