Доступність посилання

ТОП новини

«Схоже на війну та напад хакерів» – світові ЗМІ описують ситуацію в Європі навколо коронавірусу


Санітарні заходи через поширення коронавірусу в Пандуї, Італія, 12 березня 2020 року
Санітарні заходи через поширення коронавірусу в Пандуї, Італія, 12 березня 2020 року

Китай, який став епіцентром коронавірусу, ще на початку епідемії провів низку суворих заходів задля безпеки своїх громадян. Від тестування хворих до ізоляції цілих міст – країна стала взірцем для інших, що потрібно робити у випадку неконтрольованого поширення хвороби. Зараз той самий досвід переживають люди у різних куточках світу, тому світові та європейські ЗМІ активно висвітлюють останні новини та розповідають, як уряди країн борються із пандемією. Та чи ймовірно було взагалі завадити поширенню коронавірусу ще з самого початку?

Британське видання The Guardian опублікувало статтю, де своїми враження від спалаху пандемії ділиться медсестра з Італії. У країні зараз цілодобово працюють медичні працівники, які борються за життя хворих на коронавірус, та відверто говорять про реальну атмосферу в лікарнях.

«Я б порівняла цей досвід зі світовою війною, – сказала виданню медсестра Роберта Ре. – Але на цій війні неможливо боротися традиційною зброєю, оскільки ми ще не знаємо, хто ворог, тому нам важко битися». У статті жінка додає, що єдина зброя, яку ми можемо використовувати – це залишатися вдома і дотримуватися правил безпеки, наслідуючи приклад Китаю.

«Я, як правило, щаслива людина, балакаю і жартую з усіма ... але зараз бувають дні, коли я плачу і перебуваю у депресії», – додала Ре для The Guardian.

Медики бідкаються у соціальних мережах та обмінюються зображеннями виснаженого персоналу, мовиться у статті. Однак люди, зі свого боку, намагаються підтримувати персонал, висловлюючи подяку за їхню надскладну роботу.

Про ситуацію навколо коронавірусу також активно розповідає чеське видання Aktuálně.cz. У Чехії кількість хворих за останні декілька днів разюче збільшилася, через що уряд країни оголосив надзвичайний стан.

«Коронавірус ставить перед нами нові вимоги, випробовуючи нас. Це схоже на хакерів, які атакують велику систему, як наприклад мережу міністерств», – зазначив журналіст Мартін Фендрих у виданні.

Він вважає, що це виклик для всього світу, завдяки якому буде зрозуміло, на скільки кожна країна розвинута. На думку Фендриха, це свідчитиме не лише про розвинутість з погляду економіки, гігієни та медицини. Перш за все, вважає Фендрих, йдеться про політичну та громадянську свідомість в умовах пандемії.

Однак, як раніше повідомляло видання, країна має проблеми з проведенням тестування. Труднощі, з якими також раніше стикнулися у Китаї, полягають у тому, що люди не в змозі дотелефонуватися на гарячі лінії, щоб зробити запит на тест, до того ж, кількість лабораторій, у яких це можливо зробити, обмежена.

Нам потрібно бути швидкими, оскільки епідемія поширюється, але я вірю, що всі заходи допоможуть уповільнити зростання
Адам Войтех

Міністр охорони здоров'я Чехії Адам Войтех під час пресконференції зізнався, що труднощі з тестування існують, але запевнив, що уряд намагається з ними упоратися якнайшвидше.

«Нам потрібно бути швидкими, оскільки епідемія поширюється, але я вірю, що всі заходи допоможуть уповільнити зростання», – додав міністр.

Європейське видання Politico у своїй статті також проаналізувало, які заходи проводяться у всіх 27 країнах ЄС та Великій Британії, щоб зупинити чи принаймні сповільнити поширення вірусу. Автори, окрім заходів безпеки, також намагалися визначити рівень паніки у країнах, ґрунтуючись на інтенсивності висвітлення проблеми у ЗМІ, поведінці людей та низці інших показників.

Так, наприклад, у Франції, яка має високий показник захворювання коронавірусу в Європі, рівень паніки автори оцінюють у 7 балів із 10. Такий самий рівень тривоги автори зафіксували в Австрії, Німеччині, Словенії та Ірландії. Водночас, згідно зі статтею, найменше панікують у Люксембурзі, Хорватії та Балтійських країнах.

Чи можливо було завадити коронавірусу?

Нещодавнє дослідження, проведене дослідницькою групою WorlPop, виявило, що поширенню хвороби можливо було запобігти, і навіть зменшити кількість випадків захворювання. Британське видання The Guardian, посилаючись на дослідження, пояснює, що швидке розповсюдження коронавірусу по всьому світу могло б бути істотно меншим, якби заходи боротьби із хворобою Китай застосував на кілька тижнів раніше.

Проведення комплексних заходів якомога раніше – це найкращий спосіб уповільнити поширення та зменшити розмір спалаху
Ендрю Татем

Завдяки складному моделюванню дослідники виявили, що до кінця лютого 2020 року у Китаї було б у 67 разів більше випадків, якби країна взагалі не проводила заходів боротьби зі спалахом, йдеться у статті. Однак, якби ті ж самі методи Китай застосував на тиждень раніше, то хворих було б на 66% менше, згідно з дослідженням. Ба більше, дослідники вважають, що якби заходи боротьби проводилися трьома тижнями раніше, це зменшило би кількість випадків на 95%.

«З чисто наукової точки зору, проведення комплексних заходів якомога раніше – це найкращий спосіб уповільнити поширення та зменшити розмір спалаху», – сказав для The Guardian Ендрю Татем, професор із університету Саутгемптона, який брав участь у дослідженні.

У рамках проєкту дослідники розробили моделі переміщення людей та початок поширення хвороби, що дало можливість зімітувати різні сценарії спалаху в містах Китаю. Моделювання допомогло з’ясувати, як комплексні заходи, а також час коли їх проводили, міг вплинути на швидкість та передачу вірусу, йдеться у статті.

Якби тестування, карантин та заборона подорожей були запровадженні на один, два чи три тижні пізніше, ніж це було зроблено, кількість випадків була б більшою у 3, 7, і 18 разів відповідно.

Із трьох типів втручань, які ми розглянули, раннє виявлення та ізоляція хворих, ймовірно, мали найбільший вплив
Ендрю Татем

Татем, однак, пояснив виданню, що моделювання не враховує політичні фактори, а саме, що уряди країн мають оцінити соціальні та економічні збитки, які можуть спричинити такі агресивні заходи безпеки.

«З трьох типів втручань, які ми розглянули, раннє виявлення та ізоляція хворих, ймовірно, мали найбільший вплив», – сказав Татем, додавши, що саме так зробила Велика Британія, на відміну від інших країн, таких як США.

У статті додають, що дослідження виявило, що ізоляція хворих та соціальні обмеження, як наприклад, скасування масштабних громадських заходів, робота з дому та закриття навчальних закладів, як очікується, матимуть набагато більший влив на стримування вірусу, аніж обмеження на подорожі.

Але попри те, що такі результати дають надію на те, що епідемію коронавірусу можна контролювати, у статті посилаються на Роуланда Као, професора ветеринарної епідеміології в Единбурзькому університеті, який вважає, що дослідження потрібно сприймати обачливо.

«Самі результати не варто інтерпретувати як універсальні. Вони, звичайно, будуть залежати від індивідуальних обставин кожної країни чи регіонах, де введені заходи контролю», – сказав він для видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG