Доступність посилання

ТОП новини

МВС відкриває дані про першу реєстрацію авто: кому і для чого це корисно


Онлайн-сервіс пропонує статистику щодо куплених в Україні автомобілів за останні 5 років
Онлайн-сервіс пропонує статистику щодо куплених в Україні автомобілів за останні 5 років

У Міністерстві внутрішніх справ заявили про запуск онлайн-сервісу із даними про першу реєстрацію транспортних засобів в Україні. Там немає конфіденційних даних, але є інформація про марки, моделі і кольори зареєстрованих у різних регіонах машин, тип палива, на якому ті працюють, а також рік випуску, починаючи з 2013-го. Радіо Свобода спробувало з’ясувати, кому і для чого це може бути корисно.

Можливість дослідити реальний стан українського авторинку пообіцяв, анонсуючи новий онлайн-сервіс, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За наведеним ним посиланням потрапляєш на сайт, що пропонує статистику щодо куплених в Україні автомобілів за останні п’ять років. На переконання розробників, такий сервіс допоможе автовласникам при виборі машини, бізнесові – для аналізу українського авторинку, а державі – для того, аби бачити наслідки політики у цій галузі.

Купівля автомобіля в Україні наче лотерея – Катрук

Автовласники появу сервісу сприйняли досить прихильно. Зокрема, за словами заступника голови Асоціації автовласників Хмельниччини Сергія Рудковського, схожі онлайн-послуги, зокрема, у Литві і Польщі, допомагають уникнути зловживань і маніпуляцій зі статистикою.

«Якщо забивати там дані автомобіля, там повністю висвітлюється інформація: перша реєстрація – де, як, коли, чи стоїть він на обліку, цей автомобіль, чи не стоїть. І я вважаю, що це дуже хороша штука для України», – каже він.

Що більше даних перебуває у відкритому доступі, то краще, вважає Михайло Катрук, співзасновник громадської спілки «Доступне авто». За його словами, втім, зараз на сайті досить мало інформації, яка була б корисна саме для потенційного покупця автомобіля.

Купівля автомобіля, особливо вживаного, у нас зараз – наче лотерея: пощастить – не пощастить
Михайло Катрук

«Купівля автомобіля, особливо вживаного, у нас зараз – наче лотерея: пощастить – не пощастить. Тому зараз дуже популярно, коли людина підшукує собі вживаний автомобіль, вона бере з собою кума, брата, свата чи якогось майстра, людину, яка знається на цих автомобілях і може сказати, варто брати саме цей екземпляр чи ні. Але у нас не є країна автомеханіків. А побачивши повну історію автомобіля, можна ухвалювати таке рішення самому. Буде менше історій, коли купуєш автомобіль, який ніби на вигляд нормальний, а потім виявляється, що там «скручено» 200–300 тисяч кілометрів пробігу, що він був у серйозному ДТП, а його потім відновлювали», – зауважує Катрук.

Анонсований МВС онлайн-сервіс спрямований, насамперед, на бізнес, пов’язаний із техобслуговуванням або автострахуванням – наприклад, для вивчення ринку перед тим, як відкривати свою справу, зазначає головний редактор сайту Auto 24 Сергій Матусяк.

Між тим, він називає підхід у реєстрі однобоким.

Всі ці дані і так були у різних консалтингових компаній, але, може, доступ можна було отримати за якісь кошти
Сергій Матусяк

«Там, по-перше, дані відкриті не за всі роки, а з 2013-го. А раніше? Реєстрації нема? По-друге, зараз багато автомобілів з єврономерами, які ніде не зареєстровані, але, тим не менш, попит на сервіс щодо них є. Важливість цього відкриття (онлайн-сервісу – ред.) не дуже велика, скажімо так. Усі ці дані і так були у різних консалтингових компаній, але, може, доступ можна було отримати за якісь кошти. Все одно ці дані обробляли», – говорить він.

У травні асоціація «Укравтопром» повідомляла про рекордний спад виробництва автомобілів в Україні за останні десять років. Наразі, за її даними, автомобільні заводи випускають у 90 разів менше транспортних засобів, аніж у 2008-му. Натомість експерти асоціації говорять про тенденцію до зростання продажів уживаних авто іноземного виробництва.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG