Доступність посилання

ТОП новини

АМКУ оштрафував цукрову компанію на 68 млн гривень за купівлю цукрозаводу без дозволу


Комітет виявив, що компанія укладала угоди із фермерами на посів буряків, і зробив висновки, що вона мала намір використати придбані активи для виробництва цукру в найближчий сезон
Комітет виявив, що компанія укладала угоди із фермерами на посів буряків, і зробив висновки, що вона мала намір використати придбані активи для виробництва цукру в найближчий сезон

Антимонопольний комітет оштрафував компанію «Радехівський цукор» на 68 мільйонів гривень за купівлю цукрового заводу. Про це комітет повідомив 22 липня.

За повідомленням, орган дізнався про купівлю в 2017 році з медіа і після відповідного дослідження відкрив три справи про порушення.

Перша справа стосувалася купівлі активів Хоростківського цукрового заводу у 2016 році. Ці активи нібито дозволяли компанії наростити присутність на ринках цукру та переробки цукрового буряку.

Читайте також: Міненерго анонсує «чорний список» для недобросовісних учасників ринку електроенергії

«При цьому таке придбання було здійснено без отримання дозволу АМКУ, оскільки, за версією суб’єкта господарювання, придбані активи не забезпечували повний цикл виробництва цукру (у складі придбаного майна була відсутня бурякорізка)», – йдеться в повідомленні.

Але, за позицією Антимонопольного комітету, бурякорізка «забезпечує здійснення лише одного із багатьох етапів переробки цукрового буряку та виробництва цукру», була розташована на одній території з іншими активами заводу та під’єднана до єдиного виробничого циклу, хоча й належала іншому власнику.

Крім того, комітет виявив, що компанія укладала угоди із фермерами на посів буряків, і зробив висновки, що вона мала намір використати придбані активи для виробництва цукру в найближчий сезон.

Читайте також: Бензин і «турбулентність»: що відбувається на ринку пального

«Комітет прийшов до висновку, що придбані активи Хоростківського цукрового заводу становили діючий бізнес, а отже, могли забезпечити ТзОВ «Радехівський цукор» здійснення завершеного циклу з переробки цукрового буряку та виробництва цукру та визнаються концентрацією у розумінні статей 1 та 22 Закону України «Про захист економічної конкуренції. Оскільки фінансові показники учасників концентрації перевищували порогові значення, визначені статтею 24 Закону України «Про захист економічної конкуренції», то такі дії потребували дозволу Комітету», – виснували в установі.

За висновками комітету, «Радехівський цукор» намагався уникнути необхідності погоджувати придбання з АМКУ і через те, що не зробив це, має сплатити 68 мільйонів гривень штрафу. Водночас орган визнає, що ця концентрація «не призвела до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках».

Компанія наразі публічно не коментувала повідомлення АМКУ. Радіо Свобода звернулося по неї щодо коментаря, але наразі не отримало відповіді.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG