Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: захисника засудженого до 14 років ув’язнення Бабарика виключили з колегії адвокатів


Бабарика засуджено до 14 років колонії
Бабарика засуджено до 14 років колонії

Дисциплінарна комісія Мінської міської колегії адвокатів виключила з колегії Дмитра Лаєвського – адвоката колишнього кандидата у президенти Білорусі і ексглави «Белгазпромбанку» Віктора Бабарика, засудженого до 14 років колонії у справі про отримання хабара.

Адвокат розповів, що дисциплінарне провадження відкрили 2 липня через те, що під час судових дебатів на захист Бабарика юрист «обґрунтував невинуватість інших обвинувачених».

«Виступаючи в судових дебатах, я попросив виправдати людей, чиє вимушена згода з обвинуваченням використовується для незаконного кримінального переслідування Віктора Бабарика. Я заперечив проти позицій цих обвинувачених, вказав на наявність у них мотивів для самообмови, обґрунтував відсутність злочину в діях цих обвинувачених і попросив їх виправдати (а їх захисники з цим не згодні)», – написав адвокат.

За словами Лаєвського, його висловлювання назвали такими, що суперечать позиції самих обвинувачених та їхніх захисників. «А мої аргументи про невинуватість тих обвинувачених і оспорювання доводів, озвучених їхніми захисниками, розцінили як «оцінку позиції та роботи інших адвокатів в присутності їхніх клієнтів», – додавав адвокат Бабарика.

24 березня стало відомо, що рада колегії адвокатів почала дисциплінарне провадження щодо адвоката Дмитра Лаєвского за пост у фейсбуці. Пізніше адвокату оголосили догану.

«Приводом став пост у фейсбуці на тему моєї незгоди з проєктом змін до законодавства про адвокатуру», – сказав тоді захисник Бабарика.

Віктор Бабарико, колишній очільник російського «Белгазпромбанку», був заарештований у червні 2020 року після того, як заявив про намір балотуватися в президенти.

За три дні до арешту білоруська влада взяла під контроль банк і затримала кількох чільних менеджерів фінансової установи за звинуваченням в ухиленні від сплати податків та відмиванні грошей.

Лукашенко був оголошений переможцем виборів у серпні 2020 року. Це спричинило протести десятків тисяч білорусів, які вважають, що голосування було сфальсифікованим. Демонстрації тривали кілька місяців, протестувальники вимагали відставки Лукашенка та проведення нових виборів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG