Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз вимагає від Мінська негайного звільнення Віктора Бабарика


Політик Віктор Бабарико (на фото) перебуває за ґратами вже 13 місяців
Політик Віктор Бабарико (на фото) перебуває за ґратами вже 13 місяців

Європейський союз вимагає «негайного і безумовного звільнення» білоруського політика Віктора Бабарика і всіх затриманих журналістів та осіб, які потрапили за ґрати за те, що захищали свої основоположні права.

В оприлюдненій 6 липня заяві речника Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД) Петера Стано наголошується, що Віктор Бабарико, засуджений до 14 років в’язниці, утримувався під вартою з червня 2020 року «лише тому, що намагався реалізувати своє політичне право брати участь у президентських виборах в серпні 2020 року як кандидат».

У Євросоюзі заявляють, що цей вирок є лише одним зі щонайменше 125 несправедливих і довільних вироків, нещодавно ухвалених у результаті політично мотивованих судових процесів. Ці процеси часто проводилися непублічно і без дотримання належних процедур, ідеться в заяві.

Євросоюз вважає, що режим у Мінську «має зупинити репресії та несправедливість і притягнути винних до відповідальності». У Брюсселі далі закликають до всеосяжного політичного діалогу з представниками демократичної опозиції та громадянського суспільства. Такий діалог міг би, за сприяння ОБСЄ, вести до нових, вільних і справедливих виборів, вважають у керівництві Євросоюзу.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG