Доступність посилання

ТОП новини

РПЦ: згадувань про Олександрійського патріарха під час богослужінь більше не буде


Олександрійський партіарх вперше згадав митрополита Православної церкви України Епіфанія (на фото) під час богослужіння
Олександрійський партіарх вперше згадав митрополита Православної церкви України Епіфанія (на фото) під час богослужіння

Російська православна церква не буде більше згадувати про патріарха Олександрійського Феодора під час своїх богослужінь, заявив заступник голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Микола Балашов у коментарі «Інтерфаксу».

«Російська православна церква глибоко засмучена інформацією про рішення Олександрійського патріарха Феодора визнати Епіфанія Думенка як керівника Православної церкви України і поминанням його імені в диптихах Олександрійської церкви. Це означає, що поминання імені Олександрійського патріарха не зможе продовжуватися при здійсненні патріарших богослужінь в Російській православній церкві», – заявив Балашов.

8 листопада патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ вперше згадав його ім’я як предстоятеля Православної церкви України в диптиху православних церков під час богослужіння в храмі Архангелів у столиці Єгипту Каїрі.

Олександрійський патріархат є одним із чотирьох найдавніших історичних православних патріархатів і одним із найавторитетніших у православному світі, він посідає друге місце після Вселенського патріархату в диптиху – традиційному переліку помісних православних церков. ПЦУ як остання за часом створення така церква має в диптиху наразі останнє, 15-е місце.

Таким чином, Олександрійський патріархат став уже третьою з 15 помісних православних церков, які на цей час визнали ПЦУ. Після Вселенського патріархату, який наприкінці 2018 року дарував ПЦУ канонічну автокефалію, минулого місяця з таким визнанням виступила і Елладська православна церква у Греції.

XS
SM
MD
LG