Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Порошенка заявили, що порушена Венедіктовою справа проти експрезидента – це спроба дискредитувати Верховний суд


Порошенко раніше заявляв, що справи, в яких він фігурує, інспіровані колишнім першим заступником голови адміністрації президента-втікача Януковича Андрієм Портновим
Порошенко раніше заявляв, що справи, в яких він фігурує, інспіровані колишнім першим заступником голови адміністрації президента-втікача Януковича Андрієм Портновим

Справа проти п’ятого президента України Петра Порошенка, яку ініціювала генпрокурор Ірина Венедіктова, щодо призначення за його каденції суддів Верховного суду є спробою дискредитації Верховного суду та встановлення над ним контролю перед розглядом справи щодо націоналізації «Приватбанку». Про це заявили адвокати Порошенка Ілля Новіков та Ігор Головань.

«Очевидно, що ці спроби дискредитують Верховний суд і всіх суддів Верховного суду. Це безумовно є спробою встановити додатковий контроль над Верховним судом і над суддями, як будь-яка кримінальна справа, яка дозволяє викликати людей на допити, проводити слідчі дії, тиснути в різний спосіб. Це означає, що на фоні розвитку ситуації зі справою «Приватбанку», яка дуже чутлива для президента Зеленського, Офіс президента отримує додаткові важелі контролю над правосуддям в Україні», – наголосив Новіков.

Він додав, що справа проти експрезидента є продовженням «тренду політичних переслідувань», які відбувалися в останні місяці.

«І в той час, коли Венедіктова була виконуючою обов'язків директора ДБР, і коли це місце займав Труба. Це все одна й та сама історія. Конкретно це рішення – це спроба загорнути у нову обгортку ту абсолютно провальну ситуацію, яка розвивалася напередодні відставки генпрокурора Рябошапки», – зазначив Новіков.

Він також зауважив, що опубліковані проєкти підозр, які Венедіктова намагалася підписати у Рябошапки, були ним відхилені як «юридичний треш».

Адвокат Головань у свою чергу назвав провадження Венедіктової «юридичним абсурдом». Він наголосив, що вказані у провадженні статті підслідні не ДБР, а виключно НАБУ.

«Венедіктова відверто незаконно передала відверто протиправне провадження своїм колишнім підлеглим до ДБР, яке являє собою спеціалізовану організацію для здійснення незаконних кримінальних проваджень і політичних переслідувань. Ми вже звернулися з клопотанням до Генпрокурора припинити порушення закону і передати це провадження до НАБУ, де воно має бути закрите негайно», – зазначив Головань.

Адвокати заявили, що будуть відстоювати свою позицію в суді.

Як повідомили 8 квітня в Офісі генпрокурора, Венедіктова 6 квітня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості «щодо можливих неправомірних дій Президента України, повноваження якого припинено, та інших осіб при виданні Указів Президента України від 10.11.2017 № 357/2017 та від 07.05.2019 № 195/2019 «Про призначення суддів Верховного Суду». Зазначається, що це відбулося на підставі звернення працівників Верховного суду.

«Відповідно до звернення працівників ВСУ, підстави для видання Указів Президента України і призначення ними суддів не відповідають нормам Конституції України та Закону України «Про судоустрій та статус суддів», вказаним в них. До того ж судді були призначені не до Верховного Суду, як це передбачено статті 125 Конституції України, а до касаційних судів, неконституційність яких було визнано Рішенням КСУ у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України. Також у зверненні працівники Верховного Суду України вказали, що були незаконно позбавлені права на працю і її оплату у зв’язку із так званою ліквідацією ВСУ. Зазначені дії кваліфіковано за частиною 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем), частиною 2 статті 376 (втручання в діяльність судових органів), частиною 4 статті 382 (невиконання судового рішення), частинами 1, 3 статті 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України», – повідомили у ОГП.

7 квітня проведення досудового розслідування за цими провадженнями доручили Державному бюро розслідувань.

10 грудня 2019 року в Державному бюро розслідувань підтвердили Радіо Свобода відкриття кримінального провадження за фактом можливого скоєння державної зради Петром Порошенком під час підписання Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі у 2015 році.

Раніше про відкриття такого провадження за своєю заявою повідомив колишній чиновник часів експрезидента Віктора Януковича Андрій Портнов.

У ДБР не змогли уточнити, яке це за рахунком провадження проти Петра Порошенка, відкрите ДБР. Станом на 20 листопада 2019 року таких проваджень було 13.

Колишній президент Петро Порошенко раніше заявляв, що справи, в яких він фігурує, інспіровані колишнім першим заступником голови адміністрації президента-втікача Януковича Андрієм Портновим і є «яскравим підтвердженням того реваншу, який сьогодні, як ракова пухлина, намагається поширюватися Україною».

XS
SM
MD
LG