Доступність посилання

ТОП новини

АМКУ погрожує штрафами за «необґрунтоване» підняття цін на медичні товари через коронавірус


Згідно з позицією Комітету, відсутність у громадян досвіду поведінки в ситуації з коронавірусом сприяє паніці, а вона створює умови для манпуляцій
Згідно з позицією Комітету, відсутність у громадян досвіду поведінки в ситуації з коронавірусом сприяє паніці, а вона створює умови для манпуляцій

Антимонопольний комітет застерігає учасників ринку від завищення цін на ліки та товари гігієни через поширення коронавірусу SARS-CoV-2. Таку заяву пресслужба Комітету поширила 13 березня.

АМКУ нагадав, що Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила ситуацію з поширенням вірусу пандемією, а уряд України вдався до «безпрецедентних в новітній історії протиепідемічних заходів». Згідно з позицією регулятора, відсутність у громадян досвіду поведінки за таких обставин, а також «поширення недостовірної і часто однобокої інформації в деяких ЗМІ та соцмережах» сприяють паніці, а вона створює умови для манпуляцій.

Читайте також: Київ замовив ще 100 тисяч експрес-тестів на коронавірус – Кличко​

«Антимонопольний комітет України офіційно повідомляє: факти необґрунтованого підняття цін на лікарські засоби та предмети гігієни будуть ретельно досліджуватися в максимально стислі терміни. Те ж само стосується й інших потенційних зловживань, наприклад, створення штучного дефіциту», – заявляють у АМКУ.

В разі виявлення антиконкурентної поведінки Антимонопольний комітет погрожує накласти штраф в обсязі до 10% річного обороту компанії-порушниці.

Раніше 13 березня головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що Рада національної безпеки і оборони дозволила Кабінету міністрів вивести закупівлі медичних виробів, потрібних для боротьби з поширенням коронавірусу SARS-CoV-2, з-під закону про публічні закупівлі.

В Україні на даний час підтверджені лабораторно три випадки коронавірусного захворювання: один – у Житомирській області, два – в Чернівецькій. Жінка з Житомирщини померла, повідомили 13 березня в МОЗ.

12 березня загалом по Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19. Він триватиме три тижні – з 12 березня до 3 квітня.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG